Alumnin raapustus: Vakavasti otettavaa teatteria rennolla otteella
Teatteriryhmä Sällit palkittiin Kullervo-näytelmästään vuoden 2018 Valtakunnallisten nuorisoteatteripäivien Ramppikuume-katselmuksessa pääpalkinnolla. Katselmuksen raati kehui Kullervoa taiteellisesti kunnianhimoiseksi, ryhmän ilmaisua vahvaksi ja kokonaisuutta vaikuttavaksi.
Sällien toiminta perustuu nähdäkseni jatkuvuuteen ja upeasti toimivaan ryhmädynamiikkaan. Kyse ei ole sattumasta tai ryhmän jäsenten erityiskyvyistä, vaan kovasta työteosta ja sitoutumisesta. Fyysisen teatterin keinot käyttöön valjastanut ohjaaja Jyri Siimes on pitänyt harjoitusten peruskaavan samankaltaisena jo useamman vuoden ajan. Aivan ensimmäisenä jokaisen osallistujan on keskittyvä itseensä. Hengityksen ja kehonhallinnan harjoituksilla muu maailma yhteisine ja yksilöllisine ongelmineen jää esiripun taakse jättäen jälkeensä vain olennaisen, harjoitukset. Vasta tämän jälkeen ryhmä alkaa toimia yhdessä hiljalleen kontaktia tilaan, ja muihin siinä toimiviin tekijöihin kasvattaen. Näin kaikkien taidot ja keskittyminen saadaan käyttöön mahdollisimman intensiivisesti ja tehokkaasti.
Teatteriteokset luodaan ryhmän kesken yhdessä niin, että kaikkien mahdolliset ideat saadaan kuuluviin. Siitähän nuorisoteatterissa, ja taiteessa yleensäkin, on lopulta kyse, varsinkin yhdessä tehtäessä. Käsikirjoitus ja dramaturgia luodaan näiden ideoiden pohjalta, usein kohtauslähtöisesti ja ikään kuin mosaiikkia kooten. Tällä tavalla lopputuotteesta tulee juuri Sällien näköinen. Ideoinnin pohjana on käytetty esimerkiksi ikiaikaisia teemoja sisältävää kreikkalaista mytologiaa ja nykyajan ilmiöitä kuten internetin syövereistä löytyvää vihapuhetta. Kullervon kohdalla runkona toimi, kuten arvata saattaa, Kalevalasta löytyvä tarina Kullervosta, miehestä, jonka elämä on ympäristön vaikutuksesta tuomittu epäonnistumaan.
Sällit on kuitenkin paljon enemmän kuin vain teatteriryhmä. Se on yhteisö, johon kuuluminen on ryhmän jäsenille etuoikeus. Sälliys ei lopu oman lukiouran päätyttyä, tai silloin, kun ei enää ehdi tai muuten kykene osallistumaan harjoituksiin ja näytöksiin. Aktiivisesti teatteria tekevien jäsenten ympärille on kasautunut tiivis ryhmä eri elämänvaiheissa olevia ja muissa kaupungeissa asuvia Sällejä, jotka kokoontuvat keskenään ja tukevat teatteriryhmän toimintaa. Näin Sälleistä on kasvanut jäsenilleen toimiva tukiverkko ja ryhmän jäsenet ovat hyviä ystäviä keskenään. Sisäinen perinne on myös keskeistä sälliydessä. Vanhempienkin ryhmäläisten lempinimet ja tarinat menneisyydestä kulkeutuvat vuodesta toiseen ryhmän jäseniltä toisille. Ryhmän jäseniä puhutellaan myös usein veljinä, tämä lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja näyttää sen myös ulkopuolelle.
Mistä on kyse:
Sällit on teatteri-ilmaisunohjaaja ja ilmaisutaidon opettaja Jyri Siimeksen vuonna 2012 Tampereen poikateatteri -nimellä perustama ryhmä, jossa pääosin lukioikäiset pojat tekevät teatteria. Myöhemmin ryhmän jäsenistä käytetty nimi, Sällit, on kuitenkin korvannut Tampereen poikateatterin. Ryhmä koostuu pitkälti tamperelaisten toisen asteen oppilaitosten, tällä hetkellä Tampereen yhteiskoulun lukion, Sammon keskuslukion ja Tampereen seudun ammattiopiston opiskelijoista. Tervetulleita ja toivottuja osallistujia on kuitenkin myös muut.
Sakari Korpikallio
Kirjoittaja on Sammon keskuslukion viestintälinjalta vuonna 2016 valmistunut folkloristiikan opiskelija Turun yliopistosta. Sälli vuodesta 2014.