Rekiajelu, alkoholia, ja abishow – Penkkarit 1900-luvun alusta nykypäivään

Penkkarit, viralliselta nimeltään penkinpainajaiset ovat monelle nuorelle todella tärkeä osa lukio-opintoja. Penkkareita vietetään perinteisesti vuoden 7. viikon torstaina. Penkkarit ovat abiturienttien eli koulun vanhimpien juhla. Penkinpainajaiset ovat saaneet alkunsa 1900-luvun alussa, jolloin otettiin käyttöön nykymuotoiset ylioppilaskirjoitukset. Alun perin penkinpainajaisia vietettiin vain Helsingissä. Tämä johtui siitä, että ylioppilaskirjoitukset järjestettiin vain siellä ja muualla asuvien tuli matkustaa sinne, jos he mielivät päästä ylioppilaiksi. Tällöin penkinpainajaisissa helsinkiläiset abiturientit saattoivat ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat juniinsa.

Myöhemmin he alkoivat kaipaamaan muutakin ohjelmaa, joten alettiin järjestää rekiajeluja. Rekiajelun päätteeksi abiturientit vietiin ravintolaan, jossa he saivat ensimmäistä kertaa ostaa itse alkoholia. Ulkopaikkakuntalaiset veivät tämän perinteen mukanaan ja näin penkinpainajaisten perinne levisi ympäri Suomea. Nykyisen muotonsa ja tapansa penkkarit saivat vasta sotien jälkeen.

Penkkarit ovat siis muuttuneet paljon yli sadan vuoden aikana ja vakiinnuttaneet paikkansa lukioperinteiden joukossa.

Nykyään penkkareita juhlitaan koulun loppumisen kunniaksi ja niitä pidetään viimeisenä yhteisenä irrotteluna ennen lukulomalle siirtymistä. Penkkarit on suuri tapahtuma, johon valmistautuminen aloitetaan jo hyvissä ajoin. Useimmissa lukioissa penkkariperinteisiin kuuluu hauskoihin naamiaisasuihin pukeutuminen. Kuitenkin tärkein ja olennaisin osa nykyaikaisia penkkareita ovat humoristiset ja ajankohtaiset maalaukset, jotka abit tekevät itse alusta loppuun. Nämä maalaukset kiinnitetään rekkoihin. Sen jälkeen rekoilla ajetaan kaupungin keskustassa heitellen karkkeja ohikulkijoille. 

Monissa lukioissa penkkarit alkavat jo samana aamuna nuorempien oppilaiden viihdyttämisen merkeissä. Monissa lukioissa abit järjestävät joko abishown tai tekevät abivideon, jonka tarkoituksena on yleensä pitää hauskaa opettajien tai koulun ongelmakohtien kustannuksella. Nykyään perinteeseen kuuluu myös abiristeily. Abiristeilylle osallistuminen on vapaaehtoista, mutta yleensä sinne lähdetään sankoin joukoin. Abiristeilyn tarkoituksena on juhlia yhdessä koulun loppumista ja pitää hauskaa.

Aino Seuranen, kuvat Johannes Sirén ja Janette Inginen