Kasvu työelämään pienestä pitäen pienin askelin
Iso osa elämästämme ajallisesti, määrällisesti, laadullisesti ja merkityksellisesti on työelämää. Vapaa-aika ja työelämä yhdessä muodostavat elämämme perusrakenteen. Unen kanssa nämä muodostavat elämme pyhän kolminaisuuden. On selvää, että koulun on kasvatettava lapsia ja nuoria tässä perusrakenteessa elämiseen, ja siinä itselle tärkeitä asioita saavuttamiseen, olemiseen ja hyvin voimiseen.
Omassa elämässään jokaisen on hyvä olla aktiivinen ja kuljettajan paikalla. Olemme tekijöitä ja tekemisemme kohteita. Siksi koulussa käymisen ja olemisen sijasta voisi olla viisasta puhua koulutyön tekemisestä. Opimme varhaiskasvatuksesta lähtien niitä taitoja, tietoja, asenteita ja kokemuksia, joita myöhemmin kutsumme työelämätaidoiksi. Koulussa tekemämme työ muuttuu työelämässä tehtäväksi työksi, kun sen aika on.
Tätä kasvua ja muutosta tukemaan, ohjaamaan ja auttamaan tarvitaan työelämäkasvatusta. Pikkuhiljaa ja vähän kerrallaan askel askeleelta etenevä matka, jossa jo koulussa tehtäviä asioita hahmotetaan työssä vaadittaviksi taidoiksi: muiden huomioon ottaminen, täsmällisyys, työvälineistä huolehtiminen, kotitehtävien tekeminen muutamia mainitakseni. Työelämäkasvatus ei läheskään aina ole jotain lisää, vaan jo olemassa olevan näkemistä uudesta näkökulmasta.
Työelämäkasvatus on kuin mikä tahansa kasvatus: parhaat tulokset saadaan, kun se aloitetaan riittävän aikaisin, huomioidaan ikävaiheen asettamat vaatimukset, ollaan johdonmukaisia sekä on kaikin tavoin tarkoituksenmukaista ja merkityksellistä. Tämä on prosessi, ei projekti.
Työelämäviikko voi olla ja on osa tätä prosessia, muttei yksistään. Pelkkä Työelämäviikko on parhaimmillaankin lopulta vain yksittäinen tapahtuma, jonka muutos- ja kasvatusvoima on hyvin rajallinen. Todellinen kasvu tapahtuu arjessa joka koulupäivä ja joka oppitunnilla. Eppu Normaalia mukailleen: ”Työelämään, työelämään, joka päivä tähdätään. Ja kun päivä loppuu, niin lisää pystytään. Tahdon olla kasvamassa aina sekä maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.”
Ville Lähdesmäki on Tampereen kaupungissa Historia ja yhteiskuntaoppiopettajana sekä yrittäjyyskasvatuksen ja työelämätaitojen kehittäjäopettajana.