Star Wars: The Rise of Skywalker viimeistelee uuden trilogian

Jo peräti 42 vuotta sitten George Lucasin luoman Star Wars -elokuvasarjan Skywalker-saaga tuli vuoden 2019 joulukuussa päätökseen. George Lucas käsikirjoitti kaksi ensimmäistä Star Wars -trilogiaa Lucasfilm -elokuvayhtiön alla. Vuonna 2012 maailmankuulu elokuvayhtiö Walt Disney kuitenkin osti Lucasfilmin 4,06 miljardilla dollarilla ja ilmoitti tuottavansa uusia Star Wars -elokuvia. Lucasfilm oli tuottanut jo kaksi trilogiaa Skywalker-saagaan ennen Disneylle siirtymistä – alkuperäistrilogian 1970-luvulla, sekä esiosatrilogian 1990-luvulla, joka siis julkaistiin alkuperäistrilogian jälkeen, mutta se sijoittuu kronologisesti ensimmäisten leffojen edelle.

Disneyn luoma jatko-osatrilogia on jakanut paljon mielipiteitä sekä hyvässä että pahassa. Jotkut valittavat trilogian eroavan täysin alkuperäisten Skywalker-saagan elokuvista, kun taas toiset valittavat elokuvien toistavan samaa asiaa. Trilogian ensimmäinen elokuva The Force Awakens nousi suureen suosioon, kun se julkaistiin vuonna 2015. Uusi elokuva toi tullessaan sekä uusia että vanhoja hahmoja uuden sukupolven tarinaan. Trilogian toinen elokuva The Last Jedi keräsikin hieman enemmän kritiikkiä ja moni ehti jo huolestua, että miten Disney voisi enää pelastaa trilogian yhdellä viimeisellä elokuvalla.

J.J. Abramsin ohjaama The Rise of Skywalker on jatko-osatrilogian kolmas ja viimeinen osa. Näin ollen TROS päättää Skywalker-saagan tähän. Omasta mielestäni The Rise of Skywalker oli hyvä. Tapahtumia oli paljon, juoni pysyi mielenkiintoisena, roolisuoritukset olivat erinomaisia ja kaiken kaikkiaan mielestäni tämä oli hyvä päätös saagalle. Tavanomaista Star Wars -elokuvissa ovat myöskin ensiluokkainen musiikki ja erikoistehosteet, eikä TROS poikennut mitenkään edellisistä leffoista – kiitos ja kumarrus siis elokuvasäveltäjä John Williamsille ja elokuvan editoijille.

Näyttelijät tekivät työnsä erinomaisesti, kuten uusimman trilogian antagonisti Kylo Renin/Ben Solon roolissa toiminut Adam Driver – Driver oli myös vuoden 2020 Oscar-gaalassa ehdolla ”paras miespääosa” -palkinnolle elokuvasta Marriage Story. Lisäksi elokuvan pääkolmikossa Reytä esittänyt Daisy Ridley, Finniä esittänyt John Boyega, sekä Poe Dameronina toiminut Oscar Isaac tekivät elokuvasta sen mitä se on nyt. Myös yksi uuden trilogian hienoimmista asioista ovat jotkut tutut näyttelijät aiemmista elokuvista mm. Luke Skywalkerin roolissa näytellyt Mark Hamill, sekä Han Solon roolissa Harrison Ford.

Erittäin traagista elokuvasta teki Leia Organan näyttelijän Carrie Fisherin menehtyminen. Fisher menehtyi sydäninfarktiin vuonna 2016, ennen kuin uusinta elokuvaa päästiin edes kuvaamaan. Hahmon käyttämättömiä materiaaleja edellisistä elokuvista on kuitenkin editoitu mukaan, joten Leian voi silti nähdä The Rise of Skywalkerissa muutamassakin kohtauksessa. Fisher on ollut monien ihmisten esikuva jo alkuperäisistä elokuvista 1970-luvulta asti.

The Rise of Skywalkerissa Rey suorittaa Leian kanssa jedikoulutustaan loppuun Vastarinnan tukikohdassa.  Ensimmäisen ritarikunnan yksinvaltias Kylo Ren on tiennäyttäjän avulla löytänyt Sithien piilotettuun maailmaan, Exegoliin, jossa hän tekee sopimuksen yllättävän hahmon kanssa. Vastarinta saa eräältä vakoojalta viestin pahuuden nousemisesta. Vastarinnasta Rey, Finn, Poe, Chewbacca, sekä droidit C-3PO ja BB-8 suuntaavat Pasaanille etsimään galaxin toista tienlöytäjää, joka näyttäisi suunnan Exegolille. Pasaanilla he tapaavat vanhan tutun ja aavikkoplaneetalla pääsee tapahtumaan jo muutamakin erittäin jännittävä tilanne. Elokuva on täynnä hermoja raastavia hetkiä hyvässä ja pahassa. Kuten kaikissa Star Wars -elokuvissa, on myös TROS taistelua hyvän ja pahan välillä ja rauhan palauttamisesta galaxiin. Elokuvassa on paljon juonenkäänteitä ja tunteita herättävä hetkiä. Elokuva saa aikaan jännityksen ja kyynelehtimisen lisäksi katsojissa myös naurua ja iloa.

Elokuva oli tunteita nostattava. Olen itse ollut äärimmäinen fani pikkutytöstä asti ja jokainen Star Wars -elokuva kyllä saa minulle kylmät väreet iholle. Disney lisäsi viimeisimpään elokuvaan pari melko typerää ja turhaakin kohtaa ohjaajan vastahakoisuudesta piittaamatta, mutta niitä lukuun ottamatta elokuva oli erittäin mieluinen kokemus – useampaankin otteeseen. Suosittelen elokuvaa kaikille, etenkin scifi-, fantasia- ja seikkailuelokuvista kiinnostuneille. The Rise of Skywalker on täynnä iloa ja surua laidasta laitaan, eikä se turhaan ollut vuoden 2019 kolmanneksi eniten tuottanut elokuva.

teksti: Jessica So

kuva: pressikuva