Jouluiset digivinkit
Joulukuu on jo ovella ja monissa ryhmissä varmasti mietitään jouluisia puuhia. Tässä blogissa esitellään ideoita, joilla saatte tuotua digitaalisuutta ja ohjelmointiosaamista kehittävää toimintaa varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen. Ottakaa ideoita suoraan käyttöön tai soveltakaa niistä teidän ryhmällenne sopivia.
- Älytaululle toiminnallista ja jouluista tehtävää saa esimerkiksi tonttujumpalla tai jouluisella suujumpalla. Tonttujumpassa lapset saavat vuorotellen avata luukun, josta paljastuu erilaisia tontulle tyypillisiä toimintoja. Teidän tulee esimerkiksi esittää kaulitsevanne pipareita tai nostelevanne paketteja joulupukin rekeen. Jouluisessa suujumpassa on erilaisia harjoitteita suulle ja kielelle.
- Liikuntaleikeistä, joissa edistetään ohjelmoinnissa tarvittavia valmiuksia, saa muokattua helposti jouluiset versiot. (ohjeiden antaminen ja noudattaminen). Muuntakaa perinteinen Kapteeni käskee leikki, Tonttu käskee leikiksi. Millaisiahan käskyjä tontulla olisi tai jos käskijä olisikin vaikka joulupukki? Perinteinen maa, meri, laiva -leikki, voi muuttua äänten perusteella tehtäväksi. Kolme viivaa ja kolme eri ääntä. Ääni antaa ohjeen mihin lapset menevät. Äänet voi olla jouluisia kuten kulkusten kilinä, lasten nauru tai vaikka lahjapaperien rapistelu. Voitte lasten kanssa pohtia millaisia ääniä jouluun liittyy ja sen jälkeen itse tuottaa ja nauhoittaa niitä tai etsiä ääniä netin ilmaisista äänipankeista. Eri joululaulut toimivat myös hyvin eri ääninä.
- Jouluisinhan tontut ovat hyvin salamyhkäisiä. Eräs tonttu oli keksinyt koodeja, jotka tarkoittavat tiettyjä liikkeitä. Toteuttakaa jouluinen jumppahetki käyttäen vain koodisanoja tai kuvia, jotka tarkoittavat tiettyä liikettä. Ennen kuin aloitatte, käykää läpi, mitä mikäkin sana/kuva tarkoittaa. Valitkaa liikkeiden määrä lasten iän ja haluamanne haasteen mukaan. Keksikää itse jouluiset koodisanat eri liikkeille, jotka tulee tehdä, kun kyseinen sana sanotaan tai sen kuva näytetään. Tai käyttäkää valmiita kuvakortteja: Koodisanat: Poro= konttausasento, Tonttu= kurkitaan käsien alta , Kynttilä= seisotaan suorana kädet ojennettuina ylös, Kuusi= seisotaan jalat harallaan ja kädet lanteilla ja Reki= maataan selällään lattialla, jalat ja kädet kohti kattoa.
- Bee-Botit varmastikin tykkäävät joulusta. Niillehän voisi askarrella tonttulakit tai jäätelötikuista lumiaurat. Askarrelkaa lasten kanssa niille lakit päähän, sillä onhan niidenkin kiva olla jouluisissa tunnelmissa ohjelmointitehtäviä tehdessään tai kokeilkaa mitenhän ne osaisivat aurata lunta (pumpulipalloja).
