Kuukaudet

tammikuu = January
helmikuu = February
maaliskuu = March
huhtikuu = April
toukokuu = May
kesäkuu = June
heinäkuu = July
elokuu = August
syyskuu = September
lokakuu = October
marraskuu = November
joulukuu = December

Lataa kuukaudet-sanasto englanniksi (pdf)

Virittäytyminen

Tunnin voi aloittaa kyselemällä kuukautta, jossa mennään ja tutkia isokokoista kalenteria, mieluiten englanninkielistä. Osaavatko kaikki kuukaudet jo suomeksi? YouTubesta löytyy paljon lauluja kuukausista englanniksi. Opettelua voi auttaa, jos pilkkoo kuukaudet neljän vuodenajan mukaan neljään ryhmään ja liittää kuvat vuodenajoista mukaan.

Osaavatko oppilaat nimetä juhlapäiviä eri kuukausille, esim. koska juhlitaan joulua? Opettaja kyselee oppilaiden syntymäkuukausia ja nimet voisi kirjoittaa kalenteriinne näkyviin oikean kuukauden kohdalle. Toistetaan aina kuukauden nimi englanniksi, kun juhlapäivä tai syntymäpäivä lisätään jonkin kuukauden kohdalle.

Toiminnalliset vinkit

Oppilaat seisovat ja opettaja alkaa luetella englanninkielisiä sanoja. Kun opettaja sanoo jonkun kuukausista, oppilaat menevät kyykkyyn ja nousevat taas ylös jos seuraava sana ei ole kuukausi.

Valitaan jokin kuukausilauluista ja päätetään minkä kuukausien kohdalla oppilaat tekevät jonkin liikkeen. Esimerkiksi aina kun laulussa sanotaan tammikuu, oppilaat nostavat kädet ylös, aina kun sanotaan kesäkuu, pitää kädet suoristaa kämmenet eteenpäin ja marraskuun kohdalla kämmenet laitetaan vyötärölle. Kuunnelkaa monta kertaa ja katsokaa, kuka pysyy mukana! Voitte myös vaikeuttaa leikkiä sen edetessä, hankaloittaa liikkeitä ja lisätä liikkeitä useampiin kuukausiin. Samalla tulee laulu kuunneltua moneen kertaan ja se painuu oppilaiden mieleen.

Askartele unelmavuotesi. Piirrä vuosiympyrä, johon oppilas kopioi kuukaudet omille kohdilleen mallista. Leikatkaa lehdistä kuvia erilaisista harrastuksista ja asioista mitä unelmavuotenasi missäkin kuussa tekisit. Esittele työsi kaverille ja kerro kuukaudet kohdekielellä. Jos olette jo käsitelleet harrastukset ja yleisimmät verbit, voi tekemisiäkin sanoa jo kohdekielellä.

Oppilas taputtaa käsiään 1-12 kertaa ja muiden pitää keskittyä, laskea taputukset ja sanoa mihin kuukauteen jäätiin. Esim. kolme taputusta on maaliskuu.

Peli-ideat

Pelilauta, jossa kuukaudet suomeksi muutamassa ruudussa, myös tyhjiä ruutuja ja muuta sanastoa voi ripotella väleihin, oppilaat heittävät noppaa ja jos osaavat sanoa pyydetyn kuukauden oikein, saavat heittää uudestaan.

Leikit

Hedelmäsalaatti
Myrkkysieni
Vettä kengässä
Rikkinäinen puhelin
Bang
Catch
Hatchi Patchi
Sponge Bob
Kärpäslätkä

Jos olet käyttänyt tiettyjen sanojen yhdistämistä kuhunkin kuukauteen (katso kohta Ideoita kuvakorttien käyttöön), voit tehdä kullekin oppilasparille kortit, joissa on kirjoitettuna kuukaudet ja niihin yhdistetyt sanat kuvia. Tehtävänä on järjestää kuukaudet oikeaan järjestykseen korteissa olevia kuvia apuna käyttäen. Oletusarvona kun on että oppilas ei osaa vielä lukea korttiin kirjoitettua kuukauden nimeä. Kun oikea järjestys on saavutettu, voitte vielä leikkiä niin että parit harjoittelevat toistamaan kuukaudet eri tunnetiloissa ja eri olentojen äänellä, esim. vihaisella äänellä, kuiskaten, nauraen, robottiäänellä, piipittäen jne. Kuukaudet painuvat kuin huomaamatta mieleen, ja oppilailla on hauskaa.

Ideat kuvakorttien käyttöön

Kuvien tai esineiden avulla voi kuhunkin kuukauden nimeen yhdistää jonkin saman kuuloisen substantiivin auttamaan muistamista samalla systeemillä kuin suomen kielessäkin opetellaan mm. viikonpäiviä (esim. mato-maanantai, tikkari-tiistai, keksi-keskiviikko, mutta kuukausilla). Näihin voi keksiä kuhunkin kehyskertomuksen, jotta ne jäävät lapsille mieleen.

Toinen vaihtoehto on linkittää kuukaudet niiden numeroon. Voit käyttää siis yhtä aikaa numerokortteja ja kuukausikortteja ja järjestää ne vierekkäin taululle. Tämä auttaa siihenkin, että oppilaat muistavat monesko kuukausi mikäkin on.

Valitsit sitten kuinka tahansa, voit leikkiä seuraavasti: Levitä kuukausi- ja numerokortit tai kuukausi- ja kuvakortit ympäri luokkaa tai ulkona pihaan. Opettaja sanoo kuukauden ja oppilaiden on löydettävä oikean lapun luo nopeasti. Hitain, tai väärälle lapulle menneet, siirtyvät apuopettajiksi tarkkailemaan muita.