Tekoälyyn tutustuminen

Lasten kanssa voi tutustua tekoälyyn ympäristössä olevaa teknologiaa ja sen toimintaa yhdessä ihmetellen. Isompien lasten kanssa voi pohtia tekoälyn toimintaperiaatteita ja tutustua sen toimintaan tarkemmin yhdessä tietoa etsien tai vaikka tekoälystä kertovaan lastenkirjallisuuteen tutustuen. Lisäksi on olemassa erilaisia tekoälyä hyödyntäviä pelejä ja sivustoja, joista muutamia on esitelty alla. Tekoäly on oivallinen apu myös satujen tekemisessä sekä kuvien ja värityskuvien luomisessa.

Tekoälyä voi hyödyntää myös toiminnan suunnittelussa tai vaikka tiedotteen kirjoittamisessa. Voit pyytää tekoälyä suunnittelemaan esimerkiksi toiminnallisia tapoja tunteiden käsittelyyn tai pallojumppaan varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita mukaillen tai pyytää apua tiedotteen kirjoittamisessa tai käännöstyössä. Tekoälyn tuottamaa sisältöä tulee arvioida kriittisesti, sillä sen tarjoamat ideat eivät välttämättä ole suoraan toteutettavissa tai kohderyhmälle sopivia. Ideoista voi kuitenkin inspiroitua ja poimia ideat käyttöön soveltuvilta osin.

On tärkeää muistaa, että tekoälyn käyttö lasten kanssa tulee olla valvottua ja vastuullista. Tekoälyä käytettäessä tulee varmistaa, että lasten yksityisyys ja tietoturva ovat asianmukaisesti suojattuja. Esimerkiksi lasten kuvia tai henkilötietoja ei saa syöttää tekoälysovelluksiin.

Työssä tekoälyä käyttäessä tulee noudattaa Tampereen kaupungin ohjeistuksia, jotka löytyvät Taskusta.

Tärkeää on tutustua myös Opetushallituksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisemaan Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa − lainsäädäntö ja suositukset -aineistoon. Aineiston tavoitteena on tukea varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjiä tekoälyn hyödyntämisessä osana opetusta ja opiskelua. Kokonaisuus koostuu kahdesta osasta: velvoitteista ja suosituksista sekä niitä taustoittavista taustamateriaaleista.

Lisätietoja henkilöstölle Taskussa:

Tietotekniikka (ICT) – Tekoäly

Videolla esitellään erilaisia tapoja ja sovelluksia, joilla voi tutustua tekoälyyn yhdessä lasten kanssa. Ohita video

Keskustele tekoälyn kanssa

Copilot (M365) on keskustelubotti, joka vastaa tekstimuodossa annettuihin kyselyihin tekstimuodossa tai pyydettäessä myös kuvana. Botit käyttävät internetistä löytyvää tekstiä, joten vastausten oikeellisuuden suhteen tulee olla kriittinen. Vastausten todenperäisyys kannattaa tarvittaessa tarkistaa luotettavista lähteistä.

Copilotia voi hyödyntää lasten kanssa esimerkiksi satujen, runojen ja lorujen kirjoittamisessa. Tekoälylle kerrotaan mistä halutaan kuulla esimerkiksi satu ja tekoäly kirjoittaa sen annettujen ohjeiden mukaan. Ohjeet voivat liittyä esimerkiksi sanamäärään tai asioihin, joita halutaan tuotoksessa esiintyvän. Mitä tarkemmin kuvailee, sen tarkemman vastauksen saa. Satuja tehtäessä tekoälylle voi esimerkiksi antaa sadun alun ja pyytää tekoälyä kirjoittamaan sen loppuun. Tai antaa muutaman sanan ja pyytää tekoälyä kirjoittamaan sanoista runon. Copilot osaa myös luoda kuvia ja tiivistää esim. pdf-tiedostoja. Tämän lisäksi Copilot osaa tarjota haluamiisi aiheisiin liittyviä linkkejä.

Muista huomioida tietoturva ja tietosuoja!

Copilot vaatii kirjautumisen, mutta se sisältyy M365-ohjelmistoihin, joten se on käytettävissä kaikilla työkoneilla. Lue lisää Taskusta.

Lasten kanssa rakennettu rahantunnistuslaite leikkeihin.

Oman tekoälylaitteen rakentaminen

Rakennetaan yhdessä lasten kanssa tekoälylaite esimerkiksi kierrätysmateriaaleja hyödyntäen.

