Lupa liikkua -tunnit

Tutustu eri lajikuvauksiin, joita on tarjolla.

Lupa Liikkua -tuntien tavoitteena on kehittää monipuolisesti motorisia perustaitoja ja välineenkäsittelytaitoja, tutustua erilaisiin liikuntamuotoihin ja -lajeihin sekä Tampereen liikuntaharrastusvalikoimaan. Opettaja saa tunnilta vinkkejä ja käytännön toimintamalleja omaan työhönsä. Opettajan edellytetään osallistuvan tunnin toimintaan tunnin ohjaajan osoittamalla tavalla. Tunnit toteutetaan yhdessä tamperelaisten urheiluseurojen ja yritysten kanssa.

1800 Lupa liikkua -tuntia jaetaan koulupolun kehittäjäopettajan johdolla kouluille.  Lupa liikkua -tunnit varataan Harrastuslukujärjestyksen kautta. Varaamiseen tarvitsen koodin, jonka saat koulusi  harrastamisen ja liikkumisen yhdysopettajalta. Varaa vain tunti/tunnit, johon saat oikeuden! Helmikuun alusta kaikki Lupa liikkua -tunnit vapautuvat kaikkien varattavaksi, joten omat tunnit tulee varata ennen sitä.

Kuvaukset Lupa liikkua -tunneista

Amerikkalainen jalkapallo 7-9 lk. aika varataan ilmoittautuessa


Cheerleading, DTC, 1-9lk (1h), Dream Center, Kauppi Sports Center 2. krs. Tunnit ti-to klo 11-16. Cheerleading on vauhdikas ja monipuolinen urheilulaji, joka koostuu maa- ja ilma-akrobatiasta, stunteista, pyramideista, heitoista ja hypyistä. Tunnilla tutustutaan cheerleadingin eri osa-alueisiin ja edetään ryhmän tason mukaan turvallisuutta unohtamatta. Tunti sopii jokaiselle liikuntataustaan tai sukupuoleen katsomatta!


Crosstraining mix, 7-9lk, Polte Nekala tai Hippa Lielahti. Aika sovitaan ilmoittautuessa.
Tällä tunnilla yhdistetään lyhyt voima- ja kestävyysosio. Voimaosio sisältää voimailun perusliikkeen tekniikkaa ja tekemistä. Heti voimaosion perään tehdään kestävyysosio. Tämä tunti on yhdistelmäharjoittelua parhaimmillaan. Jokainen treeni on erilainen ja kohdistettu hieman eri liikesuuntiin ja vartalon lihaksistoon. Tunnin suunnittelussa ja sisällössä huomioidaan osallistujien ikä sekä liikuntatausta. Tunnille hyvä ottaa mukaan juomapullo sekä sisäliikuntavarusteet.


Darts, 7-9 lk, Kaupin keilahallilla, parillisten viikkojen ke klo 13-16 välillä

Tunnilla tutustutaan dartsiin urheilulajina. Pääpaino tapahtumassa on dartsin heittämisen kokeilussa sekä nopeassa lajin perussääntöjen läpikäymisessä. Opastamme myös dartsin heittämisen perusaakkoset itse heittotoiminnan lomassa. Mitään erillisiä varusteita ei tapahtumaan tarvita, kaikki löytyvät paikan päältä. Tapahtumapaikkana Kaupin Keilahallin Darts-tilat (pääovesta sisään ja toisesta käytävästä vasemmalle). Ohjaajana Dalton`s Dartsin ohjaaja.

Voit halutessasi varata myös kaksi peräkkäistä tuntia. (pitää tehdä erilliset varaukset)


E-sports ja liikunta, NMKY:n puistosali, 2h 

2 h kokonaisuus, jossa n. 10 oppilasta vuorollaan tutustuu e-sportiin ja loput liikkuvat ohjaajan johdolla.


Fatbike, 7-9 lk, 1,5h, opettajan ohjaama. KSC, Kuntokatu 17
Tunnin ajankohdan voi valita vapaasti alkavaksi klo 8-15 välillä. Varaa tunti vähintään kahta viikkoa ennen
Tämä tunti sisältää käyttöoikeuden 1,5 h ajaksi. Fatbike omaa järeän ulkomuodon, mutta on uskomattoman kevyt polkea niin maastossa kuin asfaltilla. Kaupin upeat ulkoilumaastot alkavat Kauppi Sports Centerin nurkalta. Vuokraus sisältää pyöräilykypärän. Kouluryhmille suositellaan myös omia kypäriä käytettäväksi.  Pyörissä on juomapullotelineet. Pyörät soveltuvat +150cm kokoisille.


