Viikonpäivät

maanantai = Lundi
tiistai = Mardi
keskiviikko = Mercredi
torstai = Jeudi
perjantai = Vendredi
lauantai = Samedi
sunnuntai = Dimanche

Lataa viikonpäivät-sanasto ranskaksi (pdf)

Virittäytyminen

Tunnin voi aloittaa kyselemällä viikonpäivää, jolloin oppitunti on. Osaavatko kaikki viikonpäivät suomeksi?

Toiminnalliset vinkit

Oppilaat seisovat ja opettaja alkaa luetella ranskankielisiä sanoja, kun opettaja sanoo jonkun viikonpäivistä, oppilaat menevät kyykkyyn ja nousevat taas ylös, jos seuraava sana ei ole viikonpäivä.

Ota joku viikonpäivälauluista ja päätä minkä viikonpäivien kohdalla oppilaat tekevät jonkin liikkeen. Esimerkiksi aina kun laulussa sanotaan tiistai, oppilaat nostavat kädet ylös, aina kun sanotaan torstai, pitää kädet suoristaa kämmenet eteenpäin ja sunnuntain kohdalla kämmenet laitetaan vyötärölle. Kuunnelkaa monta kertaa ja katsokaa, kuka pysyy mukana! Voitte myös vaikeuttaa leikkiä sen edetessä, hankaloittaa liikkeitä ja lisätä liikkeitä useampiin viikonpäiviin. Samalla tulee laulu kuunneltua moneen kertaan ja se painuu oppilaiden mieleen.

Askartele unelmaviikkosi. Piirrä lukujärjestys (tai opettaja kopioi valmiin pohjan) ja oppilas kopioi viikonpäivät sen yläreunaan mallista. Leikkaa lehdistä kuvia erilaisista harrastuksista ja asioista mitä unelmaviikollasi minäkin viikonpäivänä tekisit. Esittele työsi kaverille ja kerro viikonpäivät ranskaksi. Jos olette jo käsitelleet harrastukset ja yleisimmät verbit, voi tekemisiäkin sanoa jo ranskaksi.

Leikit

Oppilas taputtaa käsiään 1–7 kertaa ja muiden pitää keskittyä, laskea taputukset ja sanoa mihin viikonpäivään jäätiin. Esim. kolme taputusta on keskiviikko.

Hedelmäsalaatti
Myrkkysieni
Vettä kengässä
Rikkinäinen puhelin
Bang
Catch
Hatchi Patchi
Sponge Bob
Kärpäslätkä

Peli-ideat

Pelilauta, jossa viikonpäivät suomeksi muutamassa ruudussa, myös tyhjiä ruutuja ja muuta sanastoa voi ripotella väleihin, oppilaat heittävät noppaa ja jos osaavat sanoa pyydetyn viikonpäivän oikein, saavat heittää uudestaan.

Ideoita kuvakorttien käyttöön

Kuvien tai esineiden avulla voi kuhunkin päivän nimeen yhdistää jonkin saman kuuloisen substantiivin auttamaan muistamista samalla systeemillä kuin suomen kielessäkin opettelevat mato-maanantai, tikkari-tiistai, keksi-keskiviikko.

Toinen vaihtoehto on linkittää viikonpäivät niiden numeroon. Voidaan käyttää siis yhtä aikaa numerokortteja ja viikonpäiväkortteja ja järjestää ne vierekkäin taululle. Tämä auttaa siihenkin, että oppilaat muistavat monesko viikonpäivä mikäkin on. Valitaan miten vaan, voidaan leikkiä seuraavasti:
Levitetään viikonpäivä- ja numerokortit tai viikonpäivä- ja kuvakortit ympäri luokkaa tai ulkona pihaan. Opettaja sanoo viikonpäivän ja oppilaiden on löydettävä oikean lapun luo nopeasti. Hitain, tai väärälle lapulle menneet, siirtyvät apuopettajiksi tarkkailemaan muita.

Jos ollaan jo käytetty tiettyjen sanojen yhdistämistä kuhunkin viikonpäivään (katso kohta Ideoita kuvakorttien käyttöön), voidaan tehdä kullekin oppilasparille kortit, joissa on kirjoitettuna viikonpäivät ja niihin yhdistetyt sanat kuvia. Tehtävänä on järjestää viikonpäivät oikeaan järjestykseen korteissa olevia kuvia apuna käyttäen. Oletusarvona kun on että oppilas ei osaa vielä lukea korttiin kirjoitettua viikonpäivää. Kun oikea järjestys on saavutettu, voidaan vielä leikkiä niin että parit harjoittelevat toistamaan viikonpäivät eri tunnetiloissa ja eri olentojen äänellä, esim. vihaisella äänellä, kuiskaten, nauraen, robottiäänellä, piipittäen jne. Viikonpäivät painuvat kuin huomaamatta mieleen, ja oppilailla on hauskaa.