Dokumenttikamera
Dokumenttikamera on pöydälle sijoitettava digitaalinen kamera, joka on monipuolinen työkalu varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Se mahdollistaa erilaisten esineiden, kuvien ja kirjojen esittämisen suurella näytöllä tai projektorilla koko ryhmälle.
Dokumenttikamera on loistava apuväline monessa lasten kanssa tehtävässä asiassa.
Dokumenttikamera auttaa lapsia havainnoimaan, osallistumaan ja oppimaan monipuolisesti eri aihealueilla, tarjoten erilaisia interaktiivisia ja visuaalisia mahdollisuuksia.
Alla erilaisia vinkkejä lasten kanssa toteutettavaksi.
Metsän aarteet
Käydessänne metsäretkellä, kerätkää mukaan maasta löytyviä metsän aarteita. Asettakaa aarre yksi kerrallaan dokumenttikameran alle ja tutkikaan miltä se näyttää.
Minkälaisia aarteita löysitte? Mitä sille on tapahtunut vai onko mitään? Kuuluuko aarre luontoon vai onko luontoon kuulumatonta materiaalia? Voiko sitä syödä?
Nukketeatteria näytöllä
Luokaa lasten kanssa oma nukketeatteri! Pohtikaa aluksi, keitä tarinassa esiintyy ja mitä tarinan aikana tulee tapahtumaan. Askarrelkaa lasten kanssa tarinaa mukailevat hahmot. Voitte välillä kokeilla, kuinka hahmo näyttäytyy dokumenttikameralla heijastettaessa.
Videoimalla esityksen, voitte jakaa sen myös toisten iloksi.
Arvaa mikä esine?
Etsikää päiväkodilta erilaisia esineitä ja laittakaa ne sellaiseen paikkaan, että leikkiin osallistujat eivät näe niitä. Jokainen lapsi pääsee vuorollaan valitsemaan yhden esineen ja asettamaan sen dokumenttikameran alle. Myös dokumenttikamera tulee piilottaa. Tarkoituksena on zoomata kamera aluksi lähelle esinettä, jolloin sen arvaaminen on haastavaa. Jos kukaan ei arvaa oikein, zoomataan vähän kerrallaan kauemmaksi, kunnes joku arvaa mikä esine on kyseessä.
Kirjan kuvien heijastaminen
Dokumenttikameraa on mahdollista hyödyntää kirjan lukemisessa. Dokumenttikameran avulla kasvattaja voi lukea kirjaa yhtäaikaisesti koko ryhmälle.
Kirja asetetaan dokumenttikameran alle ja sivujen sisältö näkyy selkeästi näytöllä tai projektorilla. Suurelta näytöltä seuraaminen saattaa auttaa lapsia keskittymään ja osallistumaan.
Myrkkysieni
Heijastetaan esineitä esim. itse askarreltuja sieniä dokumenttikameralla. Yksi lapsista menee sivummalle, jotta ei kuule, minkä sienen muut lapset valitsevat “myrkkysieneksi”. Sivummalla ollut lapsi pyydetään takaisin. Lapsi käy ottamassa yksitellen dokumenttikameran alta sieniä pois, kunnes on kerännyt kaikki muut paitsi “myrkkysienen” tai siihen saakka kunnes osuu “myrkkysieneen”. Tätä voi soveltaa mm. värien, muotojen, kirjainten ja numeroiden harjoitteluun, vaihtamalla sienet harjoiteltavaan asiaan.
Mitä tapahtuu, kun sekoittaa keltaista ja vihreää?
Laittakaa pullovärejä kirkkaaseen muovipussiin. Varmistakaa, että pussi on kestävä (auki olevan reunan voi esim. Teipata varmuudeksi kiinni). Laittakaa pussiin kahta tai kolmea eri väriä. Voitte tarkastella mielenkiintoisia kohtia zoomaamalla lähemmäs.
Mitä tapahtuu, kun värit sekoittuvat keskenään? Entä jos useampia värejä laittaa samaan aikaan?
Loruttelut
Dokumenttikameraa hyödyntäen on mahdollista heijastaa lorukortit suuremmankin lapsiryhmän nähtäville. Samaa ideaa voi tietysti hyödyntää myös laulukorttien osalta.
Lorut ja laulut innostavat uudella tavalla, kun he näkevät samaan aikaan esimerkiksi valokuvan tai piirroksen loruun/lauluun liittyen. Mielikuvitus lähtee valloilleen!
Kuvia voi tehdä myös yhdessä lasten kanssa esimerkiksi piirtäen, askarrellen tai valokuvaten.
Arvaatko mikä?
Aseta dokumenttikameran alle paperi. Ala piirtää paperille pikkuhiljaa jotain kuvaa, kohta kerrallaan. Mitä paperille alkaa muodostua? Onko se jokin eläin? Esine? Vai ehkä jokin kulkuneuvo?
Voitte myös käyttää valmiita kuvia. Tällöin peitä kuva osittain, ja paljasta sitä vähitellen. Lapset koittavat arvata, mikä kuva on kyseessä.
Nämä ovat molemmat helppoja myös isompien lasten itse toteuttaa. Vain mielikuvitus rajana, minkälaisia arvuutteluita saakaan aikaan.
Freeze!
Dokumenttikameran Freeze-toimintoa hyödyntämällä voi leikkiä erilaisia leikkejä.
Kim-leikki: Laittakaa kameran alle kymmenen erilaista esinettä. Pysäytä kuva (freeze) ja ota pois yksi esine. Lasten tulee arvata, minkä esineen otit pois. Leikkiä voi hankaloittaa lisäämällä esineiden määrää tai ottamalla pois useamman esineen kerralla.
Paikasta toiseen: Laittakaa kameran alle kymmenen erilaista esinettä. Pysäytä kuva (freeze) ja vaihda kahden esineen paikkaa. Lasten tulee huomata, mitkä esineet vaihtoivat paikkaa. Leikkiä voi hankaloittaa vaihtamalla useamman esineen paikkaa.
Tutkitaan yhdessä
Asettakaa dokumenttikameran alle esine, jota haluatte tutkia. Kokeilkaa erilaisia kuvakulmia, käännelkää ja väännelkää esinettä erilaisiin asentoihin ja kuvakulmiin. Zoomatkaa ja loitontakaa.
Miltä esine näyttää? Mitä uutta oivalsitte sen ulkomuodosta? Mistä se on valmistettu? Miten se on rakennettu? Miten se toimii?