Golf, Tammer Golf, Ruotula 5-9lk (55 min), varattavat päivät ja ajat keväälle löytyvät harrastuskalenterista
Golftunneilla harjoitetaan koko kehon liikkuvuutta ja voimaa sekä vahvistetaan välineenkäsittelytaitoja. Oppilaat pääsevät kokeilemaan erilaisia golflyöntejä. Tunneilla säävaraus. Pieni sade ei haittaa, mutta ukonilmalla ei voi ulkona harrastaa golfia. Tunnille osallistuminen ei edellytä minkäänlaista kokemusta golfista. Ohjaajana toimii Tammer Golfin ohjaaja.


Golf -päivä koululla , 1-6lk (60 min). Aika sovitaan ilmoittautuessa.
Golf-päivään osallistuu minimissään kolme luokkaa peräkkäin. Yksi opettaja hoitaa kaikkien ryhmien varauksen. Oppitunti on koulun liikuntasalissa. Tunti on 0-6. -luokkalaisille koululaisille eikä osallistuminen edellytä minkäänlaista kokemusta golfista. Ohjaajana toimii Tammer Golfin ohjaaja.


Judo, Nääshalli ja Hervannan vapaa-aikakeskus, 1-9lk (50 min). Nääshallin tunnit pe klo 9.30-10.30 ja 10.30-11.30 Hervannan tunnit ma klo 9-10 ja 10-11
Judotunnilla harjoitellaan kokonaisvaltaisesti kehonhallintaa sekä liikkumistaitoja. Harjoittelu tapahtuu yhteistoiminnallisesti ryhmissä ja useimmiten parin kanssa, joten tärkeässä osassa on myös toisen huomioonottaminen ja hyvät käytöstavat. Judotunnille tarvitaan mukaan sisäliikuntavarusteet. Tatamilla ollaan paljain jaloin – sukat, sisäkengät ja tossut jäävät tatamin laidalle. Jalat tulee pestä ennen tatamille tuloa. Ohjaajina toimivat Tampereen judoseuran valmentajat. Nääshallissa judotunnin pituus on 45 min.


Jousiammunta,  7-9lk, (1h), Osmonpuisto, Ainonkatu 1, Aika sovitaan ilmoittautuessa.

Tunnilla käydään läpi jousiammunnan alkeet ja ammutaan kevyillä harjoitusjousilla. Tunnit pidetään Osmonpuiston väestönsuojassa osoitteessa Ainonkatu 1. Sisäänkäynti on Osmonpuiston ”kyljessä” Ainonkadun varrella olevia kerrostaloja vastapäätä. Vaatetuksesta: normaalit sisätiloissa olemiseen tarkoitetut vaatteet, mutta olisi hyvä, jos paita olisi joko T-paita tai ihonmyötäinen pitkähihainen paita.


Jääpallo, Sorsapuisto, 1-4 lk, Tunnit ti 9-11 tai to 9-11 välillä.
Tutustutaan jääpallon saloihin hauskojen ja monipuolisten harjoitteiden avulla ja lopuksi tietysti kokeillaan yhdessä pelaamista. Varustukseksi luisteluvarustus, kuten omat luistimet ja kypärä. Jääpallomailoja on lainattavissa tunnilla. Ohjaajana Kooveen liikunnanohjaaja. Varaus tehtävä viimeistään edellisellä viikolla.


Keilaus, Tampereen Keilahalli, 5-9 lk. (1h) Keilakuja 1, 33520 Tampere. Aika sovitaan ilmoittautuessa.
Keilauksessa luokan oma opettaja vastaa ohjauksesta. Jokaiselle luokalle on yksi tunti varattavissa ja tunti varataan harrastuskalenterista. Tarkemmat ajat ja ratojen määrät sovitaan soittamalla Kaupin keilahallin asiakaspalvelunumeroon. Mukaan mukavat keilausvaatteet. Kengät lainataan Kaupin keilahallilta.


