Valo- ja videokuvaamisen kautta medialukutaito on helppoa ottaa osaksi varhaiskasvatuksen arkea: alkuun päästäksenne tarvitsette vain kameran ja uteliaat mielet! Varhaiskasvatuksessa käytettävät kamerat löytyvät yleensä tableteista tai puhelimista.
Tutustuminen kameran käyttöön on hyvä aloittaa vapaasti kuvaamalla ja ohjaamalla lapsia kameran oikeanlaiseen käyttöön, jolloin he saavat varmuutta kameran kanssa toimimiseen. Myös tabletin tai puhelimen oikeanlaisesta käsittelystä on syytä käydä yhteistä keskustelua. Tämän jälkeen lapsille voi antaa esimerkiksi erilaisia kuvaustehtäviä. Apuna voi myös käyttää tekemiämme tehtäväalustoja.
Kuvaamista kannattaa hyödyntää monipuolisesti osana opetusta ja pedagogista dokumentointia. Lapset oppivat kuvaamisen yleensä helposti, ja heidän kauttaan on mahdollista törmätä uudenlaisiin näkö- ja kuvakulmiin. Lasten ottamia kuvia tarkastellessa aikuinenkin voi oppia uusia asioita ja huomata miltä kuvauskohteet näyttävät lasten tasolta. Lasten mielikuvitus ja rohkeus kokeilla erilaisia ideoita näkyy myös kuvatessa; he näkevät asioita, joita aikuinen ei välttämättä näe. Huoltajatkin yleensä ilahtuvat ja yllättyvät oman lapsensa ottamista kuvista.
Valo- ja videokuvaamalla voidaan myös tuottaa erilaisia mediasisältöjä yhteisöllisesti prosessimaisen tekemisen kautta: suunnittelun ja ideoinnin kautta edetään tuottamiseen, ja lopulta tuotoksen tarkasteluun ja siitä keskusteluun. Kuvaaminen siis tukee kaiken tasoisten oppijoiden itseilmaisua ja vuorovaikutustaitoja, minkä lisäksi se yhdistää ja luo vuorovaikutusta lasten ja aikuisten välille.