Sovellusvinkkejä

Alta löytyy listattuna hyviä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa hyödynnettäviä sovelluksia iOS-laitteille. Osa sovelluksista on saatavana myös Android-laitteelle.

Tärkeää on tutustua sovellukseen aina ensin itse. Tällöin saa käsityksen siitä, millaista sisältöä sovellukset tarjoavat, ovatko ne tarpeellisia ja soveltuvia ryhmän lapsille sekä miten sovellusta voi hyödyntää pedagogisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Hyvä sovellus aktivoi lasta sekä edistää toimintaa ja vuorovaikutusta toisten lasten sekä aikuisten kanssa.

Sovellusten tilaaminen Self Serviceen

Tampereen kaupungin päiväkotien ja esiopetuksen iPadeihin pystyy lataamaan sovelluksia Self Servicen kautta. Self Serviceen on esiladattu sovelluksia, jotka ovat pedagogisesti mielekkäitä ja turvallisia käyttää. Niitä voi ladata ja kokeilla vapaasti.

Jos jokin tarvitsemasi sovellus ei löydy Self Servicestä, voit tilata sen ohjeen mukaan: Ohje sovelluksen tilaamiseen Self servicestä.

Valokuvat ja videot

Vinkkejä valokuvaamiseen ja videoimiseen löydät myös kohdasta Valokuvat ja videot.

Lisäinfoa iMovie-sovelluksen ja green screen menetelmän käyttöön löytyy Ohjeet –sivulta.

Kamera-sovelluskuvake

Kamera

Kamera-sovelluksella voi ottaa valokuvia ja videota. Otoksia voi hyödyntää toiminnassa monipuolisesti. Ne ovat myös mainio dokumentoinnin muoto.

Photo booth-sovelluskuvake

Photo Booth

Photo booth-sovelluksella voi ottaa hauskoja selfieitä. Sovelluksessa on erilaisia suodattimia, joiden läpi ympäristöä on mielenkiintoista tutkia.  

Clips-sovelluskuvake

Clips

Clipsilla voi tehdä hauskoja videoita, joissa voi käyttää erilaisia tehosteita, suodattimia, musiikkia, tekstejä sekä erilaisia tarroja ja hymiöitä.

iMovie-sovelluskuvake

iMovie

iMovie –sovelluksella voi editoida videoita. Videoihin voi lisätä musiikkia, omia ääniä, tekstiä ja kuvia. iMovieta voi käyttää esimerkiksi animaatioiden muokkaamiseen ja green screen –videoiden tekemiseen.

Animaatiot

Lisäinfoa Stop Motion Studio- ja ChatterPix Kids-sovellusten käyttöön löytyy Ohjeet-sivulta.

Stop motion studio-sovelluskuvake

Stop Motion Studio

Stop Motion Studio –sovelluksen avulla voit kuvata animaatioita esimerkiksi leluja tai piirustuksia käyttäen.

Chatterpix Kids-sovelluskuvake

ChatterPix Kids

ChatterPix Kids –sovellus laittaa lelut puhumaan! Sovelluksessa otetaan valokuva jostakin esineestä tai asiasta ja piirretään sille suu. Tämän jälkeen voidaan äänittää enintään 30 sekunnin mittainen tarina, jonka esine sitten “puhuu”.

Draw&Tell-sovelluskuvake

Draw&Tell

Draw&Tell on sovellus, jonka avulla voi esimerkiksi piirtää ja värittää sekä lisätä kuvaan erilaisia hahmoja. Tuotokseen voi myös äänittää oman tarinan! 

Puppet Pals HD-sovelluskuvake

Puppet Pals HD

Puppet Pals HD-sovelluksen avulla voi luoda omia esityksiä animaation ja äänen avulla reaaliajassa.

Puppet pals 2-sovelluskuvake

Puppet Pals 2

Puppet Pals 2 -sovelluksen avulla voi luoda animoituja esityksiä valmiita hahmoja tai omia kuvia käyttämällä.

Musiikki ja ääni

Auto rap-sovelluskuvake

Autorap

Autorap –sovelluksella pääsette tekemään oman räpin puhumalla ja ääntelemällä. Sovellus muokkaa äänistä hienoja rap-kappaleita. Sovellus vaatii kirjautumisen.

