Tunne- ja kaveritaitoja hauskasti oppien
Tunnetaitojen oppiminen on tärkeä taito ja niiden harjoittelu aloitetaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa, niin kotona kuin varhaiskasvatuksessa. Tampereen kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman mukaan lapsia autetaan tunteiden ilmaisussa ja itsesäätelyssä sekä lasten tunnetaitoja vahvistetaan, kun heidän kanssaan opetellaan havaitsemaan, tiedostamaan ja nimeämään tunteita.
Tunnetaitoja voi siis harjoitella jo hyvinkin pienten lasten kanssa nimeämällä tunteita esimerkiksi kirjojen avulla. Isompien lasten kanssa saadaan aikaiseksi jo hyviä keskusteluja tunteista sekä kaveritaidoista. Tunteisiin liittyen voidaan tehdä erilaisia projekteja, joihin voi laaja-alaisesti liittää niin musiikkia, digiä kuin kädentaitojakin. Myöskin arjessa tapahtuvia tilanteita sanoittamalla autamme lapsia ymmärtämään omia ja myös toisten tunteita sekä harjoittelemaan itsesäätelyä.
Materiaalia tunnetaitojen harjoitteluun löytyy jo todella paljon. Kirjoja ja kirjasarjoja on monen ikäisille ja yleensä niihin löytyy myös valmiita tehtäviä, joita on helppo hyödyntää. Omia suosikkejani, mitä olen työssäni käyttänyt, ovat Katri Kirkkopellon Piki Ja Molli kirjat ja niihin sisältyvät materiaalit. Kirjojen kuvitukset ovat aivan ihania ja hahmot hyvin ilmeikkäitä otuksia. Tarinat ovat mukaansa vieviä ja lapset samaistuvat niihin. Molempien hahmojen kanssa voi opetella niin tunteita kuin kaveritaitojakin. Niihin liittyvät valmiit tehtävät ovat hyvin monipuolisia ja tuovat harjoitteluun hauskuutta leikkisyyden ja pelailujen merkeissä.
Digiohjaajan roolissa olen tutustunut uusiin toimintatapoihin, miten voi harjoitella tunne- ja kaveritaitoja. Tein erilaisia kortteja kyseisiin taitoihin liittyen (linkit tulostettaviin kortteihin blogin lopussa), joita olemme nyt ryhmissä hyödyntäneet Bee-Bot radalla. Kortit sopivat niin itse tehdyille alustoille kuin Bee-Bottien käyttöön tarkoitetuille valmiille alustoille. Tulostin kortteja kahdet kappaleet ja toiset aseteltiin alustan päälle ja toisista lapset nostivat kortin, mihin Bee-Bot sitten ohjattiin. Korteista löytyy keskusteluaiheita ja QR-koodeja, joiden takaa löytyy kuviin sopivia lauluja. Olen tehnyt myös pienemmille lapsille sopivan bingo/lotto pelialustan, jota voi hyödyntää Bee-Bottien kanssa. Bee-Botin kanssa puuhastelu on tuonut meille hyviä keskusteluja esimerkiksi siitä, että millaisia supervoimia on hyvällä kaverilla. Selkeästi suosituin supervoima on ollut yhdessä leikkiminen. Joten samalla kun olemme opetelleet tunteita, opimme myös ohjelmointiosaamista. Korteissa olevat QR-koodit luimme joko puhelimella tai tabletilla ja näin harjoittelimme myös digitaalista osaamista.
Näiden linkkien takaa voit tulostaa käyttöösi Kaveritaito-kortit (tulossa), Tunnetähti pelialustan ja Tunnetähti pelikortit. Ottakaa ne rohkeasti käyttöön ja kokeilkaa miten esimerkiksi Bee-Botit innostavat lapsia myös vaikeimpien asioiden läpikäymisessä. He odottavat malttamattomina omaa vuoroaan ja sitä mitä kortin takaa löytyy. Olen varma, että niistä syntyy teille hyviä keskusteluja. Ja tämä on vain yksi aihealue, minkä harjoittelussa voi Bee-Botteja hyödyntää.
Mukavia koodailuhetkiä toivotellen,
Sanna Huikuri, Digiohjaaja
Kuvat: Sanna Huikuri