VMAS-gaalan Kohokohdat: Pandemiavuosi yllätti positiivisesti! 

Musiikkimaailman yksiin merkittävimpiin palkintogaaloihin kuuluu MTV:n “Video Music Awards” tai lyhyemmin “VMAS”, jossa palkitaan vuoden kuumimmat artistit ja musiikkivideot. Tänä vuonna erikoisjärjestelyistä huolimatta tapahtuma pidettiin elokuussa ja siitä onnistuttiin tekemään yhtä spektaakkelimainen kuin aina ennenkin. Keke Palmerin juontama tapahtuma pidettiin tänä vuonna New Yorkissa ja korona pandemian vuoksi paikalla ei ollut lainkaan liveyleisöä. Yhdentoista pääesityksen joukosta pystyi bongailemaan suurimmat kansainväliset nimet.

Ensimmäisen esiintyjän kunnian sai The Weeknd, joka on “Blinding Lights” kappaleellaan täysin dominoinut hittilistoja. R&B laulaja esitti kyseisen kappaleen suurenmoisesti pilvenpiirtäjän huipulta helikopterin kuvaamana. Ilotulitteiden siivittämä esitys oli todellakin räjähdysmäinen myös hienoine valoesityksineen. Ensimmäisestä esityksestä huolimatta oli hankala uskoa, että kukaan onnistuisi enää tekemään paremmin, mutta ilta kätki itseensä vielä monta yllätystä.

Seuraavana vuorossa olikin hip hopin valloittanut sympaattinen DaBaby, joka esitti kolme singleään. Esityksessään räppäri otti kantaa Black Lives Matter liikehdintään laulamalla poliisiauton takaistuimesta käsin, samalla kun taustalla näkyy palava kaupunkikuva. Esitys oli tuoreelle artistille tärkeä ja hän todellakin otti siitä kaiken irti.

Miley Cyrus jatkoi esittämällä “Midnight Sky” kappaleen ja onnistui rouhealla äänellään ja minimalistisella lavastuksella suorittamaan upean esityksen. Moni Cyruksen uran kohutuimmista hetkistä sijoittuu VMAS lavalle ja artisti viittasikin esityksessään “Wrecking Ball” kappaleeseen hänen keinuessa diskopallosta. Cyruksen jälkeen lavalle nousi Maluma ja myöhemmin BTS, jotka esittivät kukin omat hittikappaleensa edustaen maailmaa nopeasti valloittavia reggeaton ja k-pop genrejä.

Kenties illan odotetuin esitys oli pop-pioneeri Lady Gagan ja Ariana Granden. Kaksikko oli samalla eniten palkituimpia artisteja heidän äärimmäisen suositun “Rain On Me” kappaleen ansiosta. Gaga potkaisi esityksen käyntiin “Chromatica II” ja “911” kappaleilla ja myöhemmin toi lavalle Ariana Granden esittämään “Rain On Me” ja “Stupid Love” kappaleet Gagan uudelta “Chromatica”-levyltä. VMAS lavalta jo ennestään tuttu Gaga piti jälleen erinomaisen esityksen ja tuttua tyyliänsä mukaillen toi lavalle paljon yksityiskohtia ja taustatanssijoita. Erikoisuutena kaksikko piti koko esityksen ajan hengityssuojaimia, ottaen kantaa maskien käytön tarpeellisuuteen korona pandemian aikana.

Vauhdikkaan esityksen jälkeen tunnelmaa hidasti JP Saxen ja Julia Michaelsin piano duetto kappaleesta “If The World Was Ending”. Kuvankaunis esitys sijoittui New Yorkin tyhjentyneille kaduille ja toi suloisuudellaan lohtua kaaoksen keskelle.

Doja Cat piti erinomaisen esityksen “Say So” ja “Like That” kappaleistaan. Rap kaunotar pukeutui retrofuturistisessa esityksessään Nicki Minajia muistuttavaan asuun, joka kauniisti valaistui muun lavastuksen ja taustatanssijoiden mukana tarjoten illan yksiä visuaalisesti kiinnostavimpia esityksiä.

Juontaja Keke Palmer piti värikkään esityksen “Snack” kappaleella ja CNCO tarjosi lisää latinomusiikin lämpöä “Beso” kappaleella, jonka jälkeen ikoninen Black Eyed Peas-yhtye astui lavalle huipentaakseen illan. Räpveteraanit esittivät uudelta “Translation” levyltään “Vida Loca” kappaleen Tygan ja Nicki Jamin tähdittäminä. Yhtyeen keulakuva Will.i.am keskeytti esityksen kiittääkseen BLM protestoijia, jonka jälkeen he siirtyi laulamaan megahittiä ja eskapismin tunnuslaulua, “I Gotta Feeling”-kappaletta.

Ilta oli täynnä musiikkia, pukuloistoa ja räväkkiä valoja, eikä tempoon tullut hidastuksia lainkaan sen aikana. Vaikka moni viimeisen vuoden merkittävimmistä artisteista jäi näkemättä, niin valitut esittäjät loivat hyvän yleiskuvan vuoden kovimmista nimistä ja hiteistä. Erikoisjärjestelyt sujuivat moitteetta, eikä liveyleisön puuttuminen vaikuttanut negatiivisesti illan tunnelmaan. Yleisesti olin yllättynyt illan tasokkuudesta ja monipuolisuudesta. VMAS oli monelle tapa paeta maailman sekasortoista tilannetta ja keskittyä jokaista yhdistävään tekijään, musiikkiin. Ilta oli pakattu intohimolla, positiivisuudella, yhdessäololla ja rakkaudella.

teksti: Samuel Smith

kuva: MTV