Viikonpäivät

maanantai = ПОНЕДЕЛЬНИК
tiistai = ВТОРНИК
keskiviikko = СРЕДА
torstai = ЧЕТВЕРГ
perjantai = ПЯТНИЦА
lauantai = СУББОТА
sunnuntai = ВОСКРЕСЕНЬЕ

Lataa viikonpäivät-sanasto venäjäksi (pdf)

Virittäytyminen

Tunnin voi aloittaa kyselemällä viikonpäivää, jolloin oppitunti on.

Osaavatko kaikki viikonpäivät suomeksi?

Toiminnalliset vinkit

Oppilaat seisovat ja opettaja alkaa luetella venäjänkielisiä sanoja, kun opettaja sanoo jonkun viikonpäivistä, oppilaat menevät kyykkyyn ja nousevat taas ylös, jos seuraava sana ei ole viikonpäivä.

Keksi oma viikonpäiväjumppa ja päätä minkä viikonpäivien kohdalla oppilaat tekevät jonkin liikkeen. Esimerkiksi aina kun sanotaan tiistai, oppilaat nostavat kädet ylös, aina kun sanotaan torstai, pitää kädet suoristaa kämmenet eteenpäin ja sunnuntain kohdalla kämmenet laitetaan vyötärölle. Harjoitellaan monta kertaa ja katsotaan, kuka pysyy mukana! Leikkiä voi vaikeuttaa sen edetessä, hankaloittaa liikkeitä ja lisätä liikkeitä useampiin viikonpäiviin.

Askarrellaan unelmien lukujärjestys omalle viikolle. Pohjan voi piirtää itse tai käyttää opettajan kopioimaa. Leikataan lehdistä kuvia erilaisista harrastuksista ja asioista mitä unelmaviikollaan minäkin viikonpäivänä tekisit. Esitellään työ kaverille ja kerrotaan samalla viikonpäivät venäjäksi.

Leikit

Oppilas taputtaa käsiään 1–7 kertaa ja muiden pitää keskittyä, laskea taputukset ja sanoa mihin viikonpäivään jäätiin. Esim. kolme taputusta on keskiviikko.

Hedelmäsalaatti 

Myrkkysieni 

Vettä kengässä 

Rikkinäinen puhelin

Bang 

Catch 

Hatchi Patchi

Sponge Bob 

Kärpäslätkä 

Jos olet käyttänyt tiettyjen sanojen yhdistämistä kuhunkin viikonpäivään (katso kohta Ideoita kuvakorttien käyttöön), voit tehdä kullekin oppilasparille kortit, joissa on kirjoitettuna viikonpäivät ja niihin yhdistetyt sanat kuvia. Tehtävänä on järjestää viikonpäivät oikeaan järjestykseen korteissa olevia kuvia apuna käyttäen. Kun oikea järjestys on saavutettu, voitte vielä leikkiä niin että parit harjoittelevat toistamaan viikonpäivät eri tunnetiloissa ja eri olentojen äänellä, esim. vihaisella äänellä, kuiskaten, nauraen, robottiäänellä, piipittäen jne. Viikonpäivät painuvat kuin huomaamatta mieleen, ja oppilailla on hauskaa.

Peli-ideat

Pelilauta, jossa viikonpäivät suomeksi muutamassa ruudussa, myös tyhjiä ruutuja ja muuta sanastoa voi ripotella väleihin, oppilaat heittävät noppaa ja jos osaavat sanoa pyydetyn viikonpäivän oikein, saavat heittää uudestaan.

Ideoita kuvakorttien käyttöön

Kuvien tai esineiden avulla voi kuhunkin päivän nimeen yhdistää jonkin saman kuuloisen substantiivin auttamaan muistamista samalla systeemillä kuin suomen kielessäkin opettelevat mato-maanantai, tikkari-tiistai, keksi-keskiviikko.

Toinen vaihtoehto on linkittää viikonpäivät niiden numeroon. Voit käyttää siis yhtä aikaa numerokortteja ja viikonpäiväkortteja ja järjestää ne vierekkäin taululle. Tämä auttaa siihenkin, että oppilaat muistavat monesko viikonpäivä mikäkin on.

Valitsit sitten, kuinka vaan, voit leikkiä seuraavasti: Levitä viikonpäivä- ja numerokortit tai viikonpäivä- ja kuvakortit ympäri luokkaa tai ulkona pihaan. Opettaja sanoo viikonpäivän ja oppilaiden on löydettävä oikean lapun luo nopeasti. Hitain, tai väärälle lapulle menneet, siirtyvät apuopettajiksi tarkkailemaan muita.