Medialukutaito

Video käsittelee varhaiskasvatuksessa tarvittavia medialukutaitoon liittyviä taitoja. Ohita video

Digitalisaation kehittymisen myötä medialukutaito on jokaiselle tarpeellinen kansalaistaito. Kaikilla lapsilla tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus oppia medialukutaitoon liittyviä taitoja. Medialukutaidolla tarkoitetaan taitoa käyttää mediavälineitä sekä toimia turvallisesti ja vastuullisesti median parissa.

Medialukutaito kattaa niin median käyttämisen, lukemisen, ymmärtämisen, tulkitsemisen kuin kriittisen arvioinnin taidot.

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa medialukutaidon harjoitteleminen näyttäytyy ihmettelynä, kokeilemisena ja eläytymisenä sekä erilaisissa leikeissä. Lasten kanssa tutustutaan erilaisiin medioihin, mediavälineisiin ja mediasisältöihin.

Lasten kanssa voidaan tuottaa mediaa leikin keinoin, luovaan itseilmaisuun rohkaisten. Mediaa voidaan hyödyntää myös tiedon etsimisen välineenä sekä viestinnän ja dokumentoinnin välineenä. Medialukutaito lukeutuu osaksi oppimisen alueita ja siihen liittyviä taitoja voi sisällyttää osaksi laaja-alaisen osaamisen alueita.

Tutustu tarkemmin Medialukutaidon kokonaisuuteen ePerusteissa. Lisätietoja löytyy myös Polkuja medialukutaitoon -oppaasta.

Henkilöstön tehtävänä on mm.

  • tukea lasta mediataitoihin tutustumisen kaikissa vaiheissa
  • tarjota lapsille mahdollisuuksia ideoida, tuottaa ja tarkastella mediasisältöjä katsomalla, kuvaamalla, videoimalla ja tutustumalla erilaisiin mediavälineisiin
  • keskustella lasten kanssa turvallisesta median käytöstä, ikärajoista, sekä oman toiminnan vaikutuksista toisiin
  • rohkaista lapsia kertomaan median herättämistä kokemuksista ja tunteista

”Lasten kanssa tutustutaan eri medioihin ja kokeillaan median tuottamista leikinomaisesti turvallisissa ympäristöissä. Lasten elämään liittyvää mediasisältöä ja sen todenmukaisuutta pohditaan yhdessä lasten kanssa. Samalla harjoitellaan kehittyvää lähde- ja mediakriittisyyttä. Lapsia ohjataan käyttämään mediaa vastuullisesti ottaen huomioon oma ja toisten hyvinvointi.”

TAMPEREEN KAUPUNGIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA, S. 69

”Esiopetuksen arjessa mediaa hyödynnetään luontevasti tiedon etsimisen välineenä sekä viestinnän ja dokumentoinnin mahdollistajana.”

Tampereen kaupungin esiopetuksen opetussuunnitelma, s.16

Lähde: Tekstin sisään linkitetyt sivustot.