Sanelin-sovelluskuvake

Sanelin

Sanelimen avulla voi äänittää puhetta ja ääniä sekä kuunnella niitä nopeutettuna tai hidastettuna. Voit käyttää sanelinta apuna myös esimerkiksi sadutuksessa.

Gagareband-sovelluskuvake

Garageband

Garageband-sovelluksella voit luoda omaa musiikkia erilaisilla instrumenteilla. Sovelluksella voit esimerkiksi soittaa pianoa, kitaraa tai rumpuja. 

Chirp.QR-sovelluskuvake

Chirp.QR

Chirp.QR-sovelluksella voi tallentaa ääntä ja luoda siitä QR-koodin.

Sadut ja tarinat

Lisäinfoa ChatterPix Kids- ja Pages-sovellusten käyttöön löytyy Ohjeet-sivulta.

Puppet Pals HD-sovelluskuvake

Puppet Pals HD

Puppet Pals HD-sovelluksen avulla voi luoda omia esityksiä animaation ja äänen avulla reaaliajassa.

Puppet pals 2-sovelluskuvake

Puppet Pals 2

Puppet Pals 2 -sovelluksen avulla voi luoda animoituja esityksiä valmiita hahmoja tai omia kuvia käyttämällä.

Draw&Tell-sovelluskuvake

Draw&Tell

Draw&Tell on sovellus, jonka avulla voi esimerkiksi piirtää ja värittää sekä lisätä kuvaan erilaisia hahmoja. Tuotokseen voi myös äänittää oman tarinan! 

Chatterpix Kids-sovelluskuvake

Chatterpix Kids

ChatterPix Kids –sovellus laittaa lelut puhumaan! Sovelluksessa otetaan valokuva jostakin esineestä tai asiasta ja piirretään sille suu. Tämän jälkeen voidaan äänittää enintään 30 sekunnin mittainen tarina, jonka esine sitten “puhuu”.

Pages-sovelluskuvake

Pages

Pagesin avulla voi luoda digitaalisia kuvakirjoja. Pagesista löydät esimerkiksi kirjatyökalupohjia, joita käyttäen voitte luoda interaktiivisia kirjoja, johon voi lisätä mm. tekstiä, kuvia, ääntä ja videoita.

Kolme karhua-sovelluskuvake

Kultakutri ja kolme karhua

Tuttu satu, jonka voi tässä sovelluksessa lukea ääneen ja tallentaa myöhemmin kuunneltavaksi.

Liikunta

Perinneleikit-sovelluskuvake

Perinneleikit

Perinneleikit-sovelluksesta löydät ohjeita perinteisiin leikkeihin niin sisälle kuin ulos.

Bit breaker-sovelluskuvake

Bit Breaker

Bit Breaker muistuttaa retroja arcade-pelejä, mutta siihen sisältyy moderni twisti: palloa liikutetaan omaa kehoa liikuttamalla.

Spin-N-Move-sovelluskuvake

Spin-N-Move

Spin-N-Move –sovelluksesta löytyy erilaisia liikkumisohjeita sisältäviä onnenpyöriä. Soveltuu hyvin vaikka taukojumpaksi tai siirtymä- ja odottelutilanteisiin.

Jungle gym 1-sovelluskuvake

Jungle gym 1

Jungle Gym 1-sovelluksen avulla harjoitellaan motorisia taitoja tarinallisesti. Sovelluksessa liikutaan viidakossa esimerkiksi hyppien, hiipien ja juosten.

Jungle gym 2-sovelluskuvake

Jungle gym 2

Jungle Gym 2-sovelluksen avulla harjoitellaan motorisia taitoja tarinallisesti. Sovelluksessa liikutaan viidakossa esimerkiksi hyppien, hiipien ja juosten.

Kirjaimet ja kielenkehitys

Ekapeli Alku-sovelluskuvake

Ekapeli Alku

Ekapeli Alku tukee lukemaan oppimista KÄTS-menetelmää (kirjain-äänne-tavu-sana) hyödyntäen. Sovelluksessa harjoitellaan pelillisesti äänteitä ja kirjaimia.

