Kurkistus digipedagogiikkaan – Juvan perhetapahtuma 

Juvan päiväkodissa vietettiin elokuussa perheiden toiminnallista iltaa, jonne oli kutsuttu päiväkodin tärkeitä yhteistyötahoja kertomaan perheille toiminnastaan. Johtotiimin ja varhaiskasvatuksen erityisopettajan toiveena oli tuoda näkyväksi myös varhaiskasvatuksessa toteutettavaa digipedagogiikkaa, joten he kutsuivat paikan päälle digiohjaajia esittelemään huoltajille Bee-Botin ja Easi-Scopen pedagogisia mahdollisuuksia. 

Toimintapisteellämme oli kaksi Bee-Bot-alustaa, joiden päällä lapset ja huoltajat pääsivät kokeilemaan Bee-Bottien ohjelmointia. Bee-Bot oli tuttu monelle lapselle, mutta useille huoltajille se oli uusi tuttavuus. Lapset olivatkin innokkaita näyttämään ohjelmointitaitojaan aikuisille, jotka myös innostuivat Bee-Botin toiminnasta ja sen helppokäyttöisyydestä sekä lukuisista käyttömahdollisuuksista.

Bee-Botin käyttö aloitetaan tutustumalla robottiin ja ohjelmoimalla sitä askel kerrallaan, mutta vähitellen lapset oppivat ohjelmoimaan sille pidempiä ja haastavampia reittejä. Varhaiskasvatusyksiköitä kiertäessämme olemme päässeet havainnoimaan, miten nopeita oppijoita lapset ovat myös tämän asian suhteen. Ohjelmointiosaaminen voi olla lapsen vahvuus, jota tukemalla lapsi saa merkityksellisiä oppimiskokemuksia. 

Easi-Scope-mikroskoopin avulla lapset ja huoltajat pääsivät tutustumaan erilaisiin luonnonmateriaaleihin lähietäisyydeltä. Olimme käyneet hakemassa ulkoa lehtiä, kukkia, kiviä ja keppejä, joiden tutkiminen oli yllättävän mielenkiintoista. Easi-Scopelle keksittiin nopeasti muitakin tutkimiskohteita: esimerkiksi vaatteet, iho ja hiukset pääsivät lähempään tarkasteluun.

Varhaiskasvatusyksiköissä olemme tutkineet edellisten lisäksi myös vaikkapa leluja, hiekkaa, lunta, ötököitä, mustelmia, haavoja… Vain mielikuvitus on rajana! Easi-Scopen käyttö on helppoa ja sen käsittely luonnistuu ihan pieniltäkin lapsilta, joten se soveltuu hyvin kaikenikäisille lapsille (ja tietysti myös aikuisille). 

Perhetapahtuma oli onnistunut ja mielenkiintoinen kokemus meille digiohjaajille, ja osallistumme vastaavanlaisiin tapahtumiin aina mielellämme. Digitaalisuus eri muodoissaan on olennainen osa varhaiskasvatussuunnitelman ja esiopetuksen opetussuunnitelman mukaista pedagogiikkaa, ja kokemuksemme mukaan myös huoltajat ovat kiinnostuneita kuulemaan, mitä se käytännössä pitää sisällään. 

Innostunein terveisin, 

Digiohjaajat Leevi & Jani 

Kuvat: Annika Väinä, Tampereen kaupunki