Älytaulun monipuolinen hyödyntäminen
Älytaulu toimii isona kosketusnäyttönä, jonka kosketusominaisuus lisää lasten osallisuutta ja vuorovaikutusta, tukien samalla lasten välisiä kaverisuhteita. Parhaimmillaan digivälineet ovatkin luonteva osa kokopäiväpedagogiikkaa, ja ovat siten osana toimintaa siinä missä lelut, liikuntavälineet ja taidevälineet kuin muutkin lasten saatavilla olevat tavarat. Digivälineiden käyttö on mahdollista suunnitella kunkin lapsiryhmän, pienryhmän tai yksilön toimintaan sopivaksi.
Tampereen kaupungin varhaiskasvatus- ja esiopetusyksiköissä on käytössä muutamaa erilaista älytaulumallia, joiden käyttö poikkeaa hieman toisistaan. Alla olevat vinkit ovat kuitenkin pääosin hyödynnettävissä kaikilla älytauluilla joko sellaisenaan tai sovellettuna.
Älytaulu arjen apuna
Älytaulu, kuten muutkin digivälineet, ovat oivallinen apuvälinen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen arjessa. Älytaulu innostaa niin isot kuin pienet käyttäjät hyödyntämään sen ominaisuuksia. Se mahdollistaa esimerkiksi diojen, valokuvien ja videoiden katsomisen, piirtämisen, erilaisten tehtävien tekemisen, selaimen käytön ja monta muuta hyödyllistä toimintoa.
Lisäksi uusimpien älytaulumallien valikosta löytyy erilaisia luokkahuonetyökaluja. Yksi hyödyllisistä työkaluista on ajastin, jonka avulla on helppo havainnollistaa esimerkiksi leikkiaikaa tai ennen ulos lähtöä käytettävissä olevaa aikaa. Ajastimen muodon saa valita, joten kannattaa kokeilla, mikä olisi omassa ryhmässä parhaiten toimiva vaihtoehto. Joissain vaihtoehdoissa havainnollistetaan jäljellä olevaa aikaa vähentyvän väripalkin avulla, jolloin lasten on helpompi havaita ajan kulkua. Myös Kohdevalaisin ja Verhot -toiminnot ovat mukavia apuvälineitä. Uusimmissä älytauluissa Kohdevalaisimen muotoa pystyy vaihtamaan, joka on hyvä apu esimerkiksi kirjan lukemisessa tai vaikka erilaisten arvuutteluiden tekemisessä – vain mielikuvitus rajana!
Mikäli älytaulussa on verkkoyhteys, on siinä mahdollista käyttää esim. Edge-nettiselainta (voi ladata sovelluskaupasta). Mikäli verkkoyhteyttä ei ole, useimmiten Tampereen kaupungin päiväkotien älytauluihin on liitetty opetusverkon kone, jonka avulla pääsee verkkosivuja käyttämään. Olemme koonneet Digi-ihana vaka ja esiopetus -sivuston Materiaalipankki-osioon Tabletti, tietokone ja älytaulu -otsikon alle erilaisia nettisivuja, joihin on mukava tutustua lasten kanssa. Sieltä löytyy esimerkiksi suoria linkkejä Yle Areenan sisältöihin ja Oppi ja ilo -verkkopeleihin, linkki monen lapsen suosikkiin Blob Operaan, monta erilaista virtuaalimuseota sekä paljon muuta materiaalia.
Älytaulun ja iPadin välille on mahdollista muodostaa yhteys näytönpeilauksella, jolloin iPadin kuvaa voi esittää älytaululla. Tällöin älytaulun kosketusnäyttö ei toimi, mutta mahdollistaa esimerkiksi kuvien katsomisen ja niistä keskustelemisen samanaikaisesti isommankin ryhmän kesken. Tähän löytyy ohje Ohjeet-osiosta (Näytön jako iPadilta älytauluun).
Älytaulu leikkiin ja liikkumaan innostajana
Älytaulun avulla on mahdollista aktivoida mielikuvitusta esimerkiksi erilaisia kuvia näyttämällä tai ääniä kuuntelemalla. Älytaulu voidaan ottaa osaksi leikkiä ja heijastaa siihen esimerkiksi leikkiin sopiva taustakuva. Jos kyse on palomiesleikistä, voidaan älytaululle valita paloaseman tai paloauton kuva tai merimiesleikissä voidaan älytaululla olevan kuvan voimin matkata vaikka meriseikkailulle, äänimaailmoja unohtamatta.