Ekapeli maahanmuuttaja-sovelluskuvake

Ekapeli Maahanmuuttaja

Ekapeli Maahanmuuttaja toimii samalla periaatteella kuin Ekapeli Alku, mutta peli mukautuu lapsen äidinkielen mukaan. 

Molla abc-sovelluskuvake

Molla ABC

Molla ABC-sovelluksessa harjoitellaan tunnistamaan ja piirtämään sormella (tai kosketusnäyttökynällä) kirjaimia ja numeroita.

Moka mera Lingua-sovelluskuvake

Moka mera Lingua

Moka mera Lingua sisältää jokapäiväisiä sanoja ja lauseita, jotka opettavat lapselle perussanastoa ja ääntämistä. Kieltä voi vaihtaa lapsen äidin- ja kohdekielen mukaan

Ensisanat-sovelluskuvake

Ensisanat

Ensisanat on sovellus, jonka avulla voi leikillisesti opetella uusia sanoja. Sovelluksen ilmaisversiossa voi harjoitella eläinten, vaatteiden ja lelujen nimeämistä.

Microsoft Word-sovelluskuvake

Microsoft Word

Microsoft Word-sovelluksella voidaan harjoitella kirjaimia ja kirjoittamaan näppäimistöä käyttäen. Wordilla voidaan myös tulostaa myös mm. kuvia ja erilaisia muotoja.

Tutkiminen

Mittanauha-sovelluskuvake

Mittanauha

Mittanauhalla voi mitata esineiden ja erilaisten asioiden pituuksia ja korkeuksia. 

Flora Incognita-sovelluskuvake

Flora Incognita

Flora Incognita-sovelluksen avulla voi selvittää valokuvan ottamalla kasvien nimiä sekä siihen liittyviä tietoja.

Google maps-sovelluskuvake

Google Maps

Google Maps –karttasovelluksella pääsee tutkimaan lähiympäristöä ja tarkastelemaan, kuinka lähellä lapset asuvat toisiaan. Sovelluksen avulla voi tarkastella etukäteen esimerkiksi reittiä retkikohteeseen tai katsoa jälkeenpäin, missä on liikkunut. Street View -näkymässä pääsee ihmettelemään rakennuksia ja ympäristöä uudesta näkökulmasta. 

Google Earth-sovelluskuvake

Google Earth

Google Earthin avulla pystyy tutkimaan maailmaa yläilmoista satelliittikuvien avulla. Google Earth mahdollistaa koko maapallon maanpinnan kolmiulotteisen tarkastelun. 

ESAkids-sovelliskuvake

ESAkids

ESAKids on Euroopan avaruusjärjestön kehittämä sovellus, joka sisältää monta erilaista avaruusaiheista peliä ja tehtävää eri-ikäisille lapsille. Samalla opitaan muun muassa planeettojen nimiä. Sovelluksen kielen saa vaihdettua suomeksi!

Nico & Nor shador play-sovelluskuvake

Nico & Nor Shadow Play

Nico & Nor Shadow Play – Sovelluksessa voi tutkia ja ihmetellä varjoja.

Ohjelmointi

Lisäinfoa Blue-Bot -sovelluksen käyttöön löytyy Ohjeet-sivulta.

Bee-bot-sovelluskuvake

Bee-Bot

Bee-Bot –sovelluksessa ohjelmoidaan Bee-Bot -hahmoa erilaisten kenttien läpi. Tehtävät vaikeutuvat pelin edetessä. Pelin pelaamiseen ei tarvita Bee-Bot –robottia.

Blue-bot-sovelluskuvake

Blue-Bot

Blue-Bot-sovellus on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä Blue-Bot-robotin kanssa, mutta sitä pystyy käyttämään myös ilman laitetta. Yhdessä Blue-Botin kanssa käytettynä iPad toimii ikään kuin kauko-ohjaimena Blue-Botille.

Saat yhdistettyä Blue-Botin iPadiin laittamalla Bluetoothin päälle ja menemällä Blue-Bot-sovellukseen. Sovelluksen pitäisi automaattisesti alkaa etsiä lähistöllä olevia Blue-Boteja. Tarvittaessa pääset sovelluksen oikeasta yläkulmasta (Bluetooth-merkistä) yhdistämään Blue-Botin iPadiin.  

