Vuonna 85 livenä

Maailmalla vallitseva pandemia ja siitä johtuvat rajoitukset ovat pakottaneet ihmiset sopeutumaan täysin uuteen tilanteeseen. Sopeutumisen helpottamiseksi, ovat useat artistit ja esiintyjät järjestäneet viime aikoina erilaisia virtuaaliesityksiä. Vappuaattona suositun JVG -yhtyeen virtuaalikeikan lisäksi, saivat useat suomalaiset nauttia huippusuositun Vuonna 85 -teatterimusikaalin livestreamista.

Vuonna 85 on Suomen teatterihistorian katsotuin musikaalikantaesitys. Riku Suokkaan ohjaamaa ja hänen lisäksi Heikki Syrjän käsikirjoittamaa musikaalia esitettiin Tampereen Työväen Teatterilla vuosina 2006–2013. Esityksestä on tehty muutama eri versio ja sen on kaikissa sen versioissa nähnyt jopa 540 000 Suomalaista, eli jopa noin 10 prosenttia koko väestöstä.

Se oli vuosi, jolloin sattui ja tapahtui. Se oli vuosi, jolloin oikeastaan kaikki alkoi. Ja se vuosi oli -85. Lyhyesti, Vuonna 85 on tarina rakkaudesta, ystävyydestä, petoksesta ja hauskanpidosta. Esityksessä Tommi Turmiola tapaa elämänsä rakkauden Karoliinan, mutta heidän tiensä erkanevat. Pitkän kuuman kesän Karoliinan etsiskelyn jälkeen Tommi palaa parhaan ystävänsä Pallen baariin Alabamaan, jossa saa kuulla Karoliinan ja Pallen löytäneen toisensa. Yhtäaikaisesti työporukka Lokomolta viihdyttää katsojia omalla hauskanpidollaan ja sekoilullaan. Tässä musikaalissa sekä parisuhteet että ystävyyssuhteet sekoittuvat usealla tavalla, mutta kaikesta kyllä selvitään tavalla tai toisella. Musikaalin musiikki koostuu Eppu Normaalin, Juicen ja Popedan kappaleista

Livestream oli nähtävillä ilmaiseksi YouTubesta, sekä Facebookista esitystä vasta varten luoduilla kanavilla ja parhaimmillaan streamia katsoi yhteensä yli 10 000 ihmistä. Livestream toteutui kaiken kaikkiaan mainiosti. Ruudulla näytettiin yhtäaikaisesti Suokkaan ja Syrjän juontoa, sekä tietenkin aina kyseisen kohtauksen roolihahmot. Laulukohtauksissa oli nähtävillä myös omassa ruudussaan TTT:llä kuvatun alkuperäisen musikaalin versio kyseisestä kohtauksesta. Yhteys ei pätkinyt lähestulkoon ollenkaan ja kuviot olivat hyvin selkeät alusta loppuun. Pariin otteeseen petti katsojien lisäksi myös näyttelijöillä ja juontajilla pokka, mutta erittäin hauskasti ja hyväksyttävästi.

Livestreamin näyttelijäkaartiin kuuluivat samat näyttelijät, kuin alkuperäiseen teatterimusikaaliin. Näihin näyttelijöihin kuuluivat Sami Hintsanen, Kaisa Hela, Jari Ahola, Mikko Nousiainen, Pentti Helin, Mika Honkanen, Ilkka A. Jokinen, Eriikka Väliahde, Jari Leppänen, Antti Seppä ja Kristiina Hakovirta. Lisäksi, esityksen musiikista vastasi alkuperäinen Alabama House Band, johon kuului Pekka Siistonen, Ari Toikka, Louie So, Jussi Ojanen ja Teemu Broman. Alabama House Band, Sami Hintsanen mukanaan, vastasi myös lukudraaman jälkeen järjestetyistä Kasaribileistä. Kasaribileissä bändi soitti aikaisemmin järjestetyn yleisöäänestyksen perusteella top 10 kasariklassikkoa.

Suokas ja Syrjä visioivat ennen esitystä TTT:n tiedotteessa, että: ”Vuonna 85-livestream on verkossa tapahtuva, kollektiivinen koko kansan kokemus, jonka aikana voi unohtaa koronaviruksen, ja keskittyä hyvän mielen tarinaan Manserock-klassikoiden säestämänä. Tarkoitus on, että vappuaattona, Suomen virallisena karnevaalipäivänä, yleisö pukeutuu 80-luvun vaatteisiin, juhlii, lähettää kuvia someen ja laulaa näyttelijöiden mukana, kukin omissa kodeissaan.” Mielestäni tämä tavoite onnistui kyllä erinomaisesti ja piristi varmasti usean vanhan ja uuden fanin vappuaattoa!

teksti: Jessica So