Kohti Lehmän joulua 

Askarreltu ikkuna ja ikkunan edessä tonttulakki.

Kuvasimme yhdessä taidepedagogi Henna Moision ja Kaukajärven päiväkodin viskareiden kanssa musiikkivideon Lehmän joulu. Suunnitelmat alkoivat jo hyvissä ajoin syksyllä. Projektin alussa lapset harjoittelivat ryhmien aikuisten kanssa Lehmän joulu -laulua ja valmistivat Hennan kanssa siihen tarvittavia esiintymispäähineitä. Rooleissa seikkailivat lehmä, sonni, Jonttu-tonttu ja muita tonttuja sekä kissoja. Osa lapsista ilmoitti heti innokkuutensa johonkin rooli, kun taas osan kanssa mieleistä roolia pohdittiin viime hetkille asti. 

Kuvauspäivän koittaessa oli havaittavissa pientä jännitystä ilmassa ja erityisesti pääroolien esittäjät odottivat malttamattomina kuvausten alkua. Aluksi lapset lauloivat Lehmän joulu –laulun, joka äänitettiin kameralla. Lopulliseen, videolla kuuluvaan versioon ei tarvittu kuin muutama äänityskerta. 

Seuraavaksi lähdimme kuvaamaan videoita Hennan etukäteen tekemän kuvakäsikirjoituksen mukaisesti. Olimme valmistelleet lavasteet päiväkodilta löytyneillä materiaaleilla, ja Henna oli askarrellut navettavarjoteatterin aikaisemmin. Kuvaustilanteessa Henna ohjasi lapsia ja digiohjaajat vastasivat pääasiassa kameran käytöstä. Lapset olivat oppineet esittämään roolihahmojaan sujuvasti, joten kuvaukset saatiin purkkiin melko nopealla aikataululla. 

Tämän jälkeen digiohjaajat siirtyivät opettelemaan Yritysportaalista löytyvää Adobe Premiere Elements –videoeditointiohjelmaa. Vähitellen yksittäiset videot löysivät paikkansa ja kokonaisuus alkoi muotoutua Hennan alkuperäistä kuvakäsikirjoitusta noudattaen. Videoleikkeiden lisäksi teimme ja lisäsimme videoon muita elementtejä muun muassa Canvaa ja Pixabayta hyödyntäen. 

Lopullista videota esitettiin päiväkodin älytaululta kahtena päivänä. Aamupäivisin sen kävivät katsomassa ryhmien lapset ja aikuiset, ja iltapäivisin se oli huoltajien katsottavissa. Se sai kaikilta hyvää palautetta, kuten ”Aivan mahtava!”, ”Kauhean sympaattinen!”, ”Miten hienosti tehty!”, ”Ihania viskareita!”, ”Wau!”, ”Sairaan hieno!”, ”Oi mitä elämän iloa!”, ”En saa pyyhittyä hymyä kasvoiltani!”. 

Myös te blogin lukijat pääsette katsomaan ihastuttavan Lehmän joulu –videon alta. 

Videolla Kaukajärven viisivuotiaat esittävät laulun Lehmän joulu. He esittävät videolla Lehmän joulu -laulussa esiintyviä hahmoja. Ohita video

Joulutoivotuksin, 

Taidepedagogi Henna sekä digiohjaajat Sanna ja Jani