Levin atmosfääri houkuttelee turisteja 

Luminen maisema

 Levi on yksi Suomen suosituimmista hiihtokeskuksista, mutta onko se todella suosionsa arvoinen?  

Matkamme kulki Tampereelta Kolariin junalla yli kaksitoista tuntia, ja Kolarista Kittilään bussilla. Levi-keskukselle saavuttaessa ei voi olla huomaamatta korkealle taivaalle kohoavia rinteitä ja tuntureiden huippuja. Ihmisiä kulki ohitsemme ihmetellen ja katsellen tarkkaavaisesti ympärilleen. Ehkä etsien jotain, tai katsellen kauniita maisemia. Joka tapauksessa ihmisiä riitti korona-ajasta huolimatta. 

Ennen lähtöä tiesin Levin olevan suosittu lomakohde, mutta en osannut aavistaa sen olevan näinkin tavallinen. Siellä oli sopivasti kaikkea, mitä tarvitsi: tavallisia kauppoja, pikaruokaravintoloita ja kahviloita.  

Poikkeus kuitenkin oli Levi-keskuksessa sijaitseva pieni kylä, jossa oli pieniä rakennuksia, jotka sopivat lappilaiseen tunnelmaan. Niihin oli upotettu erilaisia urheilukauppoja, joista voisi ostaa lasketteluun kaiken tarvittavan, ja kahviloita, joihin pääsi hetkeksi hengähtämään ja juomaan kupin kuumaa. 

Levin kupeessa sijaitseva Tonttula on lapsille tarkoitettu tonttujen maailma, joka on koristeltu kauniisti valoilla ja pieniin mökkeihin pääsee lämmittelemään pakkassäässä. 

Levin rinteet ovat ainutlaatuisia. Jokainen niistä on erilainen ja erityinen. Joka kerta on mahdollista löytää uusia reittejä, jotka vievät uusille rinteille. Puut notkuvat lunta ja pakkassää saa posket punoittamaan. Rinnehisseissä silmät avautuvat kokonaan uuteen maailmaan. Huipulla tuuli huutaa niin, että tuskin kuulee, mitä vieressä puhutaan. Metsäreititkin tuovat täysin uutta ulottuvuutta laskemiseen, kun polut ovat kapeita ja puita on väisteltävä. Se on jännittävää, mutta palkitsevaa.  

Huipulla näkyvyys ei aina ollut kovin suotuisa, mutta upea Lapin luonto ei silti jää keneltäkään näkemättä. 

Laskettelu onkin usein suurin syy, miksi Leville lähdetään lomailemaan, mutta silti siellä on mahdollisuuksia myös moneen muuhun aktiviteettiin. Hiihtämisestä huskyajeluihin ja ratsastusretkistä moottorikelkkailuun. Itse pitäydyin vain laskettelussa, mutta jo pelkästään tuntureiden kauneudessa ja lappilaisessa maisemassa oli niin paljon ihmeteltävää, ettei reissullemme tarvittu enää lisää aktiviteetteja. 

Viihdyin Levillä todella hyvin ja aika kului yllättävän nopeasti. Siellä ollessani sain hengähtää ja päästää irti omasta arjestani. Vaikka Levi onkin todella suosittu ja talvisesongin aikaan täynnä ihmisiä, siellä pystyi rentoutumaan ja nauttimaan hiljaisuudesta, etenkin kun mökkimme sijainti ei ollut kovin lähellä Levin ydintä.  

Olit sitten hurjapää vailla seikkailua tai rauhaa rakastava rentoutuja, voi Levi tarjota upeita kokemuksia ja ihania muistoja. Voisin siis väittää, että Levi on kokonaisuudessaan valloittava ja sielun sytyttävä oma maailmansa. 

Teksti ja kuvat: Minttu Markkula