- Bee-Bot alustaan saa myös helposti liitettyä erilaisia jouluisia tehtäviä. Kokeilkaa esimerkiksi seuraavia kortteja: Auta tonttuja -kortit, Voi ei! -kortit ja tehtäväkortit (pdf). Kortit on tarkoitettu kaksipuolisiksi: toisella puolella kuva ja toisella teksti. Tehtävät soveltuu niin eskareille kuin viskareille ja osa hyvin myös pienemmille. Auta tonttuja –kortit 2 kpl. Aloitetaan kortista, missä on postilaatikko ja kirjeitä. Kirjeet asetaan eri puolille Bee-Bot alustaa ja kerätään Bee-Botin avustuksella ja toimitetaan tyhjälle postilaatikolle. Voi ei! -kortit 2 kpl Kortit toimivat samalla tavalla. Aloitetaan kortista, jossa paketit on lentänyt reestä hujan hajan ja kuljetetaan kortin luo, jossa paketit reessä. Paketit asetetaan ympäri alustaa ja kerätään Bee-Botin avustuksella takaisin rekeen. Muut kortit sisältävät laskemis-, kirjain- ja liikuntatehtäviä. Ne asetetaan eri puolille alustaa ja kun Bee-Bot on ohjelmoitu kortin luokse, tehdään siinä oleva tehtävä. Voitte laittaa alustalle vain osan korteista ja kerätä esimerkiksi pelkästään kirjeitä postilaatikkoon.
- Tekoälyn hyödyntäminen mediatuotosten teossa. Piirtäkää Scribble diffusionissa jouluisia piirroksia ja luokaa niistä taideteoksia tekoälyn kanssa. Tuotoksista saa tehtyä vaikka joulukortteja.
- Hyödyntäkää ChatGPT:tä ja ottakaa tekoäly mukaan kirjoittamaan teille jouluisia satuja tai runoja. Voitte esimerkiksi keksiä lasten kanssa miten satu alkaa tai mitä kaikkea sadussa esiintyy ja antakaa tekoälyn kirjoittaa se puolestanne.
- Joulun apurirobotti. Suunnitelkaa lasten kanssa robotteja, josta olisi jouluna hyötyä. Miettikää missä asiassa jouluna voisi tarvita robottia? Millaisen puuhan robotti voisi hoitaa ihmisen puolesta? Toteuttakaa lasten robotti-ideat luovin menetelmin piirtämällä, maalaamalla, muovailemalla, askartelemalla tai esimerkiksi luomalla tekoälyllä niistä taideteokset (esim. Scribble diffusion). Kirjoittakaa jokaisen robotin viereen, millaisen joulupuuhan se osaa hoitaa.
- Tontun äänisoppa: Millaisia ääniä jouluun kuuluu? Voitte miettiä yhdessä ja leikkiä Tontun äänisoppa -leikkiä, jossa Tonttu on päättänyt tehdä soppaa, jossa on monenlaisia ääniä. Keksikää vuorotellen jokin ääni, jonka tuotatte kehollanne tai ympäriltä löytyvien esineiden avulla. Voitte miettiä jouluun liittyviä ääniä tai mitä vain haluamianne.
- Yle Areenasta löytyy mm. jouluohjelmia sekä Pikku Kakkosen joulusatuja. Sivuilla on paljon jouluista mediasisältöä, esimerkiksi jouluisia ohjelmia, videoituja lasten joulukonsertteja ja äänitettyjä joulusatuja. Joulusatuja voitte kuunnella vaikka lepohetkellä tai muuten vain rauhoittua päivän mittaan kuuntelemaan.
- QR-koodien taakse saa piilotettua myös jouluista sisältöä. Liikuntavinkkejä, kuvia, joululauluja, joulurunoja, mitä vain keksittekään. Ohje omien QR-koodien tekoon. Saatte kivaa yhteistä tekemistä esimerkiksi ulkoiluun, kun teette QR-koodeista radan päiväkodin pihaan ja kierrätte sitä lasten kanssa. Voit ladata ja tulosta myös valmiit QR-koodit (pdf), joiden takaa paljastuu joulutehtäviä: Mikä on kuvassa ja mikä on sen alkukirjain?, Liiku kuin robotti, Minkä eläimen jäljet on helppo tunnistaa lumihangella?, Mikä ääni kuuluu?, Halaus, Hiivi kuin tonttu kulkusen soidessa ja Kuinka monta tonttua.
- Vielä vinkkinä Lukun ja Lumon joulukalenteri. Varhaiskasvatukseen suunnattu joulukalenteri on digitaalinen ja täysin maksuton. Se tulee kuitenkin tilata kyseisen linkin takaa.
Toivottavasti vinkeistä on iloa ja apua!
Joulua jo innolla odottaen
Digiohjaaja Anniina