Esittelyssä Yhdysvaltojen ensisijaiset presidenttiehdokkaat

Kuva, jossa ovat Donald Trump ja Joe Biden

Tämän syksyn yksi polttavimmista poliittisista tapahtumista on ehdottomasti Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Ympäri maailmaa vaaleja seuraakin lukemattomia silmäpareja niin hyvässä kuin huonossa – mediassa ilmenee sensuuria ja valeuutiset ovat todellinen uhka vaaleille. Myös Suomessa on seurattu vaaliväittelyjä ja muita tärkeitä tapahtumia. Tässä jutussa esitellään kaksi pääehdokasta: toiselle kaudelle pyrkivä Donald Trump ja paljon politiikassa esiintynyt Joe Biden.

Donald Trump on 74-vuotias Yhdysvaltain 45. presidentti, yritysjohtaja, miljardööri sekä esimerkiksi televisiopersoona. Hän edustaa republikaanipuoluetta ja on nyt siis ehdolla toiselle presidenttikaudelleen. Trump pohti asettuvansa ehdokkaaksi jo ennen edellisiä presidentinvaaleja ja pyrkikin ehdokkaaksi vuonna 2000 reformipuolueelle. Hän kuitenkin jätti kampanjansa kesken tuolloin.

Trump on kiistelty persoona ja useiden ihmetykseksi osittain mediatemppujen avulla tuli valituksi oikeistopopulististen aatteidensa kanssa presidentiksi. Hänen politiikkansa ydin aiemmissa vaaleissa oli saada Yhdysvalloille mahtiasema takaisin ja näissä vaaleissa sitten säilyttää Amerikka suurena. Hänen politiikkaansa kuuluu vahvasti talous ja sen ylläpitäminen luomalla uusia työpaikoilla ja hän talouspoliittisesti kannattaa alhaisia veroja. Trump halusi myös asettaa kauppapakotteita. Hän on vahvasti maahanmuuttokriittinen ja ylipäätään harjoittaa hyvin erilaista politiikkaa muun muassa sosiaaliturvan suhteen kuin häntä edeltänyt Barack Obama oli Yhdysvalloille rakentanut.

Mielenkiintoista on, tulevatko koronan vaikutukset Trumpin toiselle kaudelle olemaan valtavat. Trump hoiti koronan käsittelyä lähinnä vähättelemällä asiaa ja lopuksi sairastui itse. Voi olla, että vakava pandemia ja sen hillitsemiseen liittyvät puutteelliset toimet horjuttavat luottamusta presidenttiin. Toisaalta on mahdollista, että populismi toimii ja on suosiossa vaikeina aikoina.

Joe Biden on 77-vuotias entinen Yhdysvaltojen demokraattipuolueen senaattori ja Barack Obaman varapresidentti. Biden on siis demokraattipuolueen ehdokas ja hän on ollut mukana Yhdysvaltojen politiikassa hyvin pitkään ja on myös pyrkinyt kahdesti aiemmin ehdokkaaksi, mutta keskeytti molemmilla kerroilla kampanjansa.

Biden on helppo nähdä vähemmistöjä kohtaan hyväksyvämpänä kuin Trump ja useiden ihmisten asioilla olevana ehdokkaana. Biden puolestaan uskoo maahanmuuton tukevan Yhdysvaltojen taloutta ja kannattaa kattavampaa sosiaaliturvaa sekä esimerkiksi ilmaisia opintoja. Bidenin politiikka ei ole kenties yhtä radikaalia ja ydin hänen politiikassaan on se, että huolehditaan toisista.

Mielenkiintoista hänen ehdokkuudessaan on hänen ikänsä ja ongelmalliset sekä hieman oudot sanalliset heitot. Hän on vanhempi kuin Trump ja osalle äänestäjistä tämä voi olla suurikin tekijä. Herää kysymys, onko lähemmäs kahdeksankymppinen liian pihalla tästä maailmasta? Ei välttämättä, mutta siinä vaiheessa, kun pyrkii presidentiksi, saattaa ikä olla muutakin kuin vain numero. Bidenin ongelmalliset lausahdukset voivat myös olla vaikuttava tekijä valituksi tulemiseen. Toisaalta molemmat presidenttiehdokkaat ovat päästäneet suustansa sammakoita.

Teksti: Veera Naumanen