Älytaululta pystyy myös soittamaan musiikkia ja sen avulla voi leikkiä esimerkiksi liikunta- ja laululeikkejä. Jos niitä halutaan soittaa YouTuben kautta, kannattaa se tehdä Valkotaulu-ohjelmistoa käyttäen. Tällöin YouTube ei näytä lainkaan mainoksia ja pyörittää ainoastaan valitun videon. Valkotaulu-ohjelmiston kautta löytyy myös CC-kuvia (Creative Commons), joita voi hyödyntää osana toimintaa. Kuvia hakiessa kannattaa olla tarkkana hakusanojen kanssa, jotta lasten nähtäville ei ilmesty mitään epäsopivaa. Muutenkin on tärkeää muistaa, että kaikkien digivälineiden käytön tulee aina tapahtua aikuisen valvonnassa.
Lisäksi Luokkahuonetyökaluista löytyy työkaluja, jotka ovat mukava lisä liikkumaan kannustamisessa. Tällaisia ovat esimerkiksi liikennevalot ja noppa. Liikennevaloja voi hyödyntää mm. siten, että kun valo on vihreä, lapset saavat liikkua sovitulla tavalla. Kun väri vaihtuu punaiseksi, tulee lasten pysähtyä paikalleen. Noppa puolestaan voi esimerkiksi osoittaa, kuinka monta kertaa jokin liike tulee tehdä.
Liikkumaan innostamiseen voi hyödyntää myös esimerkiksi Wordwall-sivustolta löytyviä materiaaleja. Sieltä löytyy digihankkeen aikana koottu osio, josta löytyy mm. onnenpyörä nimeltä Liiku robotin kanssa. Wordwalliin pystyy tekemään ilmaiseksi myös muutaman oman tehtävän.
Älytaulu suunnittelun ja arvioinnin apuvälineenä
Älytaululla voi esittää lasten ottamia valokuvia, käydä yhdessä läpi retken tapahtumia, laittaa pyörimään valokuvia toteutuneesta toiminnasta tai vaikka tehdä taidenäyttelyn lasten tuotoksista. Olkaa kuitenkin tarkkana kuvauslupien kanssa.
Älytaulua voi hyödyntää myös toiminnan suunnittelun apuna. Esimerkiksi Valkotaulu-ominaisuutta hyödyntäen voi yhdessä lasten kanssa suunnitella toimintaa vaikka piirtäen ja sopivia kuvia lisäillen. Sama toimii tietysti toiminnan arvioinnin suhteen. Suuren näytön äärellä on helppo toimia suuremmankin lapsiryhmän kesken, sillä sisältö näkyy kaikille selkeästi.
Mahdollisuudet ovat monet myös oman työn sekä tiimityöskentelyn tukena. Kannattaakin tutustua oman yksikön älytaulun ominaisuuksiin, josko sieltä löytyisi sopivia työkaluja yhdessä tiimin kanssa hyödynnettäväksi.
Dokumenttikameran hyödyntäminen
Älytaulu on mahdollista yhdistää dokumenttikameraan. Tämä mahdollistaa esimerkiksi kirjojen lukemisen tai vaikka erilaisten asioiden tutkimisen yhdessä suuremman porukan kesken samanaikaisesti. Lisäksi dokumenttikameran avulla on mahdollista leikkiä erilaisia leikkejä. Leikkivinkkejä dokumenttikameran avulla leikittäväksi löytyy Materiaalipankista Dokumenttikamera-kohdasta.
Mikäli teillä on ryhmässä käytössä Hovercam-dokumenttikamera (Solo 8+), kannattaa ladata tietokoneelle (opetusverkko) yritysportaalista kameravalmistajan oma dokumenttikameraohjelmisto nimeltä Flex11. Tämä helpottaa dokumenttikameran käyttöä huomattavan paljon. Kyseisen dokumenttikameran käyttöön löytyy tiivistetty ohje Ohjeet-osiosta (Dokumenttikameran käyttö).
*
Kuten muitakin digivälineitä, myös älytaulua hyödynnetään varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa pedagogisin perustein. Keskustelkaa yhdessä ryhmänne ja yksikkönne henkilöstön kesken, miten teidän yksikössänne hyödynnetään digivälineitä ja onko arjessanne tilanteita, joissa esimerkiksi älytaulu voisi olla hyödyksi.
Ottakaa älytaulut monipuoliseen käyttöön ja muistakaa huolehtia älytaulujen päivityksistä niin ne toimivat moitteettomasti. Olkaa matalalla kynnyksellä yhteydessä ja kysykää lisävinkkejä, jos tarvetta! Minulta on myös mahdollista saada eri älytaulujen käyttöohjeita, jotka olen saanut Avionin Mialta. Myös Miaan voi ottaa yhteyttä, mikäli älytaulujen käytön kanssa on jotain haasteita.
Digiterkuin koordinaattori Annika