Tarinoiden maailmaan viskarit-eskarit yhteistyönä

Kaksi lasta tekevät omaa satukirjaa Pages-sovelluksella.

Pääsimme syksyn -23 aikana toteuttamaan Atalan viskareiden ja eskareiden kanssa kirjaprojektia Pages-sovelluksen avulla. Projektissa oli mukana myös esi- ja alkuopetuksen lukukoordinaattori Hilla Pietilä, joka työskentelee Lukuintoa Pirkanmaan esi- ja alkuopetukseen -hankkeessa. Ajatuksena oli tehdä tarinoita, joissa erilaiset hahmot seikkailevat luonnossa. Saimme yhdistettyä projektiin laaja-alaisesti kaikkia uusien lukutaitojen osa-alueita. Otimme valokuvia, yhdistimme kaksi eri kuvaa, mietimme ja kerroimme sekä äänitimme tarinoita. Vietimme myös kirjojen julkaisutilaisuuden.

Aloitimme yhteistapaamisella, jossa jakauduimme pienryhmiin. Pohdimme digitaalista kirjaa sekä miten digitaalinen kirja poikkeaa paperisesta kirjasta ja mitä mahdollisuuksia tekijällä on. Opimme, että digitaaliseen kirjaan on mahdollista muun muassa äänittää ääntä ja kuvata sekä muokata siihen tulevia valokuvia. Ensimmäisellä tapaamisella pohdimme kirjojen sisältöä: keitä tarinoissa esiintyy ja missä he seikkailevat? Olimme sopineet neljä käyntiä ohjaukseen ja muuten ryhmät työstivät kirjoja itsenäisesti. Lapset kuvasivat metsäretkillä tarinoiden tapahtumapaikkoja sekä päiväkodilla hahmoja. Tarinoihin mukaan pääsivät leikeistä tutut lelut kuten pelleauto, kissa, pupu, gebardi ja ilves sekä moni muu. 

Toisella kerralla sukelsimme tarinoiden maailmaan ja annoimme luovuuden kukkia. Kirjan luominen alkoi tapahtumapaikan ja hahmon yhdistämisellä. Lapset miettivät yhdessä mitä kuvassa tapahtuu ja äänittivät sen. Tarinoita kertoessa lasten mielikuvitus ruokki toinen toistaan. Äänittäminen oli jännittävää, ja se sai lapset nauramaan.  Muutaman oton jälkeen saimme hauskoja ja lennokkaita tarinoita kuunneltavaksi. Tarinan keksiminen ei tuntunut kaikista helpolta ja sai miettimään, voisiko vastaavaan projektiin lisätä esimerkiksi enemmän sadutusta ennen varsinaisen tarinan äänittämistä. 

Toisella kerralla saimme hyvin kirjoja eteenpäin, joten kolmannella tapaamisella viimeistelimme kirjat sekä taiteilimme etu- ja takakannet, jotka lisättiin lopuksi kirjaan. Samalla lapset oppivat lisäämään kirjoihinsa myös valokuvia omista piirustuksistaan. Moni pienryhmä kirjoitti kirjan kanteen tulevan tarinan nimen käsin ja näin projektiin saatiin liitettyä myös kirjoitusharjoituksia sekä kirjainten ja sanojen tutkimista.  

Viimeinen yhteinen tapaaminen oli kirjojen julkaisukerta. Kaikki projektissa mukana olleet tulivat viskareiden ryhmään katsomaan toisten tekemät kirjat valkokankaalta. Jokaisella lapsella oli oma pääsylippu, josta luettiin QR-koodi. Koodista kuului merkkiääni sisäänpääsyn merkiksi. Kirjojen katsominen vasta olikin hauskaa, kun sai nähdä ja kuulla sekä omat että muiden tekemät tarinat!

Terkuin 

Digiohjaajat Sanna ja Leevi 

Lukukoordinaattori Hilla 

Kuvat: Leevi Heinänen & Sanna Huikuri