Kulttuuri

Halloween 

Kaikkien pyhien aattoa, Halloweenia vietetään 31.10. aina ennen Pyhäinpäivää. Aika ei muutu, vaan päivä on vuosittain sama (vrt. Suomessa pyhäinpäivä siirtyy aina viikonloppuun). Halloweenin yhteydessä on hyvä ottaa esille Trick or Treating karkki-kepposkierrokset, jotka ovat erittäin suosittuja Yhdysvalloissa. Tähän teemaan voisi liittää luokan koristelun Halloween-taloksi erilaisilla askarteluilla. Halloweenpäivänä/ lähimpänä päivänä voidaan pitää hurjat-hauskat Halloween- naamiaiset ja lapset kiertävät Trick or Treat-kierroksella muissa luokissa.

Kurpitsa-askartelu: tehdään oranssista ja vihreästä kartongista kurpitsalyhtyjä. Voidaan toteuttaa ikkunaan silkkipaperista.

Lepakkoaskartelu: wc-paperihylsy leikataan kolmeen osaan ja väritetään mustaksi tai päällystetään mustalla paperilla. Mustasta kartongista askarrellaan lepakonsiivet, jotka liimataan hylsypalaan kiinni. Hylsy esittää lepakon vartaloa ja lepakoita voidaan ripustaa luokkaan leijumaan. Samalla idealla voi askarrella hämähäkkejä, niin että hylsypalaan liimataan 8 jalkaa ja laitetaan luokan seinälle.

Haamuaskartelu: Valkoisesta ja mustasta paperista askarrellaan haamuja luokan seinille.

Saint Patrick’s Day 17.3. 

St Patrick’s Day juhlistaa Irlannin kansallispyhimystä Pyhää Patrickia ja on Irlannin kansallispäivä. Juhla on kulttuurinen ja osittain myös uskonnollinen. Alkujaan St Patrick on lähtöisin Irlannista, mutta siirtolaiset toivat juhlan mukanaan Yhdysvaltoihin ja nykyään sitä juhlitaan laajasti juuri USA:ssa. Vihreä väri liitetään voimakkaasti juhlaan sekä erityisesti Irlannin tunnus neliapila. Juhliessa pukeudutaan vihreään ja rinnuksissa pidetään Irlannin tunnusta, kolmiapilaa. Ravintolat tarjoavat vihreitä ruokia ja juomia. Esimerkiksi Chicagossa joki värjätään joskus kokonaan vihreäksi Pyhän Patrickin päivänä. Päivä tunnetaan myös nimellä Saint Paddy’s.

Apila-askartelu: Tehdään vihreästä piippurassista kolmiapiloita.

Thanksgiving 

Thanksgivingia eli kiitospäivää vietetään Yhdysvalloissa marraskuun 4.torstaina. Kiitospäivää vietetään muissakin maissa, mutta päivämäärä vaihtelee maakohtaisesti. Kiitospäivänä perheet ja suvut kerääntyvät syömään yhdessä ja perinteisesti ruokana tarjoillaan kalkkunaa, karpalohilloa ja perunamuusia ja jälkiruokana on usein kurpitsapiirakkaa. Aterian alussa on tapana ilmaista kiitollisuutta ja sanoa se ääneen. Yhdysvalloissa Thanksgiving on suurempi juhlapyhä kuin joulu ja silloin kouluissa on 4 päivän vapaa torstai – sunnuntai. Myös monella työssäkäyvällä torstai ja perjantai ovat palkallisia vapaapäiviä.

Kiitospäivän puuha: pidetään nyyttikestit ja harjoitellaan th-äännettä sanomalla esim. Thank you for animals tai thanks for food.

New Year’s Eve 

Voidaan käydä läpi eri maiden uuden vuoden perinteitä. Musiikkivinkkinä kannattaa kuunnella Auld Lang Syne. Kappale on erittäin suosittu englanninkielisissä maissa ja sitä lauletaan ja kuunnellaan uudenvuodenyönä, kun vuosi vaihtuu.

Uudenvuoden puuhia

Rakettiaskartelu: Askartelu- tai jäätelötikku, jonka päähän liimataan kartonkinen tähti, joka päällystetään eri värisillä rutistetuilla silkkipaperipalloilla. Tähden toiselle puolelle liimataan pitkiä suikaleita eri värisistä silkkipapereista, jotka muistuttavat raketin sakaroita tai pyrstötähden pyrstöä.

Voidaan myös askarrella jäätelötikkuihin erilaisia hassuja asusteita, kuten silmälasinkehyksiä, viiksiä, partoja, neniä, hattuja ja järjestää New Year-aiheinen Photo booth -kuvaus.

Oman uudenvuodenlupauksen kertominen englanniksi, esim. I promise to be nice.