Kokeilin asua kuukauden Espajassa – miten arki eroaa Suomesta?
Vajaan kuukauden asuttuani Espanjassa, Fuengirolassa, olen huomannut merkittäviä kulttuurillisia eroja Espanjan ja Suomen välillä.
Suomessa tuttuun tapaan ihmiset ovat rauhallisia sekä nauttivat omasta ajasta ja tilastaan. Espanjassa olen kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka ihmiset nauttivat yhdessäolosta. Espanjalaisessa kulttuurissa kokoonnutaan suurilla joukoilla ja iloitaan yhteisestä ajasta. Fuengirolassa paikalliset kerääntyvät myöhään illalla nauttimaan herkullisista tarjoiluista ja hyvästä seurasta. Paikalliset ovat äänekkäitä, mikä suomalaiseen kulttuuriin tottuneena oli aluksi vierasta. Tähän nykyään tottuneena on mielekästä nähdä, kuinka paikalliset nauttivat vapaa-ajastaan läheistensä kanssa.
Arkkitehtuuri Suomessa on hyvin kaavoilla suunniteltua ja tarkkaa. Monet rakennukset ovat samannäköisiä, sekä taloja rakennetaan tavoiteaikataululla. Toisin kuin Suomessa, Espanjassa taas rakennuksien rakentamisessa ei vaikuta olevan tavoiteaikaa siihen, milloin ne saadaan valmiiksi. Fuengirolassa näkyy paljon keskeneräisiä rakennusprojekteja, eikä niillä näytä olevan kiire valmistua. Fuengirolan keskustassa rakennukset on rakennettu hyvin tiheästi. Lisäksi keskustan talot ovat kaikki keskenäään erinäköisiä. Olen kiinnittänyt huomiota rakennusten parvekkeisiin. Vertailtaessa Tampereen kerrostalojen parvekkeet ovat usein lasitettuja ja yhdennäköisiä. Fuengirolassa monet parvekkeet ovat hyvin pieniä, eivätkä ne ole lasitettuja, jolloin asukkaat sisustavat ne makunsa mukaan. Tällöin parvekkeet eivät ole yhdennäköisiä. Myöskään maksimaalisuutta ei puutu parvekkeiden koristelusta.
Espanja ja Suomi eroavat myös liikennekulttuureistaan. Suomessa liikennesääntöjä noudatetaan täsmällisesti. Suomalaiseen liikenteeseen tottuneena on ollut jopa pelottavaa huomata, miten liikenne toimii Espanjan auringon alla. Espanjassa ei noudateta liikennesääntöjä yhtä kirjaimellisesti kuin pohjoisessa. Espanjassa esiintyy paljon kaksikaistaisia liikenneympyröitä. Liikenneympyröissä autoilijat ajavat nopeasti liikennesäännöistä välittämättä. Niissä ajetaan useasti kahden kaistan välissä vilkkua käyttämättä. Tämän seurauksena usein liikenne ruuhkaantuu ja vaarantuu.
Tutut liikennemerkit kuten kolmio, stop-merkki sekä nopeusrajoitukset eivät merkitse mitään Aurinkorannikon autoteillä. Kolmio-liikennemerkki espanjalaisen silmissä ei tarkoita, että tulisi varoa ketään. Stop-merkki taas ei tarkoita, että tulisi pysähtyä. Sen merkitys pyörii hidastamisen ja ”aja vain” ajatuksen maastossa. Nopeusrajoituksilla ei ole juurikaan arvoa. Autoilijat kulkevat niitä nopeuksia mitä haluavat. Lisänä on huomattava ero maiden välisissä pysäköintisäännöksissä. Suomessa pysäköinti on huolellista. Yllättäen Espanjassa auton pysäköinti hätävilkut päällä keskelle tietä onkin arkinen asia.
Espanjalaisessa liikennekulttuurissa on kuitenkin positiivisia puolia. Kevyt liikenne otetaan hyvin huomioon muuten hurjassa liikenteessä. Autot pysähtyvät aina suojateille ja antavat tietä jalankulkijoille.
Maiden välillä on kuitenkin myös yhtäläisyyksiä. Sekä Suomessa että Espanjassa luonnosta huolehtiminen ja siisteys on tärkeää ja itsestäänselvää. Niin kuin Suomessakin, Espanjassa välitetään ympäristöystävällisyydestä. Aurinkorannikon auringon alla on paljon kierrätyskeskuksia. Merta ja sen rantoja kunnioitetaan, joka näkyy niiden siisteyden ylläpidossa. Vaikka rakennetaan jatkuvasti uusia taloja, luontoa kunnioitetaan ja säästetään. Fuengirolassa rakennetaan myös puistoja ja säästetään luontoa.