Talviloma Tahkolla – reportaasi laskettelun maailmasta

  

Laskettelun huumaa, hellyttäviä poroja ja kuumaa kaakaota, siitä on Tahko tehty. Hiihtolomalla Tahkon laskettelurinteissä laskettelijat kiitävät nopealla vauhdilla ohi mäkeä alas. Rinteessä näkyy paljon värikkäästi pukeutuneita suksilla ja lumilaudoilla varustettuja laskijoita. Ilma on sumuinen ja rinteessä käy kylmä tuuli.  

Suomessa talvilomakohteesta kiinnostuneen matkailijan kannattaa valita yhdeksi matkakohteekseen lähellä Nilsiää sijaitseva Tahko. Se tarjoaa monipuolisesti tekemistä niin lapsiperheille kuin aikuisillekin. Esimerkiksi laskettelusta kiinnostuneille Tahkolta löytyy 25 erilaista rinnettä pitkistä ja loivista lastenrinteistä hurjiin temppurinteisiin. Aamuisin rinteet olivat hyvässä kunnossa ja laskettelu oli mielekästä. 

Nälän yllättäessä Tahkovuoren huipulta löytyy pari eri ravintolavaihtoehtoa, Pehku ja Panorama. Ravintolat tarjoavat ruokaa isompaan nälkään sekä pientä purtavaa makean himoon. Kylmän yllättäessä ravintolasta kannattaa tilata kuuma kaakao. Kaakaota on tarjolla eri makuja, esimerkiksi herkullinen karamelli tai maukas minttusuklaa. Pehkussa asiakkaita viihdyttää DJ eri menevien musiikkien tahtiin. 

Tahkolle voi lähteä joko pienellä tai isolla porukalla. Majoittua voi hotellissa, mökissä tai huvilassa. Majoitukset sijaitsevat lähellä laskettelurinteitä, joten matka hiihtohissille ei ole pitkä. Mökit olivat monipuolisia. Villa Puustilan mökistä löytyi sauna, jossa voi rentoutua iltaisin laskujen jälkeen, sekä takkahuone, jonka ikkunoista voi iltaisin katsella rinnekoneiden työtä takkatulen lämmössä. 

Tahkon läheisyydessä on porosafari, jossa on mahdollista päästä porojen vetämään reen kyytiin. Vaihtoehtona retken pituudelle on vartin, puolen tunnin tai tunnin mittainen ajelu. Lyhyemmillä ajeluilla rekimatka tapahtuu jäällä, pidemmillä reissuilla reki suuntaa metsään laavulle nokipannukahveille. Porosafarilla on myös porokahvila, jossa myydään poroaiheisia tuotteita ja pientä purtavaa. Henkilökunta oli todella ystävällistä ja retken ohjaaja kertoi kiinnostavia asioita poroista. Poroja pääsi silittämään ajelun jälkeen ja niiden turkki oli todella pehmeä. Poroille oli mahdollista ostaa ajelun jälkeen myös syötettäväksi jäkälää.  

Takolta löytyy muitakin aktiviteettejä luonnossa liikkujille tai vauhtia haluavalla hurjapäälle. Esimerkiksi talvisin Tahkolla järjestetään jään paksuuden salliessa jääkarting, jossa pääsee kisaamaan jään päällä ajettavilla kartingautoilla.