8 matkavinkkiä Barcelonaan

Miljoonien rakastama ja asuttama kaupunki Barcelona on kiehtonut ihmisiä jo vuosisatojen ajan. Kaupunkiloman lisäksi se vetää puoleensa hyviä yökerhoja etsiviä nuoria ja rannalle kaipaavia vanhuksia. Espanjan toiseksi suurin kaupunki näkyy usein sarjoissa, kirjoissa ja elokuvissa, mutta sen upeuden voi ainoastaan kokea paikan päällä. Niinpä me, Oona ja Heidi, suuntasimme heinäkuussa 2018 Barcelonaan matkalaukut täynnä värikkäitä kesämekkoja ja mukavia kävelykenkiä. Tässä siis muutamia vinkkejä, joita keräsimme Barcelonassa selviytymiseen. 

  1. Selvitä kulkuvälineet ja tavat etukäteen 

Kuulimme jo ennen Barcelonaan saapumista, että Barcelonassa oli koko kaupungin mittainen taksilakko, joten ensimmäisenä tehtävänä meidän piti selvittää, millä pääsisimme lentokentältä hotellille. Olimme jo rättiväsyneitä päästessämme Barcelonaan, mutta kirsikaksi kakun päälle meidän piti vielä matkustaa metrolla ensin melkein tunti ja sitten kävellä lähes kolme kilometriä matkalaukkujemme kanssa hotellille. 

Kaikkialle matkustettaessa on kannattavaa selvittää kulkuneuvot ja se, että millä pääsee helpoiten päämääräänsä. Barcelonassa pääsee liikkumaan useilla eri julkisilla kulkuneuvoilla, joihin kaikkiin käy yksi ja sama lippu. Viiden päivän lippu maksaa 25 euroa ja sillä pääsee metrojen lisäksi busseihin, lähijuniin ja ratikoihin. Samalla lipulla pääsee myös lentokentältä Barcelonaan ja takaisin. Kaikista kätevimmäksi kulkuneuvoksi totesimme metron. Kaupungin metro oli mukavan siisti ja sillä pääsi todella näppärästi ympäri kaupunkia. 

2. Upeimmat ruokakokemukset löytyvät hiljaisemmilta kujilta 

Espanja on tunnetusti edullisten ruokien ja juomien kotimaa. Barcelonassa ravintolaruokien hinnat olivat myös yllättävän edullisia, ja lähes kaikkialla ruoka oli herkullista. Matkallamme koimme kuitenkin mitä mieleenpainuvimmat ruokakokemukset, kun tutkimme Barcelonan ravintolatarjontaa pintaa syvemmältä. 

Kummankin meidän ehdottoman suosikkipaikkamme löysimme, kun kysyimme paikallisen tatuointiliikkeen työntekijältä suosituksia hyvälle lounaspaikalle. Hän ohjasti meidät kadun päässä olevaan vegaani/luomuravintolaan nimeltä Flax&Kale, josta löytyi upeita sekä terveellisiä annoksia laidasta laitaan. Ihastuimme täysin ravintolaan ja palasimme vielä myöhemmin toisenkin kerran.

Viikonloppua kohden suuntasimme ns. “urbaanille” museoalueelle, josta löysimme museokiertelyn jälkeen pienen ja rennolta vaikuttavan ravintolan syrjäiseltä kujalta. Ravintolan annokset olivat pieniä, emmekä olleet edes varmoja mitä annoksissamme oikein oli, mutta ainakin ne maistuivat aivan taivaalliselle. Emme ikinä saaneet tietää tämän ihastuttavan pikkuravintolan nimeä, mutta annamme silti sille suuren suosituksen. Joten, jos ikinä päädyt Picasso-museon läheisyyteen, yllätä itsesi ja kokeile jotain uutta. 

Viikon kolmannen mieleenpainuvimman aterian söimme hiljaisessa hampurilaispaikassa, jonka myös löysimme lähes sattumalta pieneltä kujalta. Ravintolasta mieleemme jäi sen ihana musiikki, ystävällinen palvelu ja herkulliset hampurilaiset. Paikka oli uusi ja sillä oli ongelmia korttikoneen kanssa, mutta työntekijät hoitivat asian ammattimaisesti ja rauhallisesti.