Kiipeily, 7-9  lk. Tampereen kiipeilykeskus Nekala ja Lielahti (1 h). Aika sovitaan ilmoittautuessa.
Nekalassa seinäkiipeilyä. Lielahdessa boulderointi.
Varustus: Mukaan tarvitset mukavat sisävaatteet liikkumiseen. Kiipeilyyn tarvittavat erityisvarusteet saatte kiipeilykeskuksesta. Ryhmän aikuisten osallistuminen toimintaan välttämätöntä. Boulderointi on kiipeilyä ilman köysivarmistusta, matalilla seinillä. Tippumista turvaa pehmeä patja. Tuntien ohjaajana toimivat liikuntakeskusten ohjaajat Maksimiryhmäkoko 25. Kiipeily mahdollista myös Kauppi Sports Centerissä. Kauppi Sports Centerin kuvaukset alempana nettisivua. 


Kuntosali Well Gym, 7-9 lk. KSC, Kuntokatu 17, (1 h). Aika sovitaan ilmoittautuessa.
Tunnilla tutustutaan ohjaajan kanssa Well Gym kuntosalin laitteisiin ja välineisiin sekä tehdään yhteinen kuntosaliharjoitus kuntosalilla. Tunti vain yläkouluille.


Laskettelupäivä Mustavuoressa, viikot 3-11, pääsääntöisesti ti-to


Mailapelikokonaisuus, Tenniskeskus, Toimelankatu 8 ( 2 h). Tunnit tiettyinä tiistaina klo 10-12. Päivät harrastuskalenterissa
Tunnille menee aina kaksi luokkaa kerrallaan. Oppilaat jaetaan tenniskeskuksella kolmeen ryhmään, joten järkevintä on mennä suurin piirtein saman ikäisten ja entisestään toisensa tuntevien oppilaiden kanssa. Tunnit suunnattu alakoululaisille. Tampereen Tennisseuran, Mansen Sulkan ja Salibandy Club Classicin ohjaajien johdolla tutustutaan ohjatusti tennikseen, sulkapalloon sekä salibandyyn, kutakin n. 40 minuuttia kerrallaan. Mukaan tarvitset sisäpelikengät. Mailat ja pallot kaikkiin lajeihin saa Tenniskeskukselta. Salibandymailoja mukaan ottamalla varmistatte kuitenkin oikean kokoiset mailat kaikille. Suojalaseja ei tenniskeskuksella myöskään ole välttämättä riittävästi.


Padel, 7-9 lk. Lielahti, Messukylä & Linnainmaa (1h) Ajankohta sovitaan ilmoittautuessa.
Opettaja voi valita ottaako ohjauksen vai ohjaako opettaja itse tunnin. Padel on rentoa ja hauskaa yhdessä pelailua. Padel on sekoitus tennistä ja squashia. Padel on hyvä mailapeli aloittelijoille, sillä pallottelu onnistuu helposti läpinäkyvien seinien avulla.


Paini, 1-9 lk. Hervanta ja Nääshalli, (1h). Hervannan tunnit ke 9-11, Nääshallin tunnit to 9-11.
Tunneilla tehdään erilaisia ketteryyttä, akrobatiaa ja nopeutta vaativia harjoitteita sekä opetellaan Kreikkalais-roomalaisen ja vapaapainin perusteita. Tunnin sisältö ja taso mukautetaan ikäryhmälle sopivaksi. Lopuksi aina hieman nahistellaan & kamppaillaan. Ohjauksesta vastaa Koovee.


Ilves jalkapallo-taitotunnit, 1-6 lk. omalla koululla tai sen lähellä.Tunnit tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 8-12 välillä.
HUOM! Ilves haluaa koululta aina 2-3 ryhmää peräkkäin samana päivänä. Tehkää varaus siis yhteistyössä koulussa muiden saman tunnin saaneiden kanssa.  Yksi opettaja tekee kaikki päivän varaukset. 
Palloilutunnit tarjoavat osallistujille monipuolisesti erilaisia pallonkäsittelytaitoharjoitteita pelien ja leikkien avulla. Lisäksi keskitytään motoristen perustaitojen kehittämiseen liikunnallisessa toimintaympäristössä. Ohjauksesta vastaa Ilves.


