Miltä näyttävät tapahtumat poikkeusaikana? 

Viimeisen puolen vuoden aikana tapahtuma-ala on kokenut suuria muutoksia. Koronapandemian alussa tapahtumat joko peruttiin kokonaan tai siirrettiin myöhemmäksi, mutta kevään edetessä vaihtoehtoisia muotoja muun muassa konserteille alkoi ilmestyä. Näitä ovat esimerkiksi netistä livenä katsottavat konsertit ja normaalia pienemmille yleisöille järjestettävät tapahtumat.

Netistä katsottavia konsertteja olen huomannut kesän ja syksyn aikana kahdenlaisia. On järjestetty sellaisia konsertteja, joissa liveyleisöä ei ole paikalla ollenkaan ja katsojat nauttivat konsertista streamauspalvelun kautta. Lisäksi on järjestetty sellaisia konsertteja, joissa liveyleisöä on stream-yleisön lisäksi paikalla rajallinen määrä. Hyvä puoli streamattavissa konserteissa katsojien näkökulmasta on se, että niihin voi osallistua kotoa käsin ja myös liput niihin ovat halvempia kuin perinteisiin konsertteihin.

Streamattaviin konsertteihin liittyy kuitenkin myös omat ongelmansa. Sen lisäksi, että oman internet-yhteyden kanssa saattaa tulla ongelmia, myös nettisivut, josta konserttia näytetään saattavat kaatua kokonaan. Kaikissa streamatuissa konserteissa joita olen katsonut on kuitenkin ollut mahdollisuus katsoa konsertti vielä jälkeenpäin, joten tällaisen tilanteen sattuessa lippuun laitettu raha ei ole mennyt kuitenkaan täysin hukkaan.

Myös perinteisiä konsertteja on alettu taas järjestämään. Suuri osa näistä on keväältä siirrettyjä konsertteja. Näissä osallistujamääriä on rajoitettu ja monesti osallistujille on järjestetty myös omat pöydät turvavälien takaamiseksi.

Monien muiden artistien tapaan SANNI siirsi kevään kiertueensa muutamilla muutoksilla syksylle. Esimerkiksi Helsingin Tavastialla olisi alunperin nähty artistilta kaksi loppuunmyytyä keikkaa, mutta ne päädyttiin jakamaan kuuteen osaan. Lipun ostaneet saivat sähköpostiinsa ohjeet lipun päivittämiseen ja mahdolliseen palauttamiseen.

Myös artistin Tampereen Pakkahuoneen konsertti jaettiin kahteen osaan. Pakkahuoneella yleisöllä oli mahdollisuus istua pöytien ääressä tai olla perinteiseen tapaan seisten lavan edessä. Omaa pöytäpaikkaa ei täytynyt varata etukäteen toisin kuin joissakin viimeaikaisissa tapahtumissa on täytynyt tehdä. Konsertissa ei ollut maskipakkoa, mutta maskin käyttöä suositeltiin ja osa sitä käyttikin. Ennen keikan alkua tilassa myös kuului ja näkyi useaan otteeseen muistutus konsertin turvaohjeista.

Se, että tapahtumia on taas pystytty järjestämään edes jossain muodossa on erityisen tärkeää niin tapahtuma-alan työntekijöille kuin kulttuurin ystäville. Vaikka tällä hetkellä järjestettävät tapahtumat eivät täysin vastaakaan tapahtumia joihin olemme tottuneet, ovat ne silti tuoneet jonkinlaista normaaliuden tunnetta tähän syksyyn.

teksti: Ella-Roosa Mäkinen

kuva: Pixabay