Suomen Toyota -ongelma

Suomalaisten liikennekäyttäytyminen herättää ainakin itsessäni joka päivä liikenteessä monia kysymyksiä. Joillekin ihmisille on suorastaan haastavaa osata olla liikenteessä ja ajaa liikennesääntöjen mukaan. Liikennemerkkien osaaminen on monille selvästi haastavaa, esimerkiksi perus liikennemerkin kuten kolmion noudattaminen on välillä monille todella vaikeaa. Myös liikenteessä useasti saan kysyä itseltäni, että miksi joku henkilö ajaa 40km/h kun nopeusrajoitus on 60km/h? Eikö kuski uskalla ajaa vai käyttääkö hän esimerkiksi puhelinta eikä huomaa hidasta vauhtiaan? Jos auton kuski ei uskalla ajaa tarpeeksi nopeasti, onko sellainen henkilö sitten valmis muuhun liikenteeseen? Vaikka nopeusrajoitus ei ole pakollinen nopeus ajaa niin olisi silti hyvä huomioida muutkin liikenteessä olevat. Hitaasti ajavat muodostavat helposti taakseen jonoa, joka voi aiheuttaa esimerkiksi vaarallisia ohitustilanteita.

Mopoautot ovat hyvä esimerkki siitä tai saati sitten mitä autokoulujen autot ovat aiheuttaneet. Autokoulujen autot saattavat yhtäkkiä tupsahtaa eteen kolmion takaa ja siinä on sitten jarrut kovalla koitoksella. Kerran oli mukava huomata, että autokoulun auto tulee eteeni noin alle 20 km/h nopeudella, kun itse ajoin 60 km/h.

Valitettavasti yksi iso ongelma on se, että monet autoilijat eivät pysähdy ennen suojatietä. Jos toinen auto pysähtyy päästämään ihmisen kävelemään yli, niin valitettavan usein huomaa, ettei vierekkäisellä kaistalla kukaan pysähdy päästämään kävelijää. Tällainen käytös on todella vaarallista.

Toyotat ovat ongelmallisia autoja Suomessa. Olen itse ja monet muut huomanneet, että Toyotat ovat vaarallisia liikenteessä. Yleensä edessä oleva hidastelija on Toyota tai vaaratilanteen aiheuttanut auto on Toyota… Toki syy voi olla siinä, että monet vanhat ihmiset pitävät ajamisesta Toyotoilla. Kerran mielenkiintoinen tapahtuma sattui Tampereen keskustassa, kun sininen Toyota oli ensimmäisenä jonossa liikennevaloissa. Vihdoin valon vaihtuessa Toyotan kuski päätti yhtäkkiä lähteä vain peruuttamaan ja peruutti kunnes osui autoni keulaan. Erikoisinta tapauksessa oli, että miksi ja miten voi vahingossa peruuttaa suoralla tiellä, jossa ei ole edes mäkeä? Tööttäyksistä ja valojen vilkuttamisesta huolimatta ei tapahtunut ennen osumaa mitään. Vihdoin kun kuski sai autonsa kulkemaan eteenpäin, ei tämä kyseinen kuski edes viitsinyt pysähtyä kysymään, että osuiko hän. Autoilija vain jatkoi matkaansa normaalisti. Loppupelissä en edes ollut enää yllättynyt, että kyseessä oli Toyota. En muista koska viimeksi Toyota -merkkinen auto ei olisi aiheuttanut minulle jonkin näköistä ongelmaa.

Olen myös huomannut, että monet ovat todella välinpitämättömiä toisten autoja kohtaan. Muutaman kerran henkilöt ovat lähteneet karkuun, kun ovat vahingossa kolhaisseet toisen autoa. Sinänsä tämäkään ei yllätä suomalaisilta. Varsinkin kalliilla autoilla ajelevat eivät kunnioita yhtään muita kulkijoita, ei edes kevyttä liikennettä. Kannattaa myös muistaa se, että kaikilla on silti täysin samat liikennesäännöt kuin muillakin liikkujilla.

Olen myös pari kertaa huomannut kuinka Fiat -merkkisellä autoilla ajavat välinpitämättömästi sekä vaihtavat kaistoja ihan, miten haluavat. Yleensä myös autosta ja kuskin ajotaidosta näkee, että kannattaa pysyä kauempana ja varautua pahimpaan. Kannattaa muistaa, että jokaisen autolla ajavan kannattaisi olla valmis korvaamaan vahinkonsa.

Moottoriteillä ja varsinkin rampeilla tapahtuu vaikka minkälaisia tilanteita. Esimerkiksi yksi kaunis päivä Volkswagen -merkkinen auto tuli rampilta eteen moottoritielle, vaikka takana oli tyhjää. Kyseinen auto ei edes mahtunut väliin ilman, että joutui jarruttelemaan aika paljon. Tämänlaista näkee ihan liikaa. Myös perus kaistan vaihdotkin ovat hyvin hankalia tilanteita monille.

Liikennekäyttäytymisestä ja typeristä tilanteista voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon. Huomatkaa, ettei tässä tekstissä ole tarkoituksena loukata ketään tai kenenkään automerkkiä. Jos ette ole valmiita ajamaan liikenteen mukaan ja oikeiden sääntöjen mukaan, älkää liikkuko autolla. Monissa paikoissa kulkee julkinen liikenne.

Eveliina Kankaansivu