Tekoäly pyrkii jäljittelemään ihmisen kykyä oppia, päätellä, ratkaista ongelmia ja suorittaa monenlaisia tehtäviä. Tekoäly näkyy arjessa ja ympäristössämme jo monissa asioissa ja sen hyödyntäminen yleistyy koko ajan. Erilaisia tekoälyä hyödyntäviä pelejä ja sivustoja pystyy hyödyntämään myös varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa lasten kanssa. Lasten kanssa voidaan keskustella, missä kaikkialla tekoälyä on ja yhdessä voidaan kokeilla, ihmetellä, tutkia ja oppia tekoälyn käyttöä.
Tekoälyä voi hyödyntää myös esimerkiksi toimintahetkien suunnittelemiseen. Pyydä vaikka ChatGPT:tä suunnittelemaan liikuntahetki 3-vuotiaille lapsille, jossa harjoitellaan pallon käsittelytaitoja tai pyydä vaikka ideoita toiminnallisiin tapoihin käsitellä tunteita varhaiskasvatuksessa. Muista, että sinun tulee kriittisesti arvioida tekoälyn tuottamaa sisältöä. Sen antamat ideat eivät välttämättä ole suoraan toteutettavissa tai sopivia, mutta voit inspiroitua saamistasi ideoista tai poimia niistä sinun ryhmällesi toteutettavissa olevia kohtia.
Myös tiedotteiden ja sähköpostien kirjoittamisessa voi kokeilla tekoälyn käyttöä. Sen avulla voi myös kääntää jo olemassa olevaa tekstiä tai muuttaa sen sävyä tai tyyliä. Jos käytät sitä huoltajille menevissä tiedotteissa, olisi hyvä mainita, että teksti on käännetty tekoälyä käyttäen. Ota kuitenkin huomioon, että tekoälyn kääntämä teksti ei ole täysin luotettavaa. Tästä syystä tekoälyä ei kannata käyttää tiedonhakuun tai faktojen tarkistamiseen.
On tärkeää muistaa, että tekoälyn käyttö lasten kanssa tulee olla valvottua ja vastuullista. Tekoälyä käytettäessä tulee varmistaa, että lasten yksityisyys ja tietoturva ovat asianmukaisesti suojattuja. Älä esimerkiksi lisää lasten kuvia tai henkilötietoja tekoälysovelluksiin. Tarkista myös jokaisen sivuston käyttöehdoista, millaiset tekijänoikeudet tekoälyn avulla tuotettua materiaalia kohtaan on. Tekoälyä koskevat tekijänoikeusasiat ovat kansainvälisestikin vielä pohdittavana, joten tekoälyn tuottaman materiaalin käyttöön ei ole yksiselitteistä ohjetta. Muista, että tekoälylle ei saa syöttää kaupungin materiaaleja (tiedotteita, lomakkeita…) eikä muutakaan salassa pidettävää tietoa.
Kokeiluja voi tehdä täysin turvallisesti, kunhan muistaa olla kriittinen tekoälyn tuottaman sisällön suhteen ja noudattaa kaupungin ohjeistuksia ja tekijänoikeuksia. Alla on listattuna ideoita tekoälyä käyttävistä sivustoista ja sovelluksista sekä mihin niitä voisi käyttää lasten kanssa. Lisätietoa ja tehtäviä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa toteutettavaan tekoälyteemaiseen opetukseen löytyy myös Innokas-verkoston nettisivuilta
Lisätietoja henkilöstölle Taskussa:
Tietotekniikka (ICT) – Tekoäly
Tampereen kaupungilla varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevä Laura Taittonen kertoi seudun Digi-ideapajassa 2.10.24, kuinka hän on tutustunut tekoälyyn lasten kanssa ja minkälaisia asioita tulee ottaa huomioon. Lauran esityksen diat (pdf)