Tampereen varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa lapsiryhmät hyödyntävät tabletteja laaja-alaisen toiminnan tukena. Tabletti toimii muun muassa lasten tuottamisen välineenä, osana opetusta sekä tiedonhaun välineenä. Tabletin käyttö suunnitellaan pedagogisin perustein ryhmän toimintaa tukevaksi.
Tietokone on varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa pääasiassa henkilöstön työkalu, mutta lasten on hyvä antaa tutustua myös sen käyttöön (turvallisuus ja tietoturva huomioiden).
Älytaulu puolestaan on monipuolinen työkaveri, joka innostaa niin isot kuin pienet käyttäjät tutkimaan kanssaan. Älytaulu toimii isona kosketusnäyttönä, jonka kosketusominaisuus lisää lasten osallisuutta ja vuorovaikutusta. Iso näyttö mahdollistaa ryhmän kanssa eri asioiden tarkastelun, kun sisältö näkyy kaikille selkeästi.
Älytaulussa on itsessään erilaisia ominaisuuksia, mutta eri verkkosivujen käyttö monipuolistaa mahdollisuuksia sen hyödyntämiseen. Jos älytaulussa on verkkoyhteys, voi sivustoja käyttää älytaulun oman selaimen kautta. Useimmiten Tampereen kaupungin päiväkotien älytauluihin on liitetty opetusverkon kone, jonka avulla pääsee verkkosivuja käyttämään, vaikka itse taulussa ei verkkoyhteyttä olisi.
Parhaimmillaan tabletit ja muut digivälineet sulautuvat luontevaksi osaksi kokopäiväpedagogiikkaa ja ovat siten osana toimintaa siinä missä lelut, liikuntavälineet, taidevälineet ja muut lasten saatavilla olevat tavarat. Niiden käyttö tulee kuitenkin tapahtua aina aikuisen valvonnassa ja niitä tulee käyttää pedagogisin perustein siten, että lapsilla on mahdollisuus halutessaan toteuttaa omia projekteja ja hyödyntää niitä osana leikkejä.
Alla olevia verkkosivuja voi käyttää niin älytaululla, tabletilla kuin tietokoneella.
Vinkki! Tutustu myös Ohjeisiin ja sovellusvinkkeihin.