Ajatuksena on, että lapset opettavat rakentamansa koneen luokittelemaan eli opettavat tekoälyn toimimaan haluamallaan tavalla.

Jo itse koneen rakentaminen ja sen opettaminen on hauskaa, mutta konetta voi hyödyntää myös osana leikkejä. Kuvassa on rakennettu rahan tunnistuskone, joka opetetaan tunnistamaan oikeat rahat väärennetyistä rahoista. Kone voisi olla mukana esimerkiksi pankki- tai kauppaleikissä.

Idea lainattu Innokkaan materiaaleista. Lisätietoja ja paljon muita ideoita alla olevista linkeistä.

Kuva AI for oceans -pelistä.

AI for Oceans 

AI for Oceans on peli, jossa opetetaan konetta tunnistamaan ja erottamaan kalat ja muut merenelävät mereen päätyneistä roskista. Peli on englanninkielinen ja suunnattu hieman vanhemmille lapsille.

Lasten luomien hahmojen animoiminen

Animated drawingsin avulla saadaan lasten tekemät piirrokset ja hahmot liikkumaan. Lapset piirtävät paperille tai tabletilla (esim. Draw & Tell -sovellus) kuvan hahmosta, jolla on selkeästi jalat ja kädet. Tämän jälkeen paperille piirretystä hahmosta otetaan valokuva tai tallennetaan sovelluksella tehty hahmo kuvakirjastoon.

Kuva ladataan Animated drawings -sivustolle, jossa tekoäly skannaa sen ja tekee piirustuksesta liikkuvan. Liikkeitä on useita erilaisia, esimerkiksi juoksu, hyppiminen tai nyrkkeily. Share toiminnolla voidaan tallentaa hahmon liikettä videona kuvakirjastoon.

Huom! Ladattaviin teoksiin ei kirjoiteta lasten nimiä tai muitakaan tietoja.

Quick, draw!

Kokeilkaa tabletilla tai älytaululla Quick, draw! -peliä. Peli on kuin Piirrä ja arvaa. Oletko nopeampi kuin tekoäly?

Autodraw

Autodraw antaa piirroksena kuvaa sitä mukaa kun itse piirrätte. Voitte kokeilla, arvaako se mitä olette piirtämässä. Piirroksia voi värittää ja tallentaa laitteelle. 

TEKOÄLYÄ VAI EI? -muistipeli

Innokas! -verkoston sivuilta löytyy valmis pohja TEKOÄLYÄ VAI EI? -muistipeliin. Peliä pelataan kuten tavallista muistipeliä, mutta pelin päätyttyä käydään läpi kaikkien löytämät parit ja pohditaan yhdessä, onko kyseisessä asiassa tekoälyä vai ei.

TEKOÄLYÄ VAI EI? -muistipeli -ohje

Tulostettavat muistipelikortit

Tekoälyn luoma kuva ketusta: valokuva ja piirretty versio.

Craiyon

Graiyonin avulla voi luo erilaisia taidekuvia sanallisten ohjeiden avulla. Craiyonin käyttö on ilmaista eikä se vaadi rekisteröitymistä. Sivusto on englanninkielinen ja näyttää mainoksia. Ilmaisessa versiossa kuvien latautuminen voi kestää jonkin aikaa.

Hauskaa on myös tehdä kuvia adjektiiveista (esim. punainen, pieni, iloinen), substantiiveista (esim. koira, talo, joulupukki) ja verbeistä (esim. syö, nauraa, nukkuu). Kirjoittakaa sanojen mukainen ohje Craiyoniin, esimerkiksi “punainen koira nauraa” ja ihmetelkää, millaisen kuvan sivusto tekee. Kannattaa tarkistaa tulokset ensin itse, sillä toisinaan tekoälyn luomat kuvat saattavat näyttää hieman pelottavilta tai tekoäly voi olla ymmärtänyt ohjeen väärin.

Kokeilkaa myös miten lapsen (tai aikuisen) ja Craiyonin piirtämä kuva eroavat toisistaan, kun molemmat saavat saman ohjeen. Syötteet tulee kirjoittaa englanniksi ja kannattaa pitää yksinkertaisina.

Voitte kokeilla ja ihmetellä, millaista taidetta tekoäly osaa luoda ja käyttää tuotoksia vaikka osana projektia.