Kuukaudet

tammikuu = Januari
helmikuu = Februari
maaliskuu = Mars
huhtikuu = April
toukokuu = Maj
kesäkuu = Juni
heinäkuu = Juli
elokuu = Augusti
syyskuu = September
lokakuu = Oktober
marraskuu = November
joulukuu = December

Lataa kuukaudet-sanasto ruotsiksi (pdf)

Virittäytyminen

Tunti voidaan aloittaa kyselemällä senhetkistä kuukautta ja tutkimalla isokokoista ruotsinkielistä kalenteria. Osaavatko kaikki oppilaat kuukaudet jo suomeksi? Kuukaudet voidaan pilkkoa neljän vuodenajan mukaan neljään ryhmään ja liittää kuvat vuodenajoista mukaan.

Osaavatko oppilaat nimetä juhlapäiviä eri kuukausille? Kysellään oppilaiden syntymäkuukausia ja kirjoitetaan nimet kalenteriin näkyviin oikean kuukauden kohdalle. Toistetaan aina kuukauden nimi ruotsin kielellä. Juhlapäivä tai syntymäpäivä lisätään kyseisen kuukauden kohdalle.

Toiminnalliset vinkit

Kuukausilaulut

Vaihtoehto 1. Opettaja luettelee ruotsiksi sanoja. Kun opettaja sanoo jonkun kuukausista, oppilaat menevät kyykkyyn ja nousevat taas ylös, jos seuraava sana ei ole kuukausi.

Vaihtoehto 2. Opettaja päättää, minkä kuukausien kohdalla oppilaat tekevät jonkin liikkeen. Esimerkiksi aina kun laulussa sanotaan tammikuu, oppilaat nostavat kädet ylös, aina kun sanotaan kesäkuu, pitää kädet suoristaa kämmenet eteenpäin ja marraskuun kohdalla kämmenet laitetaan vyötärölle. Kuunnellaan monta kertaa ja katsotaan, kuka pysyy mukana! Voidaan myös vaikeuttaa leikkiä sen edetessä, hankaloittaa liikkeitä ja lisätä liikkeitä useampiin kuukausiin.

Askarrellaan unelmavuosi

Piirretään vuosiympyrä, johon oppilas kopioi kuukaudet omille kohdilleen mallista. Leikataan lehdistä kuvia erilaisista harrastuksista ja asioista mitä unelmavuotena missäkin kuussa tehtäisiin. Esitellään työ kaverille ja kerrotaan kuukaudet kohdekielellä. Jos ollaan jo käsitelty harrastukset ja yleisimmät verbit, voi tekemisiäkin sanoa jo kohdekielellä.

Peli-ideat

Pelilauta, jossa kuukaudet suomeksi muutamassa ruudussa, myös tyhjiä ruutuja ja muuta sanastoa voi ripotella väleihin, oppilaat heittävät noppaa ja jos osaavat sanoa pyydetyn kuukauden oikein, saavat heittää uudestaan.

Leikit

Oppilas taputtaa käsiään 1–12 kertaa ja muiden pitää keskittyä, laskea taputukset ja sanoa mihin kuukauteen jäätiin. Esim. kolme taputusta on maaliskuu.

Hedelmäsalaatti
Myrkkysieni
Vettä kengässä
Rikkinäinen puhelin
Bang
Catch
Hatchi Patchi
Sponge Bob
Kärpäslätkä

Laitetaan kuukaudet oikeaan järjestykseen: voidaan leikkiä niin että parit harjoittelevat toistamaan kuukaudet eri tunnetiloissa ja eri olentojen äänellä, esim. vihaisella äänellä, kuiskaten, nauraen, robottiäänellä tai piipittäen. Kuukaudet painuvat kuin huomaamatta mieleen, ja oppilailla on hauskaa.

Ideoita kuvakorttien käyttöön

Kuvien tai esineiden avulla voi kuhunkin kuukauden nimeen yhdistää jonkin saman kuuloisen substantiivin, joka auttaa muistaa viikonpäivät mopo-måndag, tikkari-tisdag, omppu-onsdag, tuli-torsdag, fredi-fredag, lötrsy-lördag, söpö-söndag.

Kuukaudet ja numerot. Numero 1 on tammikuu, numeroa 2 helmikuu jne. Voidaan käyttää yhtä aikaa numerokortteja ja kuukausikortteja ja järjestää ne vierekkäin taululle. Tämä auttaa siihen, että oppilaat muistavat monesko kuukausi mikäkin on. Aluksi on helpompaa, jos pystytään käyttämään 12 eri väriä korteissa niin, että oppilaat muistavat myös kuukaudet värin avulla, jos he eivät osaa vielä lukea.

Levitetään kuukausi- ja numerokortit tai kuukausi- ja kuvakortit ympäri luokkaa tai pihalle. Opettaja sanoo kuukauden ja oppilaiden on löydettävä oikean lapun luo nopeasti. Hitain oppilas tai väärälle lapulle menneet oppilaat siirtyvät apuopettajiksi tarkkailemaan muita.