QR-koodit

QR-koodi (Quick Response Code) on kaksiulotteinen viivakoodi, joka voi sisältää esimerkiksi linkin tietylle verkkosivulle, valokuvan tai äänitiedoston. QR-koodien taakse voi siis laittaa monipuolisesti erilaista sisältöä ja hyödyntää niitä laaja-alaisesti eri osa-alueilla. Huomaa, että voit yhdistää alla olevia vinkkejä esimerkiksi Bee-Botin käyttöön alustan kanssa. 

QR-koodien sisältö on luettavissa helposti ja nopeasti esimerkiksi matkapuhelimella tai tabletilla. Huomioithan, että koodien lukemiseen tarvitaan usein internetyhteys. QR-koodit pystyy lukemaan useampien puhelimien Kamera-sovelluksella, mutta saatavilla on myös sovelluksia QR-koodien lukemista varten. Sovellus on kätevä etenkin lasten kanssa toimittaessa.  

Ohjeen QR-koodien luomiseen löydät Ohjeet-osiosta.

Liikkumaan innostajana

Koodien taakse voi laittaa esimerkiksi jumppaohjeita tai itse kuvattuja liikkeitä joko kuvina tai videoina. Jumppaohjeita voi yhdistää myös vaikka laskemisen harjoitteluun. Tällöin QR-koodista paljastuu esimerkiksi ohje joka käskee hyppäämään viisi kertaa eteenpäin tai tekemään neljä kyykkyä.

Koodien taakse voi laittaa linkkejä, jotka johtavat johonkin laululeikkiin tai videoon. Tällöin on kuitenkin muistettava huomioida tekijänoikeuksiin liittyvät asiat.

Musiikkia koodien takaa

Musiikissa koodeja voi hyödyntää laittamalla niihin esimerkiksi laulettavien laulujen nimet tai soittamiseen tarvittavat soittimet. Aiheeseen sopivia lauluja tai musiikkia joita on luvallista hyödyntää, löytyy esimerkiksi Yle Areenan Lasten areenasta. Voi myös laittaa kuvia laulun nimestä ja arvuutella lasten kanssa mikä laulu on kyseessä. 

Äänien arvuuttelu

Äänistä voi myös tehdä QR-koodeja. Tallennetaan koodien taakse erilaisia ääniä ja arvuutellaan yhdessä mikä ääni on kyseessä. Tämä toimii hyvin myös pienten lasten kanssa. Ilmaisia ääniä löytyy mm. Papunetin äänityökalusta (sivustoa päivitetään) ja Pixapaysta.

Ilmaisia musiikkipankkeja.

Kuka saa, kuka saa, lorupussiin kurkistaa

Hyödynnä QR-koodeja lorupusseissa, näin saat vaihtelua perinteisen lorupussin rinnalle. Koodin takaa voi löytyä vaikkapa lauluja, kuvia tai vaikka vihje johonkin yhteiseen puuhasteluun.