Samken lukupiiri kerää opiskelijat yhteen lukuharrastuksen pariin

Samkessa käynnistyi syksyllä ensimmäistä kertaa lukupiiri, jota vetää äidinkielen opettaja Laura Oksanen. Kerran periodissa kokoontuvaan lukupiiriin voivat osallistua kaikki lukemisesta kiinnostuneet opiskelijat, mutta mistä tämä idea lähti ja mitä lukupiirissä oikeastaan sitten tapahtuu?

Opettaja Laura Oksanen:

 “Lukupiirin alkuperäinen idea lähti omista lukioajoista. Mulla oli tosi ihana äidinkielenopettaja, joka piti lukupiiriä. Tykkäsin paljon siitä systeemistä, että opettaja keräsi meidät aina yhteen ja olimme lukeneet samoja tai saman aihepiirin teoksia. Sen jälkeen olen osallistunut moniin lukupiireihin, joista jotkut ovat muuttuneet enemmänkin ystäväpiireiksi, että hyvä jos muistetaan kirjoista keskustella. Sitähän ne kirjatkin parhaimmillaan tekevät, tuovat ihmisiä yhteen.

Idea oman lukupiiriin perustamisesta lähti jo tosi monta vuotta sitten ennen kuin mulla oli vakituista työpaikkaa. Lukupiirin perustaminen vaati sen, että saisin olla samassa työpaikassa tosi pitkään.

Ajatus on kerätä yhteen opiskelijoita, jotka tykkäävät lukea enemmänkin ja nimenomaan harrastusmielessä. Luettavien kirjojen valinta on myös vähän vapaampaa ja harrastusmaisempaa kuin oppitunneilla. Halusin myös tuoda erilaisia kirjallisuuden nurkkauksia esille ja valaista niitä, jotka ovat jääneet pimentoon. Olemme lukeneet esimerkiksi kauhukirjallisuutta ja romanttista kirjallisuutta. Niitä ei lukion äidinkielen oppimäärässä paljon näy. Halusin tuoda laajempaa katsausta siihen mitä kaikkea voi lukea.

Tänä vuonna on ollut lajityyppeihin pohjautuva lukupiiri – on luettu romantiikkaa sekä dekkaria. Adaptaatioistakin on puhuttu. Idea on ollut se, että ensin otetaan viisi minuuttia ja keskustellaan siitä, mikä tämän lajityypin pohja on ja miten se on aikanaan syntynyt. Sitten on vapaampaa keskustelua esimerkiksi kysymyskorttien avulla. Myös bingoa on pelattu. Tarkoituksena on, että jokainen saisi tuoda esille jotain omaa lukukokemuksestaan. Vähän vaihtelee aina, että mitä minkäkin genren kanssa on kiva tehdä.

Tapaamisten teemoihin vaikuttaa myös se, että haluan tuoda esille marginaaleihin jääneitä kirjallisuuden ilmiöitä. Esimerkiksi romanttista kirjallisuutta on väheksytty. Ajatellaan, että “en mä mitään lukemista harrasta, kun tykkään näistä romanttisista kirjoista”. Tämä ajatus on aivan väärä. Lukemisharrastus on juuri sitä, että lukee jotain, josta nauttii ja josta saa hyviä kokemuksia sekä tunne-elämyksiä.

Luettavia kirjoja päättäessä yritän miettiä aina jotain sellaista kirjaa, mitä kaikki eivät ehkä ole vielä lukeneet, mutta myöskin sellaista, mikä on tuottanut mulle jonkinlaisen ahaa-elämyksen. Tai sitten ajattelen, että “okei, tämä kirja edustaa tätä genreä tosi hyvin”. Adaptaatiota läpikäytäessä teoksena oli Romeo ja Julia, joka on maailman sovellettuihin teos. Siitä on tehty romaania, elokuvaa ja TV-sarjaa, jolloin otamme aika laajan kulttuurisen katsauksen. Tarkoituksena on myös esitellä lukupiiriläisille jotain ihan uutta.

Opiskelijoiden kanssa oleminen ja heidän ajatustensa kuuleminen on lempiasiani lukupiirin tapaamisissa. Kirjallisuuden opettaminen on se lempparijuttu itselle. Siitä tulee hyvä fiilis, kun ihmiset intoilevat kirjoista yhtä paljon kuin minä. Se, että jakaa innostuneisuutta muiden kanssa ruokkii myöskin sitä harrastusta itsessään. Tekee mieli lukea lisää ja puhua kirjoista jonkun kanssa, eikä sitä tiedä, että jos joku joskus on äidinkielen opettaja tulevaisuudessa. Silloin voi muistella sitä, kun opettaja piti sitä lukupiiriä omien opiskelijoiden kanssa.”

Haastattelimme vielä koulumme opiskelijaa Elsa Kaihiaa, joka on ollut lukupiirissä mukana alusta lähtien.

Miksi lähdit mukaan?

Lähdin lukupiiriin mukaan, koska se vaikutti rennolta kurssilta ja halusin kirjavinkkejä.

Mistä pidät lukupiirin tapaamisissa?

Pidän siitä, että pääsen lukemaan tapaamisia varten erilaisia kirjoja kuin mitä normaalisti luen.

Millaisia kirjoja olet lukenut lukupiiriä varten ja mitä olet ajatellut niistä?

Luin esimerkiksi Draculan, Kiltin tytön ja Neiti Bridgertonin ja ne olivat kaikki hyviä.

Lukupiirin tapaamiset ovat rentoja ja kirjojen lukemiseen on hyvin aikaa muiden koulutehtävien ohella, sillä tapaamisia on vain kerran periodissa. Kokoontumisissa on mukavaa ohjelmaa. Tarjolla on myös aina pientä purtavaa ja teetä sekä kahvia. Laura Oksasen lämmin olemus saa kaikille tervetulleen olon lukupiiriin.