Säätilat

On hyvä sää. = 天气很好。Tiānqì hěn hǎo 。
On huono sää. = 天气不好。Tiānqì bù hǎo 。
Aurinko paistaa. = 晴天 Qíngtiān
Sataa. = 下雨 Xià yǔ
Sataa lunta. = 下雪 Xià xuě
Tuulee. = 刮风 Guā fēng
On kuuma. = 很热 Hěn rè
On kylmä. = 很冷 Hěn lěng
Millainen sää on? = 天气怎么样? Tiānqì zěnmeyàng?
On pilvistä. = 多云 Duō yún

Lataa säätilat-sanasto kiinaksi (pdf)

Virittäytyminen

Tunnin voi aloittaa tarkastelemalla kyseisen päivän ja lähipäivien säätä omalla paikkakunnalla.

Seuraavaksi voi puhua säästä ja ilmastosta kiinan kielen maassa. Onko joku käynyt maassa ja jo tietoinen siitä, millainen sää voi siellä olla?

Katsokaa YouTubesta autenttinen sen päivän säätiedote. Espanjan sää löytyy hakusanoilla “天气预报”.

YouTubessa on ainakin useita eri säälauluja, joilla voi myös esitellä tunnin sanastoa.

Toiminnalliset vinkit

Oppilaat voivat askarrella erivärisistä kartongeista ja papereista eri säätiloja kuvaavia kuvia, joita voidaan sitten jatkossa laittaa tunnin alussa taululle osoittamaan kyseisen päivän säätä ja näin tulee säätiloja kerrattua pitkin vuotta. Jos oikein haluaa panostaa, voi askarteluihin käyttää myös vaikka pumpulipalloja lumeksi ja kullanvärisiä käärepapereita auringoksi ja tähdiksi ja sinisestä silkkipaperista voi leikata suikaleita roikkumaan pahvipilvistä sateeksi jne.

Oppilaiden tekemiä säätila-askarteluja voi käyttää myös kiinnittämällä ne karttaan (tai kyseisen maan kartan voi piirtää liidulla vaikka taululle, jos oikeaa karttaa ei ole) ja oppilaat saavat vuorollaan esittää meteorologia ja tulla kertomaan millaista säätä on tulossa. Hienoa olisi, jos tähän olisi vähän meteorologille sopivaa roolivaatetustakin tarjolla.

Oppilaat voivat askarrella myös iloisenvärisen sateenvarjon kartongista ja tähän voi yhdistää numeroharjoituksen siten että jokainen leikkaa ja liimaa oman sateenvarjonsa päälle haluamansa määrän sadepisaroita. Näitä voidaan sitten laskea ääneen, että kuinka monta pisaraa kunkin oppilaan sateenvarjolla on.

Sääkiekkoaskartelu. Oppilaat voivat askarrella myös sääkiekon, jossa ympyrä on jaettu erillisiin sektoreihin, joihin kuhunkin piirretään eri sää. Keskelle voi kiinnittää haaraniitillä nuolen, jota pyörittämällä oppilas voi joko ennustaa tulevaa säätä tai laittaa nuolen osoittamaan kyseisen päivän säätä.

Peli-ideat

Sää-liikuntapeli

Askarreltava, sääkuvioilla (sataa, myrskyää, aurinko paistaa, pilvinen, tuulee ja sataa lunta) varusteltu noppa ja kuutta liikettä (esim. hiipiminen, hyppely, kävely, jne.) osoittava noppa sekä A4-kokoiset laminoitavat sääkuvat. Sääkuvat asetellaan ulos tai saliin kauas toisistaan. Molempia noppia heitetään yhtä aikaa, toinen noppa kertoo minkä säätilan luo on päästävä ja toinen noppa kertoo millä tavalla liikkuen sinne on mentävä. Oppilaat sanovat sään ääneen ennen kuin saavat luvan lähteä liikkumaan ja etsimään oikeaa kuvaa.

Weather Theme Movement Game (pre-kpages.com)

Muistipeli

Printtaa ja laminoi kaksi kuvapaperia niin saat muistipelin, jossa oppilas saa ottaa löytämänsä parin vain, jos osaa sanoa kiinan kielellä millainen sää kuvassa on. Kuvat ovat englanninkieliset, mutta tekstin voi leikata kuvasta pois samalla kun kuvia leikkaa irti toisistaan.

Weather and Seasons Printable Cards (pre-kpages.com)

Käärmeet ja tikapuut

Rekisteröitymällä ilmaiseksi, saa tästä osoitteesta printattua pelilaudan:
Snakes and ladders (islcollective.com)

Leikit

Pantomiimi: kukin lapsi esittää jotakin säätilaa ja muut arvaavat.

Opettaja sanoo eri säätiloja ja oppilaat esittävät pantomiiminä, mitä he sillä säällä haluavat/voivat tehdä esim. lennättää leijaa, ottaa aurinkoa, kulkea kyyryssä, pitää sateenvarjoa.

Corner. Eri nurkkiin viedään eri säätilaa osoittava kortti.
Hatchi Patchi. Kysyjä kysyy aina “Millainen sää on?” ja oppilaat vastaavat eri säätiloja valintansa mukaan, paitsi sitten se oppilas, joka on valittu Hatchi Patchiksi vastaakin “Hatchi Patchi”.
Bang
Hot ball
Kyykkyleikki
Kärpäslätkä
Myrkkysieni
Snatch
Tervapata