Kultteja, kieltä ja perhesuhteita – nämä kirjat tahdot lukea

kuva kirjojen kansista

Ajatteletko, että tietokirjat tai ei-fiktiiviset kirjat ovat tylsiä ja vain tieteellisiä? Näillä kirjavinkeillä mielesi saattaa muuttua.  

Cultish – The Language of Fanaticism, Amanda Montell 

Klassisia, tunnettuja kultteja ja moderneja nykypäivän kultteja – kaikkia näitä yhdistää kieli. Tässä kirjassa tutkitaan kultteja, ja miksi ne ovat meistä niin kiinnostavia; ja kuinka kuulemme kulttimaista kieltä joka päivä. Montell kertoo, kuinka kulttimaisuus on nähtävissä monissa nykyajan tavallisissa ryhmissä. Humoristisesti ja koukuttavasti kirjoitettu kirja on helppo tapa tutustua ei-fiktiiviseen kirjallisuuteen. Toimi erityisen hyvin äänikirjana. 

Wordslut – a Feminist Guide to Taking Back the English Language, Amanda Montell 

En tiennyt, että kielitiede voi olla kiinnostavaa, ennen kuin luin tämän. Kirja avasi silmäni sille, miten paljon nykykielessä on edelleen vanhoilliseen kieleen juurtuneita sanoja. Ei kuitenkaan kirjoitettu liian akateemisesti, vaan hyvin lähestyttävästi. Olisin toivonut vähän laajempaa näkökulmaa ja enemmän diversiteettiä, mutta muuten oikein kiehtova teos. 

Dear Ijaewele, Chimamanda Ngozi Adichie 

Alun perin kirjeenä kirjoitettu manifesti ystävälle, joka haluaa kasvattaa feministisen tyttären. Koottu viidestätoista konkreettisesta ehdotuksesta, täynnä viittauksia kirjailijan ja vastaanottajan nigerialaiseen ja igbo-kulttuuriin. Helposti lähestyttävä tärkeä kirja, josta asettaa oppeja myös omaan elämään.  

Trust the Plan – William Sommer 

Kirja yhtä Yhdysvaltojen suurinta kulttia tutkineelta journalistilta. QAnon on kultti, josta lähes kaikki ovat kuulleet. Se järisytti Yhdysvaltoja, ja tässä kirjassa Sommer tutkii QAnonin historiaa ja filosofiaa, ja haastattelee ihmisiä, joiden läheiset ovat joutuneet tämän liikkeen pyörteisiin. Paikoittain hieman sekava, mutta jos olet kiinnostunut kulteista ja salaliittoteorioista ylipäänsä, tämä kirja on sinulle. Teos on myös suomennettu nimellä QAnon: Salaliittokultin ytimessä.  

I’m Glad My Mom Died – Jennette McCurdy 

Ensimmäinen muistelma, jonka olen koskaan lukenut, enkä tiedä tulenko koskaan lukemaan parempaa. Kertoo McCurdyn urasta lapsinäyttelijänä, kamppailusta syömishäiriöiden kanssa ja hänen vaikeasta suhteesta äitiinsä. Riipaisevaa, todella henkilökohtaista tekstiä. McCurdyn intohimon kirjoittamiseen huomaa todella korkeatasoisesta tekstistä. McCurdyn itse lukema äänikirja oli erittäin hyvä.  

Notes on Grief – Chimamanda Ngozi Adichie  

Adichien sydäntä särkevä reflektio rakkaan isänsä menehtymisestä. Adichie kertaa isänsä merkittävää selviämistä sodasta ja hänen suhdetta perheeseensä. Kaunista ja lyyristä tekstiä. Varmasti samaistuttava kaikille, jotka ovat menettäneet jonkun läheisen.