Parkour, 1-9 lk. perheliikuntakeskus Hippa Lielahdessa sekä Leinolassa sekä LastenKupla Koivistonkylässä (1h). Ajankohdille runsaasti vaihtoehtoja, katso harrastuskalenterista.
Tunnilla tutustutaan ammattitaitoisen ohjaajan opastuksella parkourin perustekniikoihin (hypyt, kuperkeikat, esteiden ylitykset) ja kokeillaan opittuja taitoja parkour-radalla. Tunneilla haastetaan oppilaan erilaisia tasapaino- ja liikkumistaitoja. Parkourissa pyritään liikkumaan mahdollisimman sulavasti paikasta toiseen hyödyntäen ympäristön rakenteita. Tunnin vaikeustaso mukautetaan ikäryhmälle sopivaksi. Tunneille mukaan: sisäliikuntavaatteet ja juomapullo. Tossuja ei tarvita, sillä lapset liikkuvat turvallisimmin paljain jaloin.  Parkour-tunnille voi ottaa mukaan sisäliikuntakengät, jos sellaiset löytyy. Huomioitavaa: Ryhmän aikuiset osallistuvat toimintaan ja auttavat lapsia tarvittaessa temppu-/parkour-radalla. Tuntien ohjaajana toimivat liikuntakeskusten ohjaajat.


Parkour-päivä 1-9 lk. Kohdennettu tietyille koulupoluille. Parkourpäivän ajankohta on perjantai, katso päivät harrastuskalenterista.
Päivä sisältää oppitunnin neljälle eri ryhmälle. Ryhmien tunnit ovat samana päivänä peräkkäin. Yksi opettaja varaa päivän koululle.


Pesäpallo-onnistumisia 1-6 lk, omalla koululla (1h). Ajankohta sovitaan ilmoittautuessa.
Pesäpallo-onnistumisia kehittää monipuolisesti erilaisia perusliikuntataitoja. Toiminnassa painottuvat välineenkäsittelytaidot – heittäminen ja kiinniottaminen – sekä erilaiset liikkumistaidot. Myös ryhmässä toimimisen taidot ovat yksi tärkeä toiminnan osa-alue. Ohjauksesta vastaavat Manse PP:n ohjaajat.


Pyrinnön tunnit (1h)
Yleisurheilutunnilla 1-6 lk. tutustutaan leikkimielisen monipuolisesti yleisurheilun eri lajeihin. Yleisurheilutunnit ohjataan koululla. Varattavat ajat harrastuskalenterista.
Hiihtotunneilla 1-6 lk. otetaan hiihdon perusteet leikkimielisesti haltuun. Hiihtotunnit ohjataan koululla tai lähiympäristössä. Aika sovitaan tuntia varattaessa
Suunnistuksessa 1-9 lk. Tamperelainen luonto luontevaksi liikuntapaikaksi lapsille ja nuorille. Suunnistustunnit ohjataan koululla tai lähiympäristössä. Suunnistustunnin ajankohta sovittavissa.
Koripallotunnilla 1-6 lk. pompotellaan pallopelien maailmaan – yhdessä tekemisen iloa! Koripallotunnit ohjataan koululla. Koripallotunnit ti klo 13-14 ja to 10-11


Sulkapallo 3-9 lk koululla. Kohdennettu tietylle koulupolulle.
Sulkapallo on mailapeli, jota pelaa vastakkain kaksi pelaajaa (kaksinpeli) tai kaksi paria (nelinpeli).


Tanssi 1-9 lk Razzmatazz  ja Dance Daily kouluilla. (45 min-1h). Tunnin ajankohta sovitaan ilmoittautuessa.
Valittavana monipuolisesti tanssillisia tunteja bollywoodista street tanssiin, luovasta tanssista tanssiakrobatiaan ja showtanssista rytmipajaan. Tunnit ovat liikuntakeskusten ohjaajien vetämiä.


Tanssi, House of Dance 1-9 lk PMK-talolla. (1h). Tunnin ajankohta sovitaan ilmoittautuessa.
Tanssin lajeina Bollywood tanssi ja Just Dance.


