Lasten kanssa voi tutustua tekoälyyn ympäristössä olevaa teknologiaa ja sen toimintaa yhdessä ihmetellen. Isompien lasten kanssa voi pohtia tekoälyn toimintaperiaatteita ja tutustua sen toimintaan tarkemmin yhdessä tietoa etsien tai vaikka tekoälystä kertovaan lastenkirjallisuuteen tutustuen. Lisäksi on olemassa erilaisia tekoälyä hyödyntäviä pelejä ja sivustoja, joista muutamia on esitelty alla. Tekoäly on oivallinen apu myös satujen tekemisessä sekä kuvien ja värityskuvien luomisessa.
Tekoälyä voi hyödyntää myös toiminnan suunnittelussa tai vaikka tiedotteen kirjoittamisessa. Voit pyytää tekoälyä suunnittelemaan esimerkiksi toiminnallisia tapoja tunteiden käsittelyyn tai pallojumppaan varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita mukaillen tai pyytää apua tiedotteen kirjoittamisessa tai käännöstyössä. Tekoälyn tuottamaa sisältöä tulee arvioida kriittisesti, sillä sen tarjoamat ideat eivät välttämättä ole suoraan toteutettavissa tai kohderyhmälle sopivia. Ideoista voi kuitenkin inspiroitua ja poimia ideat käyttöön soveltuvilta osin.
On tärkeää muistaa, että tekoälyn käyttö lasten kanssa tulee olla valvottua ja vastuullista. Tekoälyä käytettäessä tulee varmistaa, että lasten yksityisyys ja tietoturva ovat asianmukaisesti suojattuja. Esimerkiksi lasten kuvia tai henkilötietoja ei saa syöttää tekoälysovelluksiin.
Työssä tekoälyä käyttäessä tulee noudattaa Tampereen kaupungin ohjeistuksia, jotka löytyvät Taskusta.
Tärkeää on tutustua myös Opetushallituksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisemaan Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa − lainsäädäntö ja suositukset -aineistoon. Aineiston tavoitteena on tukea varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjiä tekoälyn hyödyntämisessä osana opetusta ja opiskelua. Kokonaisuus koostuu kahdesta osasta: velvoitteista ja suosituksista sekä niitä taustoittavista taustamateriaaleista.
Lisätietoja henkilöstölle Taskussa:
Tietotekniikka (ICT) – Tekoäly