Tervehdykset ja esittäytyminen

Hei = Hej
Huomenta = God morgon
Hyvää päivää = God dag
Hyvää iltapäivää = God eftermiddag
Hyvää iltaa = God kväll
Hyvää yötä = God natt
Näkemiin = Hej då
Minun nimeni on… = Jag heter…
Mikä sinun nimesi on? = Vad heter du?
Kiitos = Tack
Anteeksi = Förlåt
Ole hyvä = Var så god

Lataa tervehdykset ja esittäytyminen -sanasto ruotsiksi (pdf)

Virittäytyminen

Aiheeseen voi virittäytyä laulamalla jonkin tervehdyslaulun ja pohtia, eroaako Ruotsin tervehtimiskulttuuri jotenkin Suomen kulttuurista.

Toiminnalliset vinkit ja leikit

Kierrellään luokassa yhdessä laulaen ruotsiksi johonkin tuttuun sävelmään (esim. minä poljen, sinä ohjaat-laulu) tervehdysfraaseja. Kun musiikki loppuu, käännytään lähimpänä olevan puoleen ja tervehditään ruotsiksi ja kysytään nimeä ruotsiksi.  Leikissä voi olla mukana myös nimilaput ja kun musiikki pysähtyy ja tervehditään, vaihdetaan nimilaput ja seuraavalla kierroksella esiinnytään sillä nimellä, mikä lapussa lukee.

Läpsy. Yksi valitaan keskelle piiriä. Joku aloittaa ja sanoo ruotsiksi Jag heter… +jonkun toisen oppilaan nimen. Keskellä olija pyrkii sovitulla tavalla löytämään nimetyn oppilaan ja koskettaa häntä ennen kuin tämä ehtii sanomaan seuraavan nimen. Kun keskellä olija ehtii koskettamaan ennen kuin toinen sanoo jonkun nimen tai ottaa askeleen taaksepäin (paikalta ei saa liikkua) keskellä olija vaihtuu.

Nimen kysyminen -väripaperit. Luokkaan laitetaan erivärisiä papereita lattialle – yhtä väriä useampaan paikkaan. Opettaja sanoo värin ja oppilaat jakautuvat sen värin luo. Max 3-4 oppilasta yhden paperin luo.  Ilman paikkaa jäänyt saa kertoa/näyttää seuraavan värin ja liittyä taas itsekin leikkiin uudella kierroksella. Tätä voisi mennä esimerkiksi myös ulkona.

Hatchi-Patchi
Nimirinki
Tervehtimispiiri 2
Tunne-tervehdys-kävely
Vaihtokauppa (kohteliaisuusfraaseja)
Robotti/zombie

Muut ideat

Kuvakortit tunnetiloista

Luokassa kierrellään pareittain musiikin tahdissa. Kun musiikki loppuu, pari suuntaa jonkin vapaana olevan kuvakortin luo. Tehtävänä on tervehtiä sillä tunnetilalla, joka kuvassa on.

Nimen kysyminen -väripaperit

Luokkaan laitetaan erivärisiä papereita lattialle – yhtä väriä useampaan paikkaan. Opettaja sanoo värin ja oppilaat jakautuvat sen värin luo. Max 3–4 oppilasta yhden paperin luo. Ilman paikkaa jäänyt saa kertoa/näyttää seuraavan värin ja liittyä taas itsekin leikkiin uudella kierroksella. Tätä voisi mennä esimerkiksi myös ulkona.

Peli-ideat

Perinteinen lautapelipohja, jossa kuvina vuorokauden aikoja ja jotkut ruuduista ns. tehtäväruutuja. Oppilas etenee vuoron perään laudalla yhden ruudun sanoen aina tervehdyksen ruotsin kielellä. Kun tullaan tehtäväruutuun, tehdään jokin parin yhdessä sopima liike yhdessä niin monta kertaa, kun ruudun numero näyttää. Esimerkiksi kuusi x-hyppyä. Oppilaat voivat rakentaa itsekin pelilaudan lattialle A4-papereista tai käyttää muovisia erivärisiä käden ja jalankuvia pelipohjana, joita saa tilattua.