Seitsemän tapaa selvitä ylioppilaskirjoituksista 

Valmistautuminen

Kesän riennot ovat takanapäin ja koulu etenee hyvää vauhtia. Lukiolaisilla, varsinkin abeilla pyörivät varmasti mielessä jo tässä kuussa alkavat ylioppilaskirjoitukset. Miten selvitä kuusi tuntia salissa? Miten muistaa jokaisen kurssin asiat ja kokeet yhden päivän aikana? Ei hätää. Sammon keskuslukion nelivuotisena oppilaana tiedän hyviä konsteja, joiden avulla selvitä ylioppilaskirjoitusten läpi.

Ensimmäinen tapa

Opiskele. Paras keino on käydä jokaisella tunnilla, tehdä kotitehtävät sekä olla tunneilla aktiivinen. Tämä on kaikista tehokkain keino menestyä ylioppilaskirjoituksissa, ja myöhemmin elämässä. Tunnollisesti opiskeleminen auttaa varmasti myös jatko-opintojen kanssa. Jos opiskelu on kuitenkin syystä tai toisesta jäänyt vähemmälle, on silti mahdollista selvitä kirjoituksista kohtalaisin arvosanoin.

Toinen tapa

Tutustuminen uusiin aihepiireihin. Jos kirjoitat esimerkiksi englannin, katso englanninkielinen elokuva ilman tekstityksiä tai mikä parempaa, lue englanninkielinen kirja. Opit huomaamatta ja opiskelu voi jopa vahingossa olla hauskaa. Jos kirjoitat historian, katso vanhoja pätkiä YouTubesta tai elokuvia esimerkiksi toisesta maailmansodasta. Jos kirjoitat sekä englannin että historian, katso englanninkielisiä elokuvia toisesta maailmansodasta. Helppoa. Tällä keinolla saatat oppia pienen asian, joka saattaa nostaa jopa kokonaisarvosanaasi. Pidä silmät ja korvat auki, kaikki tieto ei löydy koulukirjoista. Tai no, löytyy, mutta kirjat eivät ole ainoa tapa oppia. Jos kuitenkin valitset perinteisen pänttäämisen, muista pitää myös taukoja.

Tämä onkin kolmas tapa

Taukoja pitämällä et opi mitään, mutta ainakin saat hetkeksi muuta ajateltavaa kuin kirjoitukset. Taukojen pitäminen on myös hauskempaa kuin lukeminen.

Neljäs tapa

Opiskelu on aikaa vievää ja joskus lukeminen voi venyä myöhään yöhön. Silloin yöunet kärsivät. Uni on kuitenkin yhtä tärkeää, ellei tärkeämpää kuin opiskelu itse. On tieteellisesti todistettu, että unen määrällä on vaikutusta koulumenestykseen, ja riittävä uni auttaa muistamaan päivän aikana opitut asiat. Jos siis opiskelusi menevät myöhään, huolehdi, että saat riittävän määrän unta. Älä kuitenkaan nuku pommiin koulusta, tai ainakaan ylioppilaskirjoituksista. Silloin et pääse kirjoittamaan ja kaikki kova työ on ollut turhaa. Viidentenä haluan painottaa stressiä.

Viides tapa

On terveellistä stressata vähän, mutta pidemmän päälle stressi ei hyödytä mitään. Paras tapa mennä kirjoitussaliin on olla avoimin mielin. Ajatteleminen ja kysymysten pohtiminen on huomattavasti helpompaa jos et stressaa turhaan. Ylioppilaskirjoitukset ovat tärkeät, ja niitä kuuluukin miettiä, mutta liika stressaaminen ei hyödytä mitään.

Kirjoitusviikolla

Muutamaa yötä ennen kirjoituksia aineiden lukumäärästä riippumatta on hyvä muistaa muutama asia. Edellä mainituista ainakin hyvät yöunet sekä vähäinen stressi auttavat ennen pääpäivää- tai päiviä. Lisäksi kuudentena haluan painottaa liikunnan tärkeyttä.

Kuudes tapa

Pitkä lenkki illalla auttaa rentoutumaan ja saamaan ajatuksia muualle. Myös muut liikuntamuodot ovat hyviä. Lisäksi on hyvä välttää sosiaalisen median käyttöä, mutta se ei kuitenkaan onnistu, joten tämä keino voidaan unohtaa jo kättelyssä. Päivää ennen koetta on hyvä käydä kaupassa ja ostaa kunnon eväät. Kahvia, leipää, karkkia. Mitä tahansa haluatkin syödä. Ja jos kirjoitukset menevät penkin alle, ainakin maha on täynnä.

Salissa

Seitsemäs tapa

Viimein, pääpäivä, selätä se. Huolella valmistautumisen jälkeen odotat koulun aulassa jännittyneenä. Rehtori antaa vielä viimeiset ohjeet ja ohjaa oppilasjoukon peremmälle kirjoitussaliin. Kokeessa on tärkeää käyttää kaikki aika huolella. Lue kysymykset huolellisesti. Älä kirjoita vastauksia ennen niiden miettimistä huolella. Ensimmäisenä tuntina saattaa vielä väsyttää, joten varmista, että aivosi ovat tarpeeksi virkeät. Kirjoita kaikki vastaukset tarkasti ja lue kaikki vastaukset ennen kokeen palauttamista. Älä jätä kirjoittamatta mitään. Tähän päivään on valmistauduttu kuukausia, joten kaikki aika salissa kannattaa hyödyntää niin hyvin kuin mahdollista. Kiire ja stressi on silloin ohi. Aika näyttää mihin pystyt.

 Matias Alasaukko-oja 

Kuva: kuvituskuva/Flickr