3. Suuntaa pois keskustan ruuhkasta 

Hotellimme sijaitsi sattumalta lähempänä rantaa kuin keskustaa, vaikka siitä olikin helppo kulkea myös aivan ydinkeskustaan. Barcelonan ydinkeskusta on upea ja täynnä ihmisiä, elämää ja kulttuuria, mutta kuitenkin pidimme enemmän Marinan eli rannan alueesta.  

Itse emme varsinaisesti olleet reissun aikana kertaakaan rannalla ottamassa aurinkoa, mutta rakastimme mennä yöllä istumaan hiekalle, juttelemaan ja katselemaan kaupungin valoja. Rannalla oli paljon ravintoloita, yökerhoja ja paikallisia nuoria, joten iltaisin rannan alue herää erityisesti eloon. 

Barcelonan ydinkeskusta on todella vilkas ja ruuhkainen, joten kannattavaa on suunnata rauhallisemmille alueille, koska sieltä yleensä löytyy vaikka mitä. Hotelli kannattakin valita sen mukaan, mitä kaupungista hakee. Pidimme itse hotellimme sijainnista Marinassa, pääsimme rannalle näppärästi kävellen, ja vaivattomasti metrolla keskustaan sekä muille alueille. 

4. Varo taskuvarkaita ja huijareita 

Tiesimme jo etukäteen, että Barcelona on täynnä ammattilaistaskuvarkaita, joten varauduimme pitämään laukuistamme visusti kiinni. Kuitenkin puolessa välissä matkaa Oonalta varastettiin puhelin, sekä seuraavana iltana vielä lompakko. Onneksemme löysimme lompakon ja vain käteiset oli viety. Seuraavana iltana tapasimmekin ruotsalaisia, joilta yhdeltä oli myöskin varastettu puhelin suoraan kädestä, sekä myöhemmin tapasimme myös suomalaisia interreilaajia, jotka matkustivat kahdella puhelimella ja kolmella pankkikortilla, vaikka heitä oli yhteensä seitsemän. 

Huolehdi siis, että laukkusi pysyy hyvin kiinni, pidät sen itsesi lähellä ja olet hyvin varovainen, etenkin ruuhkaisilla paikoilla. Kun valitsee laukkuaan matkalle, kannattaa aina valita sellainen, joka on kiinni useammalla eri tavalla. Ammattilaistaskuvarkaat osaavat viedä laukustasi puhelimen tai lompakon silmänräpäyksessä.

5. Tutustu nähtävyyksiin hyvin etukäteen 

Barcelonassa heti ensimmäisenä hämmennyimme siitä, kuinka suuri kaupunki oli; siellä on runsaasti tarjontaa kulttuurin, ruuan sekä viihteen suhteen. Niinpä kannattavaa on tutkia kiinnostavia nähtävyyksiä etukäteen, jotta kaupunkiin saapuessasi et ole täysin hukassa. Kannattaa myös ostaa etukäteen liput, sillä useisiin paikkoihin liput ovat menneet jo useita päiviä aikaisemmin. Lipuilla pääsee myös monta tuntia kestävien jonojen ohi näppärästi. 

Ensimmäisenä päivänä menimme koko kaupungin kiertävälle nähtävyysbussimatkalle, jotta tutustuisimme kaupungin tarjontaan paremmin. Turistibusseja kulkee läpi päivän ja lippua voi päivän aikana käyttää niin monta kertaa kuin haluaa. Bussit pysähtyvät suosituimpiin nähtävyyksiin, joissa voi jäädä pois. Kuitenkin senkin jälkeen kaupunki tuntui edelleen hieman hämmentävälle. Kiertelimme loppupäivän kaupunkia ja kävimme mm. La Sagrada Familia-kirkolla ja kuuluisalla La Rambla kadulla. 

