Kevään merkkejä tutkimaan
Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa käytetään monipuolisia työtapoja ja digiosaamista voi yhdistää moneen oppimisen alueeseen. Ympäristökasvatukseen kuuluu eri vuodenaikojen havainnoiminen. Tässä muutama vinkki, miten digitaalisuutta voi hyödyntää esimerkiksi kevään tulon havainnointiin ja tutkimiseen.
Valokuvaamista voi käyttää monella tapaa. Ryhmän kanssa voidaan valita esimerkiksi lähiympäristöstä tietty lehtipuu, jota käydään kuvaamassa viikoittain kesään asti ja havaitaan kuvien avulla, kuinka puuhun ilmestyy lehdet ja miten ne kasvavat kevään aikana. Tai sitten voidaan istuttaa itse kasvi, jonka kasvua dokumentoidaan valokuvien avulla. Valokuvat ja videot -sivulta löytyy etsi ja valokuvaa -tehtävät, joita voi hyödyntää myös kevätretkillä. Valokuvaamisen lisäksi voi dokumentoida myös ääniä nauhoittamalla niitä esimerkiksi tabletin tai puhelimen sanelimella. Onnistuisiko esimerkiksi linnunlaulun nauhoittaminen?
Tiedonhakua voi harjoitella etsimällä kasveista, eläimistä tai keväästä tietoja sekä internetistä että kirjoista. Voitte myös koota vaikka oman tietokirjan valokuvaamalla, piirtämällä ja kirjoittamalla. Ohjeista löydät, miten kirjan tekeminen onnistuu esimerkiksi Pages-sovelluksen avulla. Ipadille saatavan Flora Incognita -sovelluksen avulla voi yrittää tunnistaa erilaisia kasveja. Sovelluksesta voi myös etsiä tietoa ja kuvia kasveista.
Kevään merkkeihin voi tutustua älytaululla tarinoiden ja videoiden avulla. Puro.educationista löytyy lapsia osallistavia tarinoita. Kevääseen sopivia ovat mm. Kevät ja Pihlajan vuosi. Yle Areenasta voi katsoa lyhyitä videoita ohjelmasta Eeliksen kevät, jossa Eelis tutkii kevään merkkejä. Lisäksi Pikku Kakkosen Youtube-kanavalla on Kaapon kevään merkit -videoita. Voitte myös tutustua myös luontoliveihin esimerkiksi WWF:n sivuilta.
Jos päiväkodista löytyy EasiScope -mikroskooppeja, niillä voidaan tutkia luonnosta löytyviä materiaaleja vielä tarkemmin. Alla olevassa kuvassa on suurennettuna lehti, jonka päällä on rairuohon siemen.
Langaton EasiScope on helppo ottaa retkelle mukaan, mutta toki aarteita voi myös kerätä retkeltä ja tutkia niitä tarkemmin vasta päiväkodilla. EasiScope mikroskooppeja on mahdollista lainata Juniversityltä Hervannasta. Tutkimuksia voi tehdä myös erilaisilla suurennuslaseilla, luupeilla tai vaikka iPadin suurennuslasisovelluksella. Myös dokumenttikameran zoomin avulla pystyy suurentamaan asioita.
Kevätterveisin, Digiohjaaja Essi