Elämässä ei ole kyse vain koulusta, sosiaalisesta mediasta tai kauneusodotuksista

kännykkä kädessä

Nuorille asetetaan aivan liikaa paineita koulun, kavereiden ja vanhempien puolesta.

Vanhemmat laskevat lapsiensa harteille liikaa paineita koulun, tulevaisuuden ja sosiaalisen elämän suhteen. Vaikka vanhemmat vaan ajattelisivat lapsensa parasta ja haluaisivat tälle mahdollisimman hyvän tulevaisuuden, joskus siitä aiheutuu pelkkää huolta ja stressiä nuorille. Monet vanhemmat vaativat liikaa nuorilta samoin kuin koulu.

Nykyään koulussa välitetään enemmän hyvistä arvosanoista kuin oikeasti koulutuksesta. Nuoria painostetaan saamaan hyviä arvosanoja, osallistumaan tunneilla ja siinä samalla hankkimaan uusia kavereita ja kokemuksia. Mutta joskus nämä odotukset voivat olla liikaa ja siitä aiheutuu suurempia ongelmia. Esimerkiksi tunneilla vaadittu osallistuminen on osaksi todella hyvä asia, mutta joillekin se saattaa tuntua olevan liikaa. Kuten opiskelijoille, joilla saattaa olla ahdistusta tai esiintymisjännitystä, pakotettu luokan edessä puhuminen saattaa aiheuttaa enemmän vahinkoa nuoren koulunkäynnin kannalta.

Koulussa kannustetaan saamaan hyviä arvosanoja, mutta millä hinnalla? Nuori saattaa käyttää helposti yli puolet päivästään kouluun. Ensiksi hän viettää useita tunteja koulussa opiskellen ja sen jälkeen vielä kotona tehden läksyjä ja yrittäen opiskella asioita, joita ei ehkä tunnilla ymmärtänyt. Tämä usein johtaa nuoren sosiaalisen elämän karsiutumiseen. Liiallinen koulutöiden tekeminen ja murehtiminen myös vaikuttaa usein nuorten unenlaatuun ja nukahtamisongelmiin.

Nuorille aiheutetaan paineita myös kavereiden ja sosiaalisen median kannalta. Useammat nuoret nykyään yrittävät tavoitella akateemista paremmuutta kuin myös sosiaalista paremmuutta. Nykyään nuoret pyrkivät muuttamaan itsestään mahdollisimman täydellisen nähtyään sosiaalisessa mediassa jonkun sometähden tai kuultuaan kavereiltaan, kuinka he eivät näe tarpeeksi vaivaa ulkonäkönsä eteen

Suurin osa nuorista kokee nämä paineet liian koviksi, eikä anna itselleen yhtään löysempää otetta. Tämän vuoksi he saattavat kokea mielenterveysongelmia. Paineet nuoren aikaisessa elämässä voivat aiheuttaa vakaviakin mielenterveysongelmia, kuten masennusta tai ahdistusta, jotka voivat vaikeuttaa nuorten myöhempää elämääkin.

Missä vaiheessa nuorten elämästä tuli tämmöistä? Ennen nuoret saivat rentoutua vapaa-ajalla kavereidensa kanssa raskaan koulupäivän jälkeen. Heidän pitäisi saada elää elämiään vapaammin ja rennommin, koska elämässä ei ole kyse vain koulusta, sosiaalisesta mediasta tai kauneusodotuksista. Ihmisten mielenterveyden kuuluisi tulla ennen koulua tai työelämää, jota koulu tai vanhemmat eivät välillä muista tai ajattele ollenkaan.

Milja Hulkkonen