Varhaiskasvatus

Tälle sivulle kootut kielitietoisuuden ja kulttuurisen moninaisuuden käytäntöjä esittelevät materiaalit ovat varhaiskasvatuksen ammattilaisten käyttöön. Materiaalit ovat osa Opetushallituksen rahoittamaa hanketta – Kielitietoisuus kuuluu meille kaikille.

Neljä piirrettyä kättä pitävät toisistaan kiinni muodostaen neliön.

Kielitietoinen varhaiskasvatus

Kielitietoisuuden kehittäminen vaatii henkilöstöltä aktiivisuutta ja tahtoa muuttaa ajattelu- ja toimintatapoja.  Materiaali on tehty varhaiskasvattajille tueksi kielitietoisuuden lisäämiseen päiväkotien arjessa mm. tietoisku kielitietoisuudesta, keskustelupohja kasvattajatiimille, havainnointilomake. Valmisteluja materiaalin käyttöön ei tarvita, vain avoin mieli ja motivoitunut asenne riittävät.

Kielitietoisuus kuuluu meille kaikille – materiaali varhaiskasvatukseen

Materiaalipaketin on tarkoitus auttaa varhaiskasvatuksen ammattilaisia kielitietoisten tekojen tekemisessä. Materiaalissa on sekä teoriaa että käytännön vinkkejä kielitietoiseen varhaiskasvatukseen. Samoja harjoituksia löytyy tarkoituksella useammasta kohdasta, jotta materiaalia voisi käyttää myös käsikirjamaisesti eri otsikkojen avulla. Materiaali sopii ainakin 0–5 -vuotiaiden lasten kanssa käytettäväksi ja luultavasti kaikille muillekin! Lopussa on lisämateriaalia, johon kannattaa myös tutustua, jos ei halua ”keksiä pyörää uudelleen”.

Lue lisää (pdf)

Ohjevideoita varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen liittyen eri kielillä

 

Lisätietoja

Vaatetuksen liittyvää tukimateriaalia eri kielillä

Oheisilla kuvasarjoilla on tarkoitus helpottaa vaihtelevaan vaatetukseen liittyvien kysymysten selventämistä varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhemmille. Kuvat on jaoteltu vuodenaikojen mukaan ja niissä jokaisessa on mukana sekä sisä- että ulkovaatetukseen liittyviä esimerkkikuvia. Kuvat toimivat tukena keskustelulle, jota käydään esim. tutustumisen, vasu-keskustelun, vanhempainillan yhteydessä. Tarkoitus ei siis ole tulostaa kuvasarjaa vanhemmille, vaan käydä keskustelua heidän kanssaan esim. sitä vuodenaikaa koskien, joka lapsen vaatetuksen osalta tarvitsee selvennystä lapsen yksilölliset tarpeet huomioiden.

Kulttuurinen moninaisuus varhaiskasvatuksessa

Alla oleva materiaali johdattelee pysähtymään kulttuurisen moninaisuuden äärelle.

Materiaaleista löytyy mm. tiivistettyä teoriaa, pohdintaa ja kysymyksiä kulttuurisesta moninaisuudesta. Niiden tarkoituksena on auttaa niin päiväkotien arvokeskustelujen, toimintakulttuurien kuin yksittäisen varhaiskasvattajan ajatustenkin päivittämisessä.

Materiaalien rinnalla on tarkoituksenmukaista käyttää Varhaiskasvatussuunnitelman perusteita 2018 ja löytää sieltä ne kohdat, joissa arvoja, kulttuurista moninaisuutta ja katsomuskasvatusta käsitellään.

Yhdessä varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuuriavustajien kanssa tuotetut materiaalit on tehty helpottamaan eri kieliin ja kulttuureihin tutustumista lapsiryhmien arjessa. Niihin on koottu tietoa eri kielistä ja kulttuureista höystettynä kuva-materiaaleilla, videolinkeillä, saduilla ja leikkivinkeillä.