Säätilat

On hyvä sää = Il fait beau.
On huono sää = Il fait mauvais.
Aurinko paistaa = Il y a du soleil.
Sataa = Il pleut.
Sataa lunta = Il neige.
Tuulee = Il y a du vent.
On kuuma = Il fait chaud.
On kylmä = Il fait froid.
Millainen sää on? = Quel temps fait-il ?
On pilvistä = Il y a des nuages.

Lataa säätilat-sanasto ranskaksi (pdf)

Virittäytyminen

Tunnin voi aloittaa tarkastelemalla kyseisen päivän ja lähipäivien säätä omalla paikkakunnalla. Seuraavaksi voi puhua säästä ja ilmastosta ranskankielisissä maassa. Onko joku käynyt Ranskassa tai muualla ja jo tietoinen siitä, millainen sää voi siellä olla?

Katsotaan YouTubesta  sen päivän säätiedote.

Lauletaan säälauluja YouTubesta.

Toiminnalliset vinkit

Oppilaat voivat askarrella erivärisistä kartongeista ja papereista eri säätiloja kuvaavia kuvia, joita voidaan sitten jatkossa laittaa tunnin alussa taululle osoittamaan kyseisen päivän säätä ja näin tulee säätiloja kerrattua pitkin vuotta. Jos oikein haluaa panostaa, voi askarteluihin käyttää myös vaikka pumpulipalloja lumeksi ja kullanvärisiä käärepapereita auringoksi ja tähdiksi ja sinisestä silkkipaperista voi leikata suikaleita roikkumaan pahvipilvistä sateeksi jne.

Oppilaiden tekemiä säätila-askarteluja voi käyttää myös kiinnittämällä ne karttaan (tai kyseisen maan kartan voi piirtää liidulla, vaikka taululle, jos oikeaa karttaa ei ole) ja oppilaat saavat vuorollaan esittää meteorologia ja tulla kertomaan millaista säätä on tulossa. Hienoa olisi, jos tähän olisi vähän meteorologille sopivaa roolivaatetustakin tarjolla.

Oppilaat voivat askarrella myös iloisenvärisen sateenvarjon kartongista ja tähän voi yhdistää numeroharjoituksen siten että jokainen leikkaa ja liimaa oman sateenvarjonsa päälle haluamansa määrän sadepisaroita. Näitä voidaan sitten laskea ääneen, että kuinka monta pisaraa kunkin oppilaan sateenvarjolla on.

Sääkiekkoaskartelu. Askarrellaan kartongista 2 kiekkoa, toiseen tehdään sääsymbolit ja päällimmäiseen kiekkoon kolo. Kiekkoa pyöritetään ja harjoitellaan sääsanoja.

Peli-ideat

Sää-liikuntapeli. Askarreltava, sääkuvioilla (sataa, myrskyää, aurinko paistaa, pilvinen, tuulee ja sataa lunta) varusteltu noppa ja kuutta eri liikettä ranskaksi osoittava noppa sekä A4-kokoiset laminoitavat sääkuvat. Sääkuvat asetellaan ulos tai saliin kauas toisistaan. Molempia noppia heitetään yhtä aikaa, toinen noppa kertoo minkä säätilan luo on päästävä ja toinen noppa kertoo millä tavalla liikkuen sinne on mentävä. Oppilaat sanovat sään ääneen ennen kuin saavat luvan lähteä liikkumaan ja etsimään oikeaa kuvaa.

Muistipeli. Printataan ja laminoidaan kaksi kuvapaperia, niin saadaan muistipeli, jossa oppilas saa ottaa löytämänsä parin vain, jos osaa sanoa ranskaksi millainen sää kuvassa on. Kuvat ovat englanninkieliset, mutta tekstin voi leikata kuvasta pois samalla kun kuvia leikkaa irti toisistaan.

Leikit

Pantomiimi, kukin lapsi esittää jotakin säätilaa ja muut arvaavat.
Opettaja sanoo eri säätiloja ja oppilaat esittävät pantomiimina, mitä he sillä säällä haluavat/voivat tehdä esim. lennättää leijaa, ottaa aurinkoa, kulkea kyyryssä, pitää sateenvarjoa.
Corner
Hatchi Patchi
Bang
Kyykkyleikki
Kärpäslätkä
Myrkkysieni
Snatch
Tervapata