Trampolin Park Wild, Kauppi Sports Center (1h). Tuntien ajankohdat sovitaan varattaessa.Tunnin ajankohdan voi valita vapaasti alkavaksi klo 8-15 välille.
Tämän tunnin saaneet voivat valita 60 min joko trampolinparkissa tai kiipeilyseinällä.  Hyppy- ja kiipeilytunti on omatoiminen ja luokan oma opettaja ohjaa tunnin.
Hyppiminen on hurjan hauskaa ja tehokasta liikuntaa! Parasta on, että se sopii lähes kaikille. Trampolin Park Wild -trampoliinipuistossa on useita erilaisia trampoliineja hyppimiseen, temppuiluun ja peleihin. Hyppiminen sukat jalassa.
Kiipeily – Monipuoliset kiipeilyseinät sekä aloittelijoille että kokeneille harrastajille. Reitit ovat suunniteltu kehittyvän kiipeilijän taitoja ajatellen. Kiipeilytaitojen kehittyessä siirtyminen haastavammille reiteille motivoi lajin harrastamiseen. Laji sopii kaikille! Tarvittavat varusteet saa paikan päällä. (Kiipeilyyn on alkuohjaus, mutta valvonta opettajan vastuulla)


Trikkaus, 1-9 lk. LegendTrick Gym-sali, Peltokatu 8C (1 h). Aika sovitaan ilmoittautuessa.
Trikkaus on näyttävä liikunnallinen laji, joka koostuu erilaisten taistelulajien, akrobaattisen voimistelun ja muiden vastaavien lajien näyttävimmistä tempuista, joista trikkaaja pyrkii tekemään mahdollisimman sulavan ja näyttävän kokonaisuuden käyttämällä erilaisia potkuja, voltteja ja kierteitä. Oikeaoppisen lämmittelyn, venyttelyn ja lihaskuntotreenin lisäksi tunnilla opetellaan tekemään trikkauksen perustemppuja ja kaatumaan hallitusti. Tunti sopii eskareista ysiluokkalaisille aikaisemmasta kokemuksesta riippumatta. Opetuksessa korostetaan turvallisuutta, innostusta liikuntaa kohtaan sekä kehon hyvinvointia.


Varalan opiskelijoiden vetämät taitotunnit, 1-6 lk. Varala ja Ratina (75 min). Tunnit tiistaisin 9-11.30 välillä.
Monipuolinen motorisia perustaitoja kehittävä tunti. Tunnilla harjoitellaan mm. erilaisia tasapaino- ja liikkumistaitoja sekä kehonhallintaa esimerkiksi leikkien, telinevoimistelun, parkourin ja akrobatian avulla.  Ohjaajina toimivat Varalan liikuntaneuvojaopiskelijat.


Varalan liikuntamaistiaiset, 1-9lk. Varala (2h) Varattavat päivät harrastuskalenterissa. Tunnit aamupäivällä klo 9–11 TAI iltapäivä klo 12–14.
Liikuntamaistiaiset sisältävät yhden tai kaksi aktiviteettia ryhmän koosta riippuen. Lajeina esim. melonta, jousiammunta, sulkapallo, Flow Park, temppurata ja Pickleball. Tapaaminen päärakennuksen aulassa, ohjaaja tulee hakemaan ryhmän siitä. Valitse ilmoittautumisen yhteydessä luokallesi sopiva ajankohta ja sisältö. Aamupäivä klo 9–11 TAI iltapäivä klo 12–14. Tapaaminen aamulla klo 8.45 ja iltapäivällä klo 11.45. Mukaan ulko- tai sisäliikuntaan sopivat varusteet aktiviteetistä riippuen. Myös juomapullo mukaan!


Voimistelu/akrobatia 1-6lk, 1h, Tampereen Voimistelijoiden vetäminä Ikurin liikuntahallilla ja Lielahden Akrokeskuksella. Sisun ohjaamat tunnit  Vestonkulman Sisu-hallilla 1-6 lk.  Varattavat ajankohdat harrastuskalenterista.
Voimistelutunti mahtavassa paikassa! Monipuolisen alkulämmittelyn jälkeen päästään temppuilemaan telinevoimistelusalin telineillä. Tunnin vaikeustaso mukautetaan ikäryhmälle sopivaksi. Oppilaat tarvitsevat mukaan joustavat sisäliikuntavarusteet ja sukat.  Salissa liikutaan ilman kenkiä, sukilla tai jumppatossuin. Pitkät hiukset tulee olla kiinni. Ohjaajina Ikurissa toimivat Tampereen Voimistelijoiden ja Sisun valmentajat ja Sisu-hallilla Tampereen Sisun valmentajat.
Ikurin liikuntahallissa Tampereen Sisun ohjaamat tunnit ovat kohdennettu erityisryhmille. 

Perusopetuksen Lupa liikkua Lupa harrastaa -kokonaisuus, talous, kehittäjäopettajat

koordinaattori
Miina Mäkinen
työpuhelin
Lupa liikkua Lupa harrastaa