Mac book: koulubook?

Macbook, jossa on tarroja.

Jokainen tuleva lukiolainen ilahtui kuullessaan ilmaisista kouluvälineistä. Nyt koulussa on tullut huomattua, että omaa läppäriä ja perinteisiä paperikirjoja kaipaa, vaikka koulun kone ja sähköiset kirjat ovatkin hyviä. Eräänä päivänä päätin ottaa oman läppärin kouluun ja katsoa mitä siitä tulisi. 
 

TI-Nspire  

Tässä kohtaa tulee ongelma. Kyseinen sovellus on välttämätön matikantunnilla ja sen saa koulun koneelle ilmaiseksi. Omalle läppärille se olisi maksullinen, joten koulun läppäriä on käytettävä niinä päivinä, kun on matikkaa. 
 

Abittitikku 

Sitä ei saa kiinni minun Macbook, joten koeviikollakin on käytettävä koulun läppäriä. 

Milloin oma kone? 

Tänään minulla on äidinkieltä ruotsia ja historiaa. Tänään voin käyttää omaa konetta, samoin perjantaisin. Muina päivinä minulla on matikkaa, johon tarvitaan TI-nspireä. Koeviikolla voin käyttää omaa konetta vain äidinkielessä, jossa emme käytä abittitikkua. 

Näiden lisäksi pitää huomioida… 
 

  • Kuulokkeet: ne olisi pitänyt vielä muistaa ottaa mukaan, sillä ruotsin tunnilla oli kuullun ymmärtämistä. 
  • Tunnistettavuus: koulun koneen on joutunut liimailemaan täyteen tarroja, jotta sen tunnistaisi omakseen. Omaan koneeseen voisi niitä laittaa, mutta on ihanaa pitää se siistinä ja tyylikkäänä. Kaikista latautuvista läppäreistä tuo tuossa on minun. Sen tunnistaa kauniista omppulogosta. 

No oliko vaivan arvoista? 

Akku🤔 

Pakkanen söi akkua koulumatkalla enemmän kuin koulun koneella. Toisaalta aamun lataamista lukuun ottamatta, akunkesto ei muodostunut ongelmaksi. 
 

Ruotsin testi👍 

Jos olisin muistanut kuulokkeet, mitään ongelmia ei olisi tullut. Nyt jouduin kysymään apua opettajalta, mutta asia hoitui hyvin. Kuuntelutehtävissä Mac on kolme kertaa parempi kuin Windows. Äänenlaatu on ihana, joten testiin tuli keskityttyä tavallista paremmin. 

Koulukirjat👍 

Olin etukäteen varmistanut, että pystyn käyttämään koulukirjoja omalla tietokoneellani. Koulukirjat toimivat kohtalaisen normaalisti, joskin ehkä aavistuksen nopeammin. Tuttu läppäri ja hyvä näyttö tekivät kirjojen lukemisesta mukavaa. 

Muiden reaktiot🤔 

Riippuu koulusta ja kiusataanko siellä. Jos luokkani olisi samanlainen kuin yläkoulussa, olisi kalliin koneen käyttäminen koulussa johtanut juoruilemiseen ja pilkkaamiseen. Onneksi nykyisessä koulussani porukka on fiksumpaa. Opettajat eivät huomauttaneet valinnastani, eivätkä luokkalaiseni. Kaverit kysyivät iloisesti ”onko toi sun oma kone?” 

Opiskelumotivaatio🤔 

Yhden kerran pohjalta on vaikea sanoa. Tänään minun opiskelumotivaationi oli korkealla, sillä oman läppärin käyttäminen koulussa oli uutta ja mielenkiintoista. 

Muut kuin koulutyöt👍 

Heh heh. Se on se tyypillinen lukiojuttu, että oppitunneilla tehdään kaikkea muuta ja niiden ulkopuolella opiskellaan. Tänään tuli haettua kesätyöpaikkoja kavereiden kanssa, kun piti tehdä äidinkielen esseetä. Töiden hakeminen oli helpompaa, kun ei tarvinnut siirtää tarvittavia matskuja tietokoneiden välillä. 

Hinta🤔 

Jos joka tapauksessa ostaisi oman hyvän koneen, ei sen käyttäminen koulussa lisää hintaa. Mutta ellei sitä Macia ostaisi joka tapauksessa, ei sitä kannata ostaa paria viikonpäivää varten. 

Vanhemmat🤔 

Vaihtelee eri vanhempien välillä. Aamulla harkitsin, etten kertoisi aikeistani ollenkaan. Kuitenkin vanhemmat vain kieltäisivät. Päätin silti kysyä äidiltä ja vastaus kuului ”päätä itse” 

Riskit👎👎👎 

Jos koulun läppäri hajoaa, sitä lähdetään selvittelemään. Luultavasti koulun pitäisi hommata uusi samanlainen tilalle, vaikka siitä joutuisi itsekin maksamaan. Kun taas mukana on oma kallis Mac Book, pitää olla oikeasti varovainen. Jos läppärille käy jotain huolimattoman kohtelun seurauksena, kukaan ei korvaa, hinta on hirmuinen ja vanhemmat vihaisia.