”Ekologista” muoviruokaa  

Kuvassa ruokaostoksia korissa. Iso määrä muovipakkauksia ja vain muutama tuote ilman.

Muovipakkausten määrä on järkyttävä: oikeanpuoleisessa korissa muovittomat pakkaukset ja vasemmassa muovia sisältävät.

Miten tähän on päädytty? Ehkä näin: muovi on pikkuroskaa yrittäjän suuressa maailmassa. Yrittäjän pitää maksaa verot, rahoittaa menot, pärjätä hintakilpailussa ja selviytyä kalliiden kuljetus- ja alati kasvavien energiakustannusten maailmassa. On aivan ymmärrettävää, että pikkuroska, muovi, on päässyt unohtumaan. 

En sano tätä siksi, että maailman pelastaminen muovin alta olisi vain yritysten tehtävä. Sanon tämän siksi, että on ihmisiä, jotka haluavat ostaa ekologisia tuotteita, eivätkä he voi ostaa sitä, mitä kaupassa ei myydä. Tässä muistutan yrityksiä kysynnän ja tarjonnan laista. 

Nimittäin ekologisuus on kasvava trendi – voisi jopa sanoa sen tulleen moraalimuotiin – , joten muitakin kuin ituhippejä kiinnostaa ruokansa ympäristövaikutukset. Ja mikä parasta (yritysten kannalta) ympäristöystävällisyydestä ovat kiinnostuneet myös varakkaat, jotka ovat valmiita maksamaan kaikessa lisähintaa eko-egosta. 

Muovin vähentäminen ruokapakkauksista olisi paitsi ekologisesti vastuullista ja taloudellisesti harkitsemisen arvoista, se myös lisäisi yritysten ekologisuushankkeiden uskottavuutta. CO2-päästöt minimissä pitävä vegaaniruoka ei ole vakuuttavaa, jos se on kääritty muoviin. Etenkin kun muovi on hiilidioksidipäästöjä lyhyemmällä aikavälillä ongelmia aiheuttava asia. 

Nimittäin kun puhutaan hiilidioksidista puhutaan muutamista prosenteista vuodessa. Kun on kyse muovista on kyse miljoonista tonneista joka vuosi. Ja nämä miljoonat tonnit täyttävät kaatopaikat, kalat ja linnut syövät muovia ja kuolevat, eivätkä edes ihmiset säästy siltä: muovin pienen pieniä osia, mikromuoveja, päätyy lautasellemme päivittäin. 

Eli minkä ihmeen vuoksi kaupasta on vaikea saada edes parin päivän ruokia ilman muovia? Kananmunat ja vehnäjauhot onnistuvat kohtalaisen helposti, mutta esimerkiksi kala, lihatuotteet, mausteet ja jopa tuoreet vihannekset ovat lähes poikkeuksetta muovikääreissä. On erittäin ironista, ettei ekologisiksi mainostettuja vihanneksia saa kotiin ilman muoviroskaa. 

Surullisen koomista on myös, miten muovista on tullut ”välttämätöntä” vähän kaikkialla. Jos se todella olisi pakollista kaikissa ruokapakkauksissa, ihmislaji olisi kuollut sukupuuttoon tuhansia vuosia sitten. 

Muovia voi siis vähentää ja sitä kannattaa vähentää? Mitä tässä enää odotetaan: pahvipaketit, metallitölkit ja paperipussit marketteihin!