Kannattaa myös tutustua epätunnetumpiin nähtävyyksiin. Modernin taiteen museon MEAM:in (European Museum of Modern Art) lisäksi Barcelona tarjoaa vaihtuvia gallerioita ja katutaiteilijoita urbaanin ja uuden taiteen ystäville, kun taas historiasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Barcelonan keskiaikaisille kirkoille, joiden lasimaalauksiin on talletettu kaupungin kiehtova historia. 

6. Kaupungin yöelämä hakee vertojaan 

Jos olet jo 18-vuotta täyttänyt nuori, Barcelona on lähes täydellinen kohde yöelämästä nauttivalle. Barcelona on tunnettu sen jopa pahamaineisesta yöelämästä, mutta itse pidimme juurikin kaupungin eläväisyydestä ja siitä, kuinka täynnä seikkailuja se oli. Yökerhoja löytyy lukemattomasti ympäri kaupunkia, mutta parhaimmat paikat mielestämme löytyy rantakadulta. Sieltä löytyy useampi upea yökerho vierekkäin, joista jokainen on tupaten täynnä ihmisiä keskellä viikkoakin. Yökerhoilta pääsee myös suoraan hiekkarannalle ja merelle, mikä oli hauskaa vaihtelua. Kuitenkin Barcelona on vilkas suurkaupunki, joten suosittelemme olemaan varovainen. 

Useat ulkomailla käyneet ovat törmänneet sisäänheittäjiin, joiden tarkoitus on saada lisää väkeä. Heitä on myös Barcelonassa, mutta kaikki eivät ole yhtä luotettavia. Heidän kertomat tarjoukset saattavat kuulostaa liian hyviltä, mutta voi olla, että he odottavat niistä vastapalvelusta. Joten jos halvat keikkaliput ystävällisyydestä huolimatta tuntuvat liian hyvältä ollakseen totta, kannattaa harkita useampaan otteeseen.

7. Shoppaile! 

Nähtävyyksien, ruuan ja lämmön ohella monet myös suuntaavat Barcelonaan uusien vaatteiden kalastaminen mielessä. Suosittelemme shoppailua Barcelonan keskustassa, josta löytyy vaateliikkeitä laidasta laitaan. Hintataso on sama mitä suomessa, mutta tarjonta on huomattavasti laajempaa. 

Tunnetuimmat sekä suosituimmat shoppailukadut Barcelonassa ovat Passeig de Gracia, ja  Portal del Angel. Portal del Angelista löytyvät yleisimmät sekä edullisemmat liikkeet mm. Zara, Bershka, H&M jne. Ei kannata olla huomioimatta myös Suomesta löytyviä ketjuja, sillä Espanjassa niissä myydään myös paikallisten suunnittelijoiden vaatteita, joita ei löydä muualta. Passeig de Graciasta taas löytyy idyllisempiä merkkiliikkeitä.  

8. Tutustu paikallisiin 

Tuiki tuntemattomia ei kannata heti ensimmäisenä lähestyä, mutta suosittelemme tutustumaan ja juttelemaan mahdollisimman paljon paikallisten sekä muiden turistien kanssa. Etenkin nuorena matkaajana saa paljon enemmän irti, mihin ikinä meneekään, kun avaa itsensä uusille ihmisille sekä kokemuksille. Paikalliset ovat todella mukavia ja avoimia esittelemään kaupunkiaan, kun taas turistit ovat todennäköisesti yhtä innoissaan kaupungista kuin sinäkin.  

Teimme matkamme aikana Barcelonassa useita uusia tuttavia, useista eri maista, joiden kanssa pidämme edelleen yhteyttä. Parasta uusiin ihmisiin tutustumisessa oli se, että vaikka me kuinka rakastammekin toistemme seuraa, he toivat reissuumme uutta näkökulmaa ja muistoja, joita emme olisi kaksin osannut luoda. Lähdemme seuraavalle reissullemme tietäen, että useassa kaupungissa meillä on jo valmiiksi seuraa. 

Oona Koivula & Heidi Tauriainen