STEAM-pedagogiikka

STEAM on lyhenne viidestä osa-alueesta: S = Science (tiede), T = Technology (teknologia), E = Engineering (insinööritaidot), A = Arts (taide) ja M = Mathematics (matematiikka).

STEAM-pedagogiikan keskeisiä periaatteita ovat tutkiva oppiminen, leikki, luovuus sekä lasten osallisuus. Monipuolinen toiminta tukee lasten laaja-alaista oppimista. STEAM-pedagogiikan hyödyt ovat moninaiset. Se tukee lapsen kokonaisvaltaista kehitystä, edistää oppimisen iloa ja motivaatiota sekä valmistaa lapsia tulevaisuuden yhteiskuntaan ja työelämään. STEAM-pedagogiikka edistää myös lasten luovuutta, kriittistä ajattelua, ongelmanratkaisutaitoja ja yhteistyökykyä, joita pidetään tärkeinä tulevaisuuden taitoina. Tavoitteena on kasvattaa lapsista sinnikkäitä, vastuuntuntoisia, yhteistyökykyisiä ja rohkeita oppijoita.

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa STEAM-toiminta toteutuu laaja-alaisissa projekteissa sekä monipuolisena tutkimisena ja yhdessä kokeilemisena. Käytännössä tämä voi toteutua esimerkiksi rakenteluprojekteina, luonnontieteellisinä kokeina, teknologian hyödyntämisenä tai vaikka taideprojekteina.

Lasten mielenkiinnonkohteet, vahvuudet ja ideat ovat keskiössä. Lapsia rohkaistaan osallistumaan, kysymään, kokeilemaan ja etsimään vastauksia aktiivisesti itse sekä yhteistyössä muiden kanssa.

On tärkeää muistaa, että varhaiskasvatussuunnitelma ja esiopetuksen opetussuunnitelma toimivat myös STEAM-toimintaa ohjaavina asiakirjoina. Toiminnan toteuttaminen ei vaadi erityistaitoja tai tiloja, vaan olemassa olvien tilojen ja välineistön hyödyntäminen on riittävää.

Lisätietoja löytyy Linkkivinkit-osiosta.

Lähde: Tekstin sisään linkitetyt sivustot.

Tulossa vinkkejä STEAM-pedagogiikan toteuttamiseen.