Assemblyt vai Lantrekit – kummat ovat paremmat lanit?  

Assembly on Suomen suurin lanitapahtuma, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Talvella sekä kesällä tapahtuma kestää neljä päivää ja se sisältää lanien lisäksi myös muuta oheistoimintaa ja nähtävää, kuten e-urheilua. Tapahtuma on monelle tuttu eikä ihme, sillä tapahtuman hyvä tunnelma jää joka kerta mieleen. 

Pirkanmaalla järjestetään melko paljon Assemblyä muistuttava, mutta hieman pienempi lanitapahtuma Lantrek kerran vuodessa. Myös tämä on todella suosittu nelipäiväinen tapahtuma ja monelle vuoden kohokohta. Mutta kumpi näistä laneista on parempi? 

Sijainti  

Assemblyt järjestetään Helsingin Pasilan messukeskuksessa. Vaikka Tampereelta matkaamiseen menee noin pari tuntia, matkaaminen sujuu vaivatta myös esimerkiksi junalla. Pasilan juna-asema on aivan messukeskuksen tuntumassa. Auton pysäköimistä varten löytyy parkkialue, joka on tosin maksullinen. 

Lantrekkien ehdoton plussa löytyy läheisestä sijainnista. Pirkkalaan on helppo hurauttaa autolla ja pysäköinti on ilmainen. Julkisilla kulkuvälineillä kulkeville sijainti on hieman hankalampi, koska Tampereen juna- tai linja-autoasemalta on jatkettava hallille matkaa esimerkiksi bussilla tai taksilla. 

Konepaikka 

Konepaikat ovat lähes samanlaiset molemmissa tapahtumissa. Normaali konepaikka on samankokoinen ja penkeiksi on tarjolla taittotuolit. Käytävävälit ovat Lantrekeillä ehkä aavistuksen isommat. 

Assemblyillä panostetaan selvästi enemmän konepaikan koristeluun kuin Lantrekeillä. Muutamia valonauhoja sekä isompia rakennelmia löytyy kyllä myös Pirkanmaalta, mutta Assemblyillä on melkein enemmän koristeltuja paikkoja kuin koristelemattomia.  

Usein laneilla näkee toinen toistaan hienompia koristeita, mutta myös perinteisiä ratkaisuja, kuten erilaiset valotaulut. Kuva: Lauri Elillä / Lantrek 2020 

Messualue 

Molemmissa tapahtumissa on lanittamisen lisäksi messualue, johon tapahtumien sponsorit ovat pystyttäneet omia kojujaan. Assemblyillä alue on isompi ja etenkin kesäisin siihen on panostettu huomattavasti. Siellä on myös hyvät mahdollisuudet seurata e-urheilua useammalta eri lavalta. 

Lantrekeillä on kuitenkin enemmän tekemistä kuin pelkkää nähtävää tällä alueella. Esimerkiksi vr-laitteistoja löytyi useammalta eri pisteeltä. E-urheilua löytyy, mutta pienemmässä mittakaavassa. 

Nukkuminen 

Assemblyillä on talvisin rajattu lanialueesta reilun kokoinen alue nukkumiseen isoilla sermeillä. Kesäisin sitä varten on kokonaan oma halli. Tilat ovat rauhalliset ja unen päästä on siksi helppo saada kiinni. Nukkumapaikkaa hallista ei yleensä saa itse päättää, vaan järjestyksenvalvojat ohjaavat sopiville paikoille. Mitään tavaroita ei saa jättää alueelle yksinään. 

Lantrekeillä nukkumisalue oli osa messuhallia. Tämä tarkoitti sitä, että hiljaisuus loppui aamupäivästä, kun alueella alkoi ohjelma. Nukkuma-alueella oli myös melko valoisaa tästä syystä. Alueelta saa kuitenkin itse valita oman paikkansa ja patjat voivat odottaa siellä seuraavaan yöhön.  

Hinta 

Hintaa on vaikeaa suoraan verrata, koska tapahtumat ovat kooltaan ja sisällöltään erilaiset. Lantrekien normaalin konepaikan hinta on 55 euroa, kun taas Assembly Winterien vastaava paikka on 65 euroa ja Summereiden 75 euroa. Molempien tapahtumien hinnat ovat melko hyvässä suhteessa tapahtuman kokoon nähden.  

Tunnelma 

Assemblyillä ainutlaatuinen tunnelma koostuu joka puolella pauhaavasta musiikista, huudahduksista ja kesäisin myös konepaikkojen läheisyydessä olevan päälavan äänistä.  

Lantrekeillä tunnelma on miellyttävä, mutta konepaikoilla omat kaiuttimet ovat kielletty. Tämä on hieman kaksipiippuinen juttu, koska toisaalta se luo rauhallisuuden alueelle ja kaikki pystyvät rauhassa keskittymään peleihin. Taustameteli on kuitenkin yksi osasyy Assemblyjen erinomaiseen tunnelmaan ja ilman sitä on kieltämättä melko hiljaista.   

Tärkeä osa lanien tunnelmaa ovat myös kävijät ja heidän asenteensa erilaisiin tilanteisiin. Kuva: Otto Janhukainen / Assembly Winter 2020 

On vaikeaa sanoa, kumpi tapahtumista on selvästi parempi. Assemblyn tunnelma on todella ainutlaatuinen, kun taas Lantrekit sijaitsevat todella lähellä. Molemmat ovat hyvin toteutettuja laneja, mutta ehkä Assemblyt vievät toistaiseksi lanien kuninkuuden.  

Teksti: Iida Vartiainen 

Kansikuva: Emmi Halmela / Assembly Winter 2020 ja Heikki Kiiski / Lantrek 2020