Scratch Jr-sovelluskuvake

Scratch Jr.

Scratch Jr. -sovelluksessa voi harjoitella ohjelmointia. Erilaisten hahmojen avulla pystyy tekemään esimerkiksi animaatioita.

Lightbot: Code Hour-sovelluskuvake

Lightbot: Code Hour

Lightbot: Code Hour –pelissä ohjataan Valopäätä nuolikomentosarjojen avulla alkupisteestä maaliin. 

Busy Bundle-sovelluskuvake

Busy Bundle

Busy Bundle –sovelluksessa harjoitellaan ongelmanratkaisutaitoja, ohjelmoinnin alkeita ja loogista päättelyä navigoimalla helikopteria nuolien avulla. Pelissä on tavoitteena saada lehmä siirrettyä kylpyammeeseen.

Matematiikka

Matikkakunkku Jr.-sovelluskuvake

Matikkakunkku Jr.

Matikkakunkku Jr on matematiikkapeli, jossa vastataan matematiikkakysymyksiin. Ilmaisversio sisältää laskenta-, yhteenlasku- ja vähennyslaskuosuudet. Osassa tehtäviä pitää osata lukea, joten peliä on hyvä pelata aikuisen kanssa yhdessä.

Quick Maths Jr-sovelluskuvake

Quick Maths Jr.

Quick Maths Jr. -sovelluksessa opetellaan laskemista, lukumäärien vastaavuuksia ja lukujonon järjestämistä. Pelissä luodaan omat hahmot. Peli oppii lasten pelatessa ja muokkaa vaikeustasoa, varmistaen, että jokainen pelaa itselleen oikeantasoista peliä.

10 Monkeys Junior Math-sovelluskuvake

10 Monkeys Junior Math

10 Monkeys Junior Math –sovelluksessa on erilaisia matematiikkatehtäviä mm. laskemista, vertailua, geometriaa ja numeroiden tunnistamista.

Logiikka ja päättely

Piko’s Blocks Lite-sovelluskuvake

Piko’s Blocks Lite

Piko’s Blocks Lite-pelissä rakennetaan palikoista mallin mukaan. Kehittää hahmottamiskykyä ja ongelmanratkaisua. 

Animal Maze-sovelluskuvake

Animal Maze

Animal Maze on yksinkertainen pienille sopiva, päättelykykyä kehittävä peli. Pelihahmoa ohjataan liikkumaan labyrintissa.

PEEP Bunny Balance-sovelluskuvake

PEEP Bunny Balance

PEEP Bunny Balance-sovelluksessa voidaan harjoitella tasapainoa sijoittamalla pupuja keinulaudalle mm. painon, koon ja etäisyyden mukaan.

Möllit-sovelluskuvake

Möllit

Möllit on peli, jossa pitää ohjata neljä pelihahmoa esteitä sisältävien kenttien läpi. Eri hahmoilla on erilaisia kykyjä ja kaikkia hahmoja tarvitaan tehtävien suorittamiseen. Sovelluksen tehtäviä on tarkoitus ratkaista yhteistyöllä kavereiden kesken. Sisältää paljon ongelmanratkaisua! 

Busy Bundle-sovelluskuvake

Busy Bundle

Busy Bundle –sovelluksessa harjoitellaan ongelmanratkaisutaitoja, ohjelmoinnin alkeita ja loogista päättelyä navigoimalla helikopteria nuolien avulla. Pelissä on tavoitteena saada lehmä siirrettyä kylpyammeeseen.

Lisätty todellisuus

Quiver-sovelluskuvake

Quiver

Quiver –sovelluksen avulla värityskuvat heräävät eloon ja ne ovatkin mielenkiintoista puuhaa niin lapsille kuin aikuisille. Tulosta ensin mieleinen kuva ja väritä se tarkasti kauniin väriseksi. Sen jälkeen väritetyn kuvan voi lukea Quiver-sovelluksen avulla ja hämmästyä miten se herää eloon.

Quiverin nettisivuilta löytyy muutamia ilmaisia värityskuvia. Ilmaiset värityskuvat tunnistaa merkinnästä FREE.

