Entä jos kissasi ei palaakaan kotiin?
Kissa on Suomen toiseksi yleisin lemmikkieläin. Kissassa ihmisiä kiehtoo sen helppohoitoisuus. Kissan voi jättää yksin kotiin pidemmäksi aikaa kuin vaikka koiran, se on siisti eläin, sitä ei tarvitse viedä ulos tarpeilleen ja jos se tahtoo ulos, sen voi vain helposti päästää ovesta ulos, eikä itse tarvitse edes mennä perässä. Paitsi ettei voi.
Lainsäädäntö kieltää kissan vapaana ulkoilun ilman valvontaa. Silti luultavasti miltei kaikki ovat joskus törmänneet yksin kuljeskelevaan kissaan ulkona. Ehkä jäänyt hetkeksi rapsuttelemaan sitä ja sen jälkeen jatkanut matkaa. “Se on varmaan naapurin kissa iltalenkillä”. Tilanne olisi aivan eri, jos kyseessä olisi koira. Koira otettaisiin kiinni ja soitettaisiin eläinsuojeluun tai kyseltäisiin ohikulkijoilta, sattuvatko he tietämään kuka lemmikin omistaa. Miksei näin toimita myös kissojen kohdalla?
On vaikea ymmärtää sellaisen ajatuksia, joka päästää kissan ulos kaulassaan panta, jossa on puhelin numero, johon voi soittaa, jos kissa katoaa. “Nähdään ehkä, jos et jää auton alle”. Jos vielä tiedostat riskin, miksi teet siitä enemmän mahdollisen? Joskus edes pantaa ei ole vaivauduttu laittamaan. Ulkona vapaana yksin vaeltava kissa on kaiken aikaa alttiina vaaroille ja usein myös aiheuttaa itse ongelmia ympäristölleen. Lemmikkisi voi joutua tappeluun tai pedon saaliiksi. Se voi saada tauteja tai loukkaantua pahasti.
Maailman luonnonsuojelujärjestö IUCN on listannut kissan maailman sadan haitallisimman vieraslajin listalle. Suomessa kissat tappavat kuukaudessa kaikkiaan yli miljoona eläintä, joista ainakin 144 000 on lintuja. Tämä on tietenkin haitaksi eläinten populaatioille ja vaikuttaa negatiivisesti lintujen pesintään. Tästä ei sovi syyttää kissaa. Saalistaminen on sille luontaista, mutta omistajan vastuulla on se, että kissa pääsee toteuttamaan luontaisia viettejään muilla tavoin. Lisäämällä virikkeitä kissan elämästä tulee mielekästä ilman vapaana luonnossa liikuskeluakin.
Jos haluat viedä kissasi ulos, ehdotan valjaita. Parhaassa tapauksessa lenkeistänne voi tulla molempien iloinen ulkoiluhetki. Kotikissa tarvitsee ihmistä aivan kuten koirakin, vaikka sen ympärille onkin kehitetty oletus itsenäisyydestä ja riippumattomuudesta.