Negatiiviset kommentit pilaavat yhteishengen, mutta samalla herättävät keskustelua 

Vihaisia kommentteja ilkeillä kehutuksilla ja taustalla Suomen lippu

Kun Suomi pelaa jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuissa, moni suomalainen kokoontuu yhteen kannustamaan omaa maatansa. Kun suomalainen ilmiö nousee pinnalle maailmalla, suomalaiset seisovat kaikki ylpeänä sen takana. Sanotaan myös, että suomalaisten kansallinen yhtenäisyys talvisodan aikana mahdollisti Suomen itsenäisyyden. Kaiken tämän perusteella voisi sanoa, että Suomessa vallitsee todella luja yhteishenki. Sosiaalisen median perusteella se on kuitenkin kaikkea muuta, vaikka yhteen hileen puhaltaminen olisi meidän kaikkien hyväksi. 

Suomalaiset kyllä halkeavat ylpeydestä, kun Suomi mainitaan rapakon toisella puolella. Facebookin kommenttikentät täyttyvät heti “Torille!” ja “Suomi mainittu!” huudahduksista. Mutta kun uutisoidaan esimerkiksi jonkun artistin epäonnistuneesta maailmanvalloituksesta, ei koko yhteishengestä ole mitään tietoa. Kommentit ovat pelkkää ivaamista, nauramista ja haukkumista. Joskus myös positiivisista asioista nähdään vain varjopuolia.  

Tässä ei kuitenkaan ole mitään järkeä. Jos jollain toisella menee hyvin, eihän se sinulta ole pois. En ymmärrä miksi energiaa pitää tuhlata toisten mollaamiseen, etenkin jos siihen ei ole mitään hyvää syytä. Sitä paitsi yhteishenkeen kuuluu positiiviset, mutta myös negatiiviset hetket. Toisin sanoen tämä tarkoittaa sitä, että myös huonoina hetkinä pitäisi seistä toisten puolella.  

Suomalaisten negatiivisuus näkyy myös muualla sosiaalisessa mediassa. Olen TikTokissa tehnyt huomion, että suomalaisten kommenttikentät ovat yleensä paljon pahempia kuin ulkomaalaisten. Muualla kommenteissa tsempataan ja kannustetaan tekijää, kun taas Suomessa videon tekijä saa usein niskaansa haukkuja. TikTokissa näkyykin ehkä eniten kiusaamista, mikä on todella huolestuttavaa. Tietysti muillakin näkyy negatiivisia kommentteja, mutta eivät ne samalla tavalla silmään osu kuin suomalaisten keskuudessa.  

Useimmat negatiiviset kommentit keskittyvät usein videolla esiintyvän ulkonäköön tai muihin piirteisiin. 

Jos keskittyisimme enemmän positiiviseen, me kaikki hyötyisimme varmasti. Positiivisesta ajattelusta saa paljon voimavaroja, sillä se luo toivoa ja motivoi jaksamaan. Toiselle ihmisille hyvän mielen tuottaminen kohottaa usein myös omaa mieltä. Kaiken lisäksi joukossa on voimaa. Esimerkiksi yhteiskunnan rakenteita on helpompi muuttaa yhdessä, sillä suurempaa joukkoa kuunnellaan helpommin.  

On kuitenkin tärkeää muistaa, että sosiaalisesta mediasta saa vain pintaraapaisun todellisuudesta. Usein äänekkäimpiä ovat he, ketkä haluavat provosoida muita ja aiheuttaa mielipahaa. Uskon, että Suomesta löytyy varmasti paljon yhteishenkeä. Se ei kuitenkaan näy niin helposti vaan hukkuu negatiivisuuden keskelle etenkin sosiaalisessa mediassa. Negatiivisuudestakin voi löytyä hyviä puolia. Vaikka positiiviset kommentit saavat hyvälle mielelle, negatiiviset herättävät usein keskustelua ja keskustelu mahdollistaa muutoksen. 

Kuvat ja teksti: Iida Vartiainen