Piirtoväännin-sovelluskuvake

Piirtoväännin

Piirtoväännin on sovellus, jonka avulla lapset voivat piirtää ilmaan! Sovellus on kehitetty yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. 

3DBear-sovelluskuvake

3DBear

3DBear-sovellus sisältää laajan valikoiman esimerkiksi eläimiä ja esineitä, joita voi sijoittaa toimintaympäristöön. Voitte tuoda vaikkapa dinosauruksen aamupiirille! Sovelluksen avulla voidaan miettiä, onko kaikki laitteilla nähty totta.

JigSpace-sovelluskuvake

JigSpace

JigSpace esittelee laajan valikoiman teknologisia esineitä ja asioita. Sovelluksessa voi tutkia, miten ne toimivat ja minkälaisista osista ne rakentuvat. Sovelluksen kautta voi tutustua muun muassa formula-auton, mikroaaltouunin tai lukon toimintaan.

Ar Makr-sovelluskuvake

AR Makr

AR Makr -sovelluksella voit tehdä omista kuvista tai piirroksista kolmiulotteisia ja sijoittaa ne oikeaan ympäristöön.

Digipiirtäminen

Freeform-sovelluskuvake

Freeform

Freeform on sovellus luovaan työskentelyyn. Sovelluksessa voi muun muassa piirtää ja kirjoittaa tyhjälle alustalle tai valokuviin.

Tayasui Sketches School-sovelluskuvake

Tayasui Sketches School

Tayasui Sketches School – sovelluksella voi piirtää ja maalata. Sovelluksessa on käytössä monipuolisesti erilaisia piirustustyökaluja.

Draw&Tell-sovelluskuvake

Draw&Tell

Draw&Tell on sovellus, jonka avulla voi esimerkiksi piirtää ja värittää sekä lisätä kuvaan erilaisia hahmoja. Tuotokseen voi myös äänittää oman tarinan! 

Tueksi arkeen

Mousetimer-sovelluskuvake

MouseTimer

MouseTimer on yksinkertainen ajastin, jossa aika kuluu hiiren rouskuttaessa omenoita. 

Viito-sovelluskuvake

Viito

Viito sisältää kuvamuodossa lähes 2000 tukiviittomaa. 

Kids ToDo List-sovelluskuvake

KidsToDoList

Kids to do list -sovellukseen voit luoda omia kuvallisia tehtävälistoja. Tehtävälistan voi tehdä esimerkiksi pukemistilanteesta, jolloin tekemisen saa pilkottua pienempiin osiin.

Tehtävälistan osioista saa klikata tähteä, kun kyseinen osio on tehty. Kun tehtävälistalta kaikki tehtävät on merkitty tehdyksi, saa avata ruudulle ilmestyvän lahjapaketin. Tehtävälistojen tekoon voi käyttää omia tai sovelluksesta löytyviä kuvia.

MOI-sovelluskuvake

My Own Interactions (MOI)

My Own Interactions –sovelluksella voi luoda kuvallisia viikko-ohjelmia.

Muut

Moka mera emotions-sovelluskuvake

MokaMera Emotions

Moka Mera Emotions –sovellusta voi käyttää tunteiden tutkimiseen, keskusteluun ja nimeämiseen. Sisältää erilaisia tunnesuodattimia, joiden kautta pystyy katsomaan omia kasvoja eri tunteissa.

Video Touch-Animals-sovelluskuvake

Video Touch-Animals

Video Touch - Animals sisältää eläinvideoita. 

Pikku Kakkonen-sovelluskuvake

Pikku Kakkonen

Pikku Kakkonen sisältää paljon erilaisia pelejä ja leikkejä. 

Ella's Hand washing Adventure-sovelluskuvake

Ella’s Hand washing Adventure

Ella’s Hand washing Adventure -pelissä autetaan pelihahmoja pesemään likaiset kätensä. Sovellus kannustaa lapsia huolelliseen käsienpesuun. 

Fishes Match Game-sovelluskuvake

Fishes Match Game

Fishes Match Game on meriteemainen muistipeli. 

Microsoft Teams-sovelluskuvake

Microsoft Teams

Microsoft Teamsin välityksellä voi ottaa yhteyttä myös lapsiryhmien kesken.