Filosofian opettaja diggaa jazzista

Kuka olet?

– Olen Sauli Salmela, Sammon keskuslukion filosofian ja elämänkatsomustiedon opettaja. Yliopistolla opetan myös latinan kieltä.

Kuinka kauan olet ollut Samkessa töissä?

– Olen ollut täällä Samkessa töissä ihan alusta asti eli vuodesta 2005 lähtien.

Mikä oli haaveammattisi lapsena?

– Merikapteeni. En muista, miksi.

Mitä harrastat?

– Minulla on paljon erilaisia harrastuksia. Olen jazz-diggari ja soitan pianoa sekä jonkin verran kitaraakin. Tykkään myös liikkua luonnossa. Olin esimerkiksi hiljattain kansallispuistossa muutaman päivän vaelluksella. Lenkkeilen myös aktiivisesti. Luen ja kirjoitan todella paljon, nämä harrastukset liittyvät ammattiini ja opettamiini asioihin.

Minkälainen perhe sinulla on?

-Minulla on 17-vuotias poika ja avovaimo. Tällä hetkellä meillä ei ole lemmikkejä. Meillä oli kyllä koira, mutta meidän piti luopua siitä, koska se joutui olemaan niin paljon yksin kotona, eikä se tottunut siihen koskaan.

Mikä on suurin haaveesi?

-Tulla hyväksi ihmiseksi.

Mitä tekisit, jos voittaisit lotossa?

– Ainakaan en lopettaisi työntekoa. Luulen, että ryhtyisin tekemään tieteellistä tutkimusta asioista, jotka kiinnostavat minua kovasti, mutta mihin on tällä hetkellä vaikea saada ulkopuolista rahoitusta.

Mikä on parasta Samkessa ja samkelaisissa?

-Samken vahvuus on sama kuin sen ongelma eli kolossaalinen koko. Siinä on hyvää se, että suuri koko mahdollistaa laajan kurssitarjonnan ja todella monille kursseille löytyy tarvittavat 12 opiskelijaa. Iso yhteisö luo intellektuaalista avaruutta. Kun on paljon ihmisiä, niin on paljon ajatuksia, ja kun on paljon ajatuksia, syntyy synergiaa. Tänne hakeutuu ihmisiä, jotka kykenevät olemaan isossa muurahaispesässä, ja ne jotka eivät tullessaan ole sellaisia, kouliintuvat sellaisiksi.

Samken vahvuus on sama kuin sen ongelma eli kolossaalinen koko.

Terveisiä/neuvoja Samken opiskelijoille?

-Aikamme ihmistä vaivaa historian tajun puute, joten lukekaa paljon historiaa, ja kun löydätte oman mielenkiinnonkohteenne tieteiden kentästä, niin perehtykää ensitöiksenne sen historiaan huolella. Jos ei ymmärrä historiaa, niin ei ymmärrä nykyisyyttäkään eikä kykene orientoitumaan tulevaisuuteen. Ja pitäkää myös yllä älyllistä uteliaisuutta.

Sofia Tuohimaa