Mikä on Aurinkorannikon suomalainen koulu?

kuvassa vanhaa muuria Espanjassa

Aurinkorannikon suomalainen koulu sijaitsee Fuengirolassa, Espanjan Aurinkorannikolla. Koulu on Suomen perusopetus- ja lukiolainen yksityiskoulu, jolla on todistuksenanto-oikeus. Koulu saa valtionapua Suomesta ja sillä on Espanjassa virallinen asema ja toimilupa. Tämä mahdollistaa siirtymisen espanjalaiseen peruskouluun ja lukioon. Aurinkorannikon suomalainen koulu tarjoaa opetusta suomalaisen opetussuunnitelman mukaisesti perusopetuksen vuosiluokilla 1–9 sekä lukiossa. Lisäksi koulun yhteydessä toimii myös esiopetus. 

Aurinkorannikon suomalainen koulu aloitti 1.8.2007 ensimmäisenä ulkosuomalaisena kouluna oman lukio-opetuksen. Laajennetun oppivelvollisuuden ja toisen asteen opintojen maksuttomuuden myötä lukiokoulutuksen elokuusta 2021 lähtien aloittaville opiskelijoille opetuksen edellyttämät oppimateriaalit ja työvälineet ovat maksuttomia. Lisäksi ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat saavat kannettavan tietokoneen sekä oppikirjat käyttöönsä lukiolta. 

Opiskelin itse Aurinkorannikon suomalaisen koulun lukiossa keväällä 2024 5. jakson ajan. Aurinkorannikon suomalainen lukio on hyvin pieni. Opiskelijoita on suurin piirtein 50. Vähäisen opiskelijamäärän vuoksi lukiorakennus on hyvin pieni. Lukiossa on neljä luokkaa, oleskelutila sekä pieni kahvila. Pienestä koosta huolimatta lukio tarjoaa laadukasta opetusta ja upean mahdollisuuden opiskella Espanjan auringon alla.

Itse ollessani Aurinkorannikon lukiossa koin opetuksen olevan tavallista laadukkaampaa, sillä se oli henkilökohtaisempaa pienemmässä opiskeluympäristössä. Lisäksi pienemmästä koulusta on helpompi löytää kavereita. Koulu tarjoaa hienoja kokemuksia nuorille lukiolaisille. 

Lukion kurssitarjotin tarjoilee samoja kursseja, kuin Suomessakin. Aurinkorannikon lukiossa kuitenkaan ei ole kaikkia kursseja yhtä laajasti, kuin esimerkiksi Sammon keskuslukiossa, kuten viestintää. Lukio toimii kuitenkin samoin, miten kaikki muutkin lukiot Suomessa, se vaan sijaitsee Espanjan Aurinkorannikolla. 

Kuinka sitten voi hakea Aurinkorannikolle lukioon? 

Lukioon on mahdollista hakea lukuvuosiksi tai yksittäisille jaksoille. Ilmoittautuminen tehdään ainoastaan sähköisesti ilmoittautumislomakkeella koulun nettisivuilta. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee toimittaa viimeisin todistus/opintorekisteriote. Ilmoittautumisen jälkeen koulutuksen järjestäjä tarkastaa Suomen väestötietojärjestelmästä opiskelijan kotikunnan Suomessa,  kansalaisuuden ja äidinkielen. Opiskelupaikka voidaan vahvistaa vain niille opiskelijoille, joilla on väestötietojärjestelmään tallennetun tiedon mukaan kotikunta Suomessa ja Suomen kansalaisuus. Kotikuntavaatimus koskee koko koulussa opiskeltavaa aikaa. 

Suomalainen yhteisö Espanjassa 

Espanjan aurinkorannikolla, Costa del Solin alueella asuu talvisin noin 25 000-30 000 suomalaista. Tästä luvusta noin puolet asuvat Fuengirolassa. Seuraavina tulevat Benalmadena ja Torremolinos. Nämä suomalaiset muodostavat yhdessä suomalaisen yhteisön aurinkorannikolle. 

Koska suomalaisia on niin suuri määrää aurinkorannikolla, on suomalaisten päämajaan, Fuengirolaan, perustettu suomalaisille palveluita. Fuengirolasta löytyy muun muassa suomalainen seurakunta, suomalaisia kauppoja ja yökerhoja. Lisäksi Fuengirolassa sijaitsee suomalainen koulu, joka tarjoaa opetusta peruskoulussa 1.-9. vuosiluokille ja lukio-opetusta. 

Los Pacosin kaupunginosassa on lähes mahdotonta olla törmäämättä suomalaisiin. Alueella asuu suuri osa suomalaisia. Los Pacosissa sijaitsee suomalainen koulu sekä suomalaisia ravintoloita, joiden takia alue suorastaan tulvii suomalaisia. 

Vuodenajasta huolimatta suomalaisiin voi törmätä päivittäin Costa del Solin alueella. Turisteja vierailee aurinkorannikolla yli 100 000 vuodessa. Mikäli haluat matkustaa, niin että joka kolmas vastaantulija ei ole suomalainen, aurinkorannikon alue ei ole välttämättä